Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Een openbare zitplaats vanaf € 1.500,- 17 maart 2020

door: Arno Hermans

Je ziet ze regelmatig in de openbare ruimte, op speelplaatsen van scholen of op campings: tafeltennistafels. En hoe vaak zie je nu daadwerkelijk iemand een potje tafeltennis spelen? En wat was het doel cq. de gedachte erachter? 

XL10InnovationXL-TT-1Een betonnen tafeltennistafel is niet kapot te krijgen en daardoor ideaal voor intensief gebruik. De speelbladen zijn vaak voorzien van een lak waardoor deze bestand is tegen vocht en andere weersinvloeden. Nederlandse bedrijven plaatsen deze tafels vanaf € 1.500. Met een gewicht van ongeveer 1.500 kilo, kost een dergelijke tafel € 1 per kg. 

Een tafel als hangplek
Recent vroeg ik een aantal gemeenten naar het gebruik van deze tafels. Het uitblijven van een antwoord zei genoeg. Daarnaast zijn er ook geen onderzoeken over dat gebruik gepubliceerd. Door een aantal observaties valt op te maken dat deze tafels juist voor andere doeleinden worden gebruikt, van een BBQ en Bootcamp tot aan Free Running en het trimmen van je hond. Mensen gebruiken het als een hangplek en ook is het een geschikte plek om te schuilen. 

Het daadwerkelijk tafeltennissen vind sporadisch plaats. Want wie brengt er nu een batje met balletje mee? Op de camping moet je eerst naar de receptie lopen om het materiaal te lenen, misschien dat een school ze ook nog heeft, in de openbare ruimte kom je niets tegen. De gemeente faciliteert in de openbare ruimte uitsluitend de tafel, de bewoners moeten zelf zorgen voor het materiaal. Dat gebeurt niet of nauwelijks. 

"Met tafeltennis als bindmiddel ontmoeten alle lagen van de bevolking elkaar, van daklozen en straatdealers tot bankiers"

Tafeltennis als middel voor inclusiviteit
De korte film The Tables vertelt het verhaal van twee tafeltennistafels in het Bryant Park in Manhattan, New York. Aan deze tafels vervallen rangen en standen en telt alleen de sport. Elke dag van het jaar spelen er mensen in het Bryant Park tafeltennis. Rondom de tafels verzamelen zich liefhebbers om samen uit te maken wie de beste is of om gewoon een lekker potje te spelen. Met tafeltennis als bindmiddel ontmoeten alle lagen van de bevolking elkaar, van daklozen en straatdealers tot bankiers. Iedereen is gelijk op deze unieke plek in New York. 

The Tables from Jon Bunning on Vimeo.

Hubbster
Voor een toename van het gebruik van de tafeltennistafel, zijn batjes en balletjes nodig. Wat als deze naast de tafel verkrijgbaar zijn? Kunnen we toewerken naar het faciliteren van de spontane ontmoeting? Het Deense Hubbster ontwerpt en produceert robuuste en duurzame 'hubs' voor de openbare ruimte waardoor iedereen 24/7 toegang heeft tot de benodigde materialen om onder andere te tafeltennissen. Hun app dient zowel als sleutel voor toegang tot de hubs alsook om contact te leggen met andere spelers in de omgeving die misschien willen meedoen. 

"Maak het de mensen zo makkelijk mogelijk om in beweging te komen"

XL10InnovationXL-TT-2Inmiddels biedt Hubbster 15 verschillende activiteiten waaronder basketbal, beachvolleybal, jeu de boules, schaken, tafeltennis en voetbal. Zij bieden uitsluitend kwalitatieve materialen aan. Door middel van sensor- en camerasystemen zijn zij in staat om deze hubs in goede staat te houden met de materialen. 

Als een gemeente nadenkt over het faciliteren van sporten en bewegen in de openbare ruimte, laat deze dan ook denken aan de benodigde materialen. Maak het de mensen zo makkelijk mogelijk om in beweging te komen. Anders wordt de tafeltennistafel één van de duurste zitplaatsen in de openbare ruimte. 

Voor meer informatie: www.hubbster.dk 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

XL10InnovationXL-TT-3

« terug

Reacties: 6

Pim
17-03-2020

Mooi idee, die hubs! Kleine aantekening bij het voorbeeld van tafeltennistafels in de buitenruimte: zou het kunnen zijn dat deze niet zo veel gebruikt worden vanwege de (vrijwel altijd aanwezige) wind? 

Pjotr Behrtel
17-03-2020

Deze tafels worden ook gebruikt voor een nieuwe sport genaamd headis. Een soort voetbal tafeltennis, waarbij je moet koppen en hooghouden.

Arno Hermans
17-03-2020

@Pim, kunnen we een oplossing verzinnen zodat de wind minder invloed heeft op het spel? Volgens mij zijn er simpele en effectieve oplossingen te verzinnen die ook ingepast kunnen worden in de ruimte. Wat ook nog eens een meerwaarde heeft voor de aantrekkelijkheid van de ruimte. Arno

Arno Hermans
17-03-2020

Pjotr, dan kunnen we ook meteen een 'hub' ophangen voor een bal. Niet alleen headis kan worden gespeeld. Teqball is ook een dergelijke sport. Alleen ziet de tafel er dan net iets anders uit. Arno

Marc
18-03-2020

ook een mogelijkheid om deze tafels intensiever te gebruiken:

https://pingpongbaas.club/

(wel zelf bat en bal meenemen inderdaad)

Hans Wortel
24-03-2020

Ik ben vanuit mijn project Tafeltennis Innovatie Centrum een antwoord aan het zoeken op de zeker relevante opmerking ten aanzien van wind op de openbare ruimte. Misschien slim om eens te sparren @Arno Hermans om outdoor tafeltennis in Nederland verder te ontwikkelen?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst