Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Hoveniers en boswachters zijn de nieuwe beheerders van onze sportaccommodaties 15 oktober 2019

door: Arno Hermans

Wanneer komt de tijd dat gemeenten huur gaan vragen voor het gebruik van de openbare ruimte ten behoeve van de zogenaamde bootcamps? Waar je voorheen rustig een wandeling door het bos kon maken, struikel je nu over de in het zweet werkende groepjes. Het bos is niet meer een oase van rust. Het is de speeltuin van de fitnessbranche geworden. Elke dag verschijnen weer nieuwe concepten om mensen in beweging te krijgen. Terwijl mensen genoeg hebben van de bedompte zwembaden, de naar zweet ruikende sporthallen en de drassige voetbalvelden zijn onze hoveniers en boswachters dagelijks bezig om ons een prettige leefomgeving te bezorgen. Zij stellen ons in staat om de natuur op een andere manier te laten beleven. 

Het is niet verwonderlijk dat onze behoefte om terug te keren naar onszelf een trend is. Terug naar de basis, terug naar de natuur. Hoe sneller de wereld verandert en hoe complexer de leefomgeving van mensen wordt, hoe groter ook het verlangen naar overzichtelijkheid, naar herkenbaarheid, kleinschaligheid en naar de eenvoud van vroeger. Deze conserveringstrend laat ons de natuur in al haar facetten herontdekken. 

Gratis accommodaties!?
In weer en wind moedigen trainers hun deelnemers aan. Buiten is het nieuwe binnen. Mensen vinden het prettig om buiten te trainen. Voor de trainer betekent dit ook een kostenpost minder. Het huren van een accommodatie is immers niet meer nodig. Ook mountainbikers worden uitgedaagd door de kronkelige bospaden. En wielrenners genieten van de vrijheid en prachtige landschappen. Deze kosten komen nu voor rekening van de gemeenten en Staatsbosbeheer. 

"Door de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte, worden de traditionele sporten onder druk gezet"

De toename van buiten sporten legt een steeds grotere druk op het beheer van ons landschap. Gemeenten leggen dan ook steeds meer sport- en beweegvoorzieningen aan in parken en woonwijken. Deze ‘gratis’ voorzieningen zijn een inspiratie voor ondernemers. De openbare ruimte wordt hiermee een speelparadijs voor sport en bewegen. Het faciliteren van deze voorzieningen zet de maatschappij in beweging. Het borduurt voort op de behoeften in de samenleving. 

Wannasport
Door de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte, worden de traditionele sporten onder druk gezet. Niet alleen de ledendalingen laten dit zien, ook staat de exploitatie van accommodaties onder druk. Van de jaarlijkse begroting dragen verenigingen een groot gedeelte af aan de gemeente voor het gebruik van de accommodatie. Met de ongeorganiseerde sporter als doelgroep, kan de bezettingsgraad nog op peil worden gehouden. Gemeenten gaan deze doelgroep steeds beter bedienen. Het Deense Wannasport biedt met haar boekingplatform voor de ongebonden sporter al een aantal jaren een oplossing voor diverse Deense gemeenten.

Waarom vragen gemeenten geen huur voor het gebruik van de parken? De hovenier verzorgt immers het onderhoud van onze openbare ruimte waar de beheerder dat doet voor onze sportaccommodaties. Voor de beheerder moeten verenigingen betalen, de hovenier wordt met gemeenschappelijk geld betaald. Wat gebeurt er als alle sportaccommodaties gratis zijn en dus van gemeenschappelijk geld worden gefinancierd? 

"Met bekende spellen zoals Ingress en Pokémon Go de digitalisering met name onze kinderen in beweging"

Games in de openbare ruimte
De digitalisering maakt ook haar opmars in de openbare ruimte. Met bekende spellen zoals Ingress en Pokémon Go zetten zij met name onze kinderen in beweging. 

"Door Pokémon Go ging een speler ongeveer 50 minuten per week meer bewegen en verminderde het zitgedrag met 30 minuten per dag"

Een studie, gepubliceerd door de Journal of the American Heart Association in 2017, concludeerde dat Pokémon Go het aantal mensen dat meer dan 10.000 stappen per dag liep van 15% naar 28% verhoogde. In datzelfde jaar toonde een ander onderzoek, gepubliceerd door de American Journal of Public Health, aan door Pokémon Go een speler ongeveer 50 minuten per week meer ging bewegen en het zitgedrag met 30 minuten per dag verminderde. Beide studies kwamen ook tot de conclusie dat Pokémon GO een groot effect had op mensen met overgewicht of obesitas. Bijkomend effect was ook dat spelers meer interesse kregen in de natuur en het nieuwe kansen bood voor sociale interactie tussen spelers.

XL35InnovationXL-1Van performance naar beleving
Met Zombies Run en Runnin’City vindt een verschuiving plaats van performance gerelateerde hardloop-apps naar beleving. Terwijl je bij Zombies Run wordt meegenomen in een fictief verhaal, ontdek je met Runnin’City steden over de hele wereld. Met Runnin’City worden in meer dan tweehonderd steden meer dan duizend routes aangeboden. In Nederland hebben inmiddels de eerste gemeenten concrete belangstelling getoond om inwoners en toeristen de stad op een vernieuwende manier te laten beleven. Gecombineerd met onder andere performance data, rewards, integratie van muziek en suggesties voor oefeningen op pleinen en in parken is Runnin’City een app voor de toekomst. Ook hotels bieden deze toeristische rondleidingen aan. 

Deze ontwikkelingen maken de openbare ruimte tot een speelparadijs voor ondernemers. En met de 'open club'-gedachte nemen de kansen nog verder toe voor (ver)nieuw(en)(de) sport- en beweegaanbieders.

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst