Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Bier en hardlopen verenigt 12 februari 2019

door: Arno Hermans

Binnen een aantal jaren wordt verwacht dat het aantal ouderen (> 65 jaar) groter zal zijn dan het aantal jongeren (< 20 jaar). Ook wordt de tweedeling zichtbaarder waarbij mensen uit de lagere inkomensklasse zich vaak minder gezond voelen. Verder is de Nederlandse arbeidsmarkt de laatste jaren sterk aan het veranderen richting een flexibele arbeidsmarkt. Veel mensen zetten hun leven voort op hogere leeftijd, zoals zij gewend zijn. We switchen ook van een focus op bestrijding van ziekte en intensieve ondersteuning naar een focus op behoud van gezondheid en eigen kracht door aanpassing van leefstijl en preventie. Deze maatschappelijke ontwikkelingen maken ons bewust hoe we om moeten gaan met de kwaliteit van leven.

Bewuster leven houdt voor velen een gezondere leefstijl in, waarin men gezond eet en voldoende beweegt. Vanuit de politiek, sport en de media is veel aandacht voor dit thema. Politici onderstrepen steeds vaker het belang van bewegen. Veel televisieprogramma’s besteden aandacht aan afvallen en een gezonde levensstijl en topsporters en coaches zetten vanuit hun ambassadeurschap ons in beweging.

De focus van de initiatiefnemers ligt bij het optimaliseren van de bestaande structuren. Hoe gaat men om met nieuwe toetreders?

Rol technologie
Vorig jaar bundelden de gemeenten Amsterdam, Breda, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en het Kenniscentrum Sport hun krachten in een open ontwikkeltraject 'Sport door de Verderkijker'. Zij zoeken naar antwoorden hoe zij clubs nu en in de toekomst optimaal kunnen faciliteren en ondersteunen voor een duurzame deelname aan sport en bewegen. Op 4 februari verzamelden 160 belangstellenden in Amsterdam op uitnodiging van de gemeenten om samen de uitdagingen te bespreken. Na een inspirerend verhaal van Igor Beuker, werd in verdiepende sessies concreter stil gestaan bij onder meer de rol van technologie. De focus van de initiatiefnemers ligt bij het optimaliseren van de bestaande structuren. Hoe gaat men om met nieuwe toetreders?

Breedtesport versnippert
Door de toenemende aandacht voor een gezondere leefstijl, neemt de belangstelling vanuit het bedrijfsleven ook toe. Deze zogenaamde startups zijn beter in staat hun leden te bedienen dan de traditioneel georganiseerde verenigingen. Zij voegen een nieuwe dynamiek toe aan het huidige sportlandschap. De Ansoff-matrix maakt beter inzichtelijk hoe de sport verandert:

XL6InnovationXL-1De sportclubs voorzien met hun sportaanbod een bestaande markt. Door de maatschappelijke bewegingen onderkennen de gemeenten dat verandering gewenst en noodzakelijk is. De bestaande markt is immers op zoek naar een vernieuwd aanbod. En nieuwe markten worden nog niet of nauwelijks bediend. Welke atletiekclub heeft een plogging team? Of welke schaatsclub kent een Icebyk-competitie? Het Nederlandse YOU.FO probeert een nieuwe markt aan te boren met een nieuwe sport. Inmiddels kent Denemarken een officiële YOU.FO bond. Ook Stand Up Paddling verwerft langzaam een positie in de sportmarkt.

De rol van technologie zorgt voor een vernieuwend sportaanbod. Het kan enerzijds elementen toevoegen aan een sport of juist tot een geheel nieuwe sport leiden. Wanneer de traditionele bonden en verenigingen het vernieuwde aanbod niet omarmen, gaat men het zelf organiseren. Dan staan zowel de sportaanbieders als de gemeenten buitenspel. Wellicht dat gemeenten in de toekomst na gaan denken over het verhuren van bossen en parken in de weekenden.

Mikkellers Running Club
Op de website van de Mikkellers Running Club is te lezen: 'Mikkeller Running Club exists purely to offer an opportunity for like-minded runners to exercise and enjoy great beer together in a group and nothing more. All attendees should consider the club as an informal gathering of people who will run together in a loosely structured format.'

XL6InnovationX_Mikkeler-Running-ClubDe Mikkellers Running Club functioneert zonder tussenkomst van de overheid. Maakt gebruik van de openbare ruimte. In 2017 mocht ik dit Deense initiatief zelf ervaren en voorzien van advies. Prachtig hoe dit concept momenteel wereldwijd wordt uitgerold. Inmiddels hebben zich meer dan 200 clubs aangesloten waarvan 56 in Amerika, 136 in Europa waarvan 5 in Nederland (Amsterdam, Breda, Groningen , Utrecht en Zwolle), 10 in Azië, 4 in Oceanië en 2 in Afrika. En na afloop werd er uiteraard het eigen gebrouwen bier genuttigd. Zou deze club ook onderdak kunnen vinden bij de huidige atletiekclubs?

Laat de traditionele clubs hun aanbod verder uitbreiden met professionelere ondersteuning of meer samenwerkingen aangaan

In Denemarken is dit een voorbeeld voor de breedtesport. Mochten er talenten door willen stromen, dan verwijst de MRC ze graag door naar Sparta Running. Binnen deze club krijgen de atleten professionelere begeleiding. Met topevenementen waaronder de meest innovatieve marathon ter wereld.

De breedtesport zal uiteindelijk verder versnipperen. Laat de traditionele clubs hun aanbod verder uitbreiden met professionelere ondersteuning of meer samenwerkingen aangaan. De multisportclubs komen terug!

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 3

Jan Janssens
13-02-2019

Beste Arno,

Altijd leuk om kennis te nemen van nieuwe initiatieven en ik heb niets tegen bierdrinken of  hardlopen, en als mensen dat willen combineren, prima. Maar 'in the end' s Mikkellers toch gewoon een biermerk? Is die Mikkellers Running Club niet een slimme marketingformule van een hippe bierbrouwer? De website van de club is ook een webshop waar je allerlei soorten bier kunt kopen. Dat dit initiatief zonder tussenkomst van de overheid van de grond komt, is niet zo vreemd. Er zou toch vreemd worden opgekeken als Heineken subsidie aanvraagt om overal loopgroepjes op te richten en zo zijn bier aan de man te brengen. Zie ik iets over het hoofd, of ben ik te wantrouwend?

Jan Janssens

Arno Hermans
13-02-2019

Jan,

Dank voor je reactie. De Mikkelers Running Club combineert twee hobby's. Dit non-profit initiatief komt uit Denemarken en is eigenlijk bottom up ontstaan. Hardlopers die een groepje maken en na afloop samen een biertje drinken. En als je dan toch samen zit, dan bedenk je eens wat. Mikkeler bier is in eerste instantie laag in alcohol. En dat konden ze destijds niet vinden.

Eigenlijk is het een nieuwe vorm van (on)georganiseerd sporten. Deze platformstructuur zal een antwoord bieden op de traditioneel georganiseerde clubs. 

Deze hardloop club verkoopt nu ook bier wat ik prima vind (je kan er ook over nadenken dat een amateurclub haar eigen bier brouwt voor de derde helft. Dat levert volgens mij uiteindelijk ook nog meer op voor de club. Meer omzet, meer verbondenheid). Volgens mij brouwen ze in eigen beheer en zijn niet aangesloten bij Carlsberg of ander merk. Het zou wel goed zijn als een biermerk deze club zou omarmen vanuit sponsorperspectief. Dan is het een mooie marketingformule. De vraag is of de Mikkelers het zelf ook zien zitten. Ik heb ze destijds daar wel op geadviseerd, om in ieder geval de verkenning te doen. Ze wilden graag onafhankelijk zijn. 

Een biermerk zou hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen. Dat gebeurt. En waarom zou je hiervoor geen subsidie kunnen aanvragen. Als die gehonoreerd wordt, dat is vers twee. Kijk naar Philips destijds die voor hun werknemers een sportvereniging opzette. Volgens mij worden de PSV clubs nog steeds voorzien van de nodige maatschappelijke gelden. 

Jan Janssens
13-02-2019

Dank voor je snelle reactie Arno, zoals je het schetst zal het ook vast begonnen zijn, als een klein en sympathiek initiatief. Maar als ik nu naar de site ga, krijg ik meteen een pop-up te zien waarbij me de kans op een bierpakket ter waarde van €200 euro wordt geboden als ik mezelf inschrijf voor de nieuwsbrief. Daar lees ik bijvoorbeedl ook dat Mikkeller bier inmiddels naar 40 landen wordt geëxporteerd en dat ik lid kan worden van de Mikkeller bier club die er voor zorgt dat ik niet meer de deur uit hoef omdat ik maandelijks bier thuisbezorgd krijg. En als ik even in de webshop snuffel zie ik ik dat er enkele honderden verschillende soorten en pakketten bier worden aangeboden. Heel veel Mikkeler variëteiten, maar ook bier van andere merken. Ik vind het allemaal best hoor, maar ik vind het lastig om dit (in zijn huidige vorm) als een breedtesport-alternatief te beschouwen.

Er zijn ook hier amateurclubs die hun eigen bier brouwen. Bijvoorbeeld HV Abcoude vierde haar veertigjarig bestaan met de introductie van een eigen brouwsel ('Scoop'), maar daar is het volgens mij echt wel een bijzaak. Bij Mikkeller daarentegen lijkt de bierverkoop hoofdzaak.

Tot slot nog even over de bedrijven die sportverenigingen hebben opgericht voor hun personeel; dat gebeurde in de eerste helft van de vorige eeuw op grote schaal. PSV is daarvan het bekendste voorbeeld, maar er waren veel meer bedrijven die dat deden. Zo boden deze bedrijven hun personeel een verantwoorde vrijetijdsbesteding en hielden ze hun mensen tevreden. Ook toen zullen er ongetwijfeld niet louter sportieve of ideële motieven een rol hebben gespeeld, maar de vergelijking gaat verder toch niet op. Ik geloof niet dat ze in Den Haag meer postzegels hoopten te verkopen door de oprichting van SV PTT of in Amsterdam meer kranten door oprichting van DWSV (De Waarheid Sport Vereniging).

Jan

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst