Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

CarnaVAR 12 maart 2019

door: Arno Hermans

Eén speelronde per jaar zijn de stadions gevuld met supporters gehuld in kleurrijke kledij. Op televisie worden deze supporters van voornamelijk in het zuiden gevestigde voetbalclubs veelvuldig in beeld gebracht. Zoals afgelopen week, toen het jaarlijkse carnaval gevierd werd. Het zuiden van ons land kwam massaal in beweging en lesten hun dorst. Een feest dat bol staat van de tradities, leidt tot verbroedering waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. Maar de sport gaat gewoon door. Voor velen een ideale gelegenheid om tijdens de vele optochten heerlijk de draak te steken met de VAR. 

Elk weekend gaat het in de diverse televisieshows weer over de VAR. Tijdens de carnavalsoptochten werd op ludieke wijze ook aandacht geschonken aan de zogenaamde CarnaVAR. Mensen konden zich nu helemaal uitleven op deze nieuwe ontwikkeling in het voetbal. Van 'big brother is watching you' tot aan het inzetten van de VAR voor andere doeleinden. 

XL9InnovationXL-1De VAR is inmiddels ook een gespreksonderwerp bij de koffieautomaat. Door de vele interpretaties levert dit nog meer discussies op. Wordt het voetbal nu nog eerlijker? Zie ook vlak voor de 0-3 van Ajax tegen Real Madrid (een wedstrijd die overigens reclame was voor het Nederlandse voetbal). Was het een inworp of mocht het spel gewoon doorgaan? Na de wedstrijd rakelde de discussie op om ook elke lijn te monitoren. Tenslotte gaat er in de Champions League veel geld om en zijn de belangen groot. Hoe ver mag de inmenging van technologie gaan? En welke invloed heeft dit op het spel?

De VAR biedt nieuwe kansen. Net zoals innovaties waarde bieden voor een specifieke doelgroep

De VAR als strategie
De VAR is wennen. Niet alleen voor de scheidsrechters, staf en spelers, ook voor de toeschouwers. Met de VAR ondersteunt de KNVB de arbitrage voor een eerlijker verloop van de verschillende competities. 

XL9InnovationXL-2De VAR biedt nieuwe kansen. Net zoals innovaties waarde bieden voor een specifieke doelgroep. Hoe kunnen teams de VAR als een kans zien, en niet als een bedreiging? Juist door de VAR onderdeel te laten uitmaken van het strategisch aanvalsplan. En dus de VAR in jouw voordeel te laten werken. Hoe? In Zeist houden ze zich tijdens de wedstrijd bezig met: wel of geen doelpunt, wel of geen strafschop, wel of geen directe rode kaart en identiteitsvergissing bij het geven van een rode of gele kaart. Teams kunnen zich met de VAR meer toeleggen op het nemen van strafschoppen. Door de VAR werden bijvoorbeeld tijdens het WK in Rusland meer strafschoppen toegekend dan voorheen gebeurde. De noodzaak om ten alle tijden een specialist in het veld te hebben staan, is zeer gewenst. Om de kans op een strafschop te vergroten, kan men kiezen om meer mensen in het strafschopgebied te laten staan.

Kortom, veranderingen leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe strategieën. Door een andere benaderingswijze kan een eerlijk verloop van de wedstrijd worden omgezet naar een ‘oneerlijk’ voordeel. 

Robotisering van het voetbal
Welke innovatie moet het voetbal nog eerlijker gaan maken? Middels zintuiglijke gezichtsherkenning is het mogelijk om aan de hand van gelaatsuitdrukkingen te bepalen in welke gemoedstoestand iemand verkeert. Door videobeelden en gemoedstoestanden aan elkaar te koppelen, kunnen objectievere beslissingen worden gemaakt. Is de overtreding bewust of juist per ongeluk begaan? Dat kan het verschil zijn tussen wel of geen gele of rode kaart. Nu is het uitsluitend aan de interpretatie van de videobeelden. Ook zegt de houding veel over zijn of haar intenties. Op termijn zal ook technologie beschikbaar zijn om die houding te vertalen naar gemoedstoestanden.

We gaan net zolang door totdat we de atleet om hebben gevormd tot robot. En robots zijn te besturen

We dringen met technologie door tot diep in ons lichaam. Niet alleen de medische sector zoekt naar verklaringen. De sport zal volgen. Op basis van DNA-materiaal kunnen clubs nog beter hun talenten scouten. Met DNA scouten clubs op onder meer lengte. Dit heeft de Deense sportstech startup Talents of Tomorrow destijds aangetoond. Zij waren hun tijd te ver vooruit, want het bedrijf is inmiddels ter ziele. Wellicht is de tijd nu wel rijp om deze activiteit nieuw leven in te blazen. 

Van atleet tot robot
Vertelt DNA ook meer over ons toekomstig gedrag? Als we dit combineren met de onderhuidse chip, zijn we nog beter in staat om te reageren op situaties. Want na de activity trackers van JOHAN Sports, worden activity trackers geïntegreerd in kleding (Kinetic Analysis) en tenslotte gaan we de ethische discussie aan over de onderhuidse chip. Dan komt nog meer data vrij en gaan we net zolang door totdat we de atleet om hebben gevormd tot robot. En robots zijn te besturen. 

Wanneer technologie een steeds grotere rol krijgt in het voetbal, krijgt de deelnemer in de carnavalsoptocht toch gelijk met 'big brother is watching you'. De sport verandert met technologie. Benader het als een kans, niet als een bedreiging. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 1

Marcel van der Kuil
13-03-2019

Leuk, Arno! Is dit door jou geschreven of heb je al een schrijvende 'Virtuele Arno' (VA)?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst