Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Verruim uw sportblik 4 februari 2020

door: Arno Hermans

Veel tennisspelers schrijven hun succes niet alleen toe aan een gezond lichaam. De evolutie van technologie en coaching heeft het spel verbeterd. Toch is het gebrek aan variatie een uitdaging om de voorspelbaarheid te doorbreken. Hoe ziet tennis er over vijf, tien of zelfs twintig jaar uit? Als we een te eendimensionaal spel willen vermijden, is het van cruciaal belang om tennis opnieuw uit te vinden. Immers, nieuwe tennisvormen zoals Padel, Pickleball en Touchtennis winnen steeds meer terrein. Tennis blijft nog steeds populair en innovatieve bedrijven spelen hier graag op in. Niet alleen spelers profiteren, ook clubs en bonden moeten zich blijven ontwikkelen. Tennis moet de toeschouwers blijven boeien. Een goede aanleiding om een internationale challenge uit te schrijven. 

Sport heeft per definitie een internationaal karakter. Overal wordt tennis volgens dezelfde regels gespeeld. Dat zorgt ervoor dat een innovatie ook internationale slagingskansen heeft. Door een beperkte binnenlandse blik worden grensoverschrijdende oplossingen te vaak vergeten. Ook worden de zogenaamde uitgeschreven innovatiechallenges (zoals deze) uitsluitend in het Nederlands gecommuniceerd. 

"Het omarmen van de vooruitgang betekent ook dat Nederland zich verder kan profileren als vooruitstrevend sportland"

XL5InnovationXL-tennischallenge-1Een recente door een gemeente uitgeschreven sportchallenge beperkte zich uitsluitend tot Nederlandstalige landen. Reden: anders zou het te lastig worden en bovendien zouden startups niet bereid zijn om te reizen. Een gemiste kans. Door de scope wél te verruimen, kan een sport zich sneller aanpassen aan de veranderende maatschappij. Het gaat om het ontdekken van (inter)nationale oplossingen om deze vervolgens lokaal te implementeren. Voor de sport is het eenvoudiger om een bestaande oplossing te implementeren dan deze eerst te laten ontwikkelen. Het omarmen van de vooruitgang betekent ook dat Nederland zich verder kan profileren als vooruitstrevend sportland. 

Tennis innoveert
Op 11 februari aanstaande presenteren zes internationale bedrijven hun innovaties op het hoofdkantoor van KPN in Rotterdam. Dit is het resultaat van de Future of Tennis challenge waar bedrijven zijn aangeschreven om hun innovatie te presenteren voor vertegenwoordigers van tennisacademies, clubvertegenwoordigers, federaties en andere belanghebbenden. Door het internationale karakter hebben bedrijven uit heel Europa en USA zich aangemeld. Samen met de KNLTB en KPN zijn de volgende bedrijven geselecteerd: 
 

 • BestShot Smart Tennis  
  BestShot is een smartwatch/smartphone-applicatie voor tennisspelers die hun spel willen verbeteren. Dit Amerikaanse bedrijf verwerkt data van trainingen en wedstrijden om gedetailleerde en bruikbare statistieken en adviezen te genereren. Deze digitale coach voorziet elke speler van individuele adviezen. In Europa zijn ze inmiddels actief in Bulgarije en Zweden. 
   
 • Klubmodul
  De visie van het Deense Klubmodul is om een tool voor verenigingen te creëren die de administratieve rompslomp verlicht en voor iedereen eenvoudig en gemakkelijk is om mee te werken. Zij hebben de ambitie om ook in Nederland hun platform uit te rollen. Inmiddels maken meer dan 1.500 Deense verenigingen gebruik van hun software-oplossing. Zij beheren meer dan een miljoen profielen en inmiddels hebben zij de eerste Duitse verenigingen opgetekend.
   
 • Scala Sports
  Deze Nederlanders werken samen met de KNLTB om ieders tenniskwaliteiten te verbeteren, het spelplezier te verhogen en nieuwe ontmoetingen te stimuleren. Op deze manier kan men cluboverstijgende wedstrijden spelen op hun eigen niveau. Naast Nederland beweegt Scala zich ook op de Amerikaanse, Duitse en Engelse tennismarkt. 
"Een trainer/coach heeft ook de mogelijkheid om op afstand de tennisser te begeleiden"

 • SevenSix
  In samenwerking met de Noorse tennisbond veroveren deze Noren de tenniswereld. Met uitsluitend een smartphone, kunnen spelers via een app zichzelf opnemen en terugzien. De app geeft real-time feedback op onder andere de swing. Een trainer/coach heeft hierdoor ook de mogelijkheid om op afstand de tennisser te begeleiden. Inmiddels werken zij ook samen met het Nederlandse OrangeCoach
   
 • Sport Ball Machines
  Hun intelligente robot is in staat om een situatie optimaal te simuleren. Middels een app kan de robot worden aangestuurd om ballen op spelers af te vuren met verschillende kenmerken en intervallen. Maar deze Italianen gaan verder dan het gemiddelde ballenkanon.
   
 • Wingfield
  Dit Duitse bedrijf richt zich met hun Wingfield Box met name op de amateurtennisser. Op basis van kunstmatige intelligentie en innovatieve beeldverwerkingssoftware worden alle tennisgerelateerde activiteiten op het veld bijgehouden. Middels koppeling met een smartphone heeft elke speler op elk moment toegang tot de resultaten.

XL5InnovationXL-tennischallenge-2Grensoverschrijdend
Alle bovengenoemde bedrijven hebben zich inmiddels ook aangesloten als lid van de Sports Tech Campus. Deze Campus groeit momenteel uit tot dé internationale etalage als het gaat om sport en innovatie. Wanneer innovatie grensoverschrijdend is, dan moet de Nederlandse sport ook haar blik verruimen. Dit geldt ook voor het beweegdomein. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org

XL5InnovationXL-tennischallenge-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst