Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Technologisering van de sport in het Nederlandse onderwijs 22 januari 2019

door: Arno Hermans

Technologie maakt een wezenlijk onderdeel uit van ons leven. Het is een belangrijk middel dat we inzetten om onze drang naar vooruitgang te realiseren. Deze vooruitgang vertaalt zich inmiddels ook naar de sport.

We verleggen als sporter onze grenzen en genieten daar als toeschouwer van. We leven mee als een sporter zijn of haar persoonlijke record verbetert, en al helemaal als je getuige bent van een wereldrecord. Ook als een team zichzelf overtreft juichen wij. Met technologie voegen we een nieuwe dimensie toe aan het sportlandschap, geïnitieerd door gepassioneerde ondernemers. Het zet ons tegelijkertijd ook aan het denken over het innoveren van de traditionele sporten. We verzinnen nieuwe beweegvormen en vormen nieuwe (online) sportgemeenschappen. De sport is meer dan ooit in beweging.
XL3-InnovationXL-Hermans-1Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Rotterdam
Als de technologisering van de sport wordt omarmd, hoe speelt het onderwijs dan hierop in? Ik heb onderzocht hoe het hbo sport, technologie en ondernemerschap heeft ingebed in haar bacheloropleidingen. In deze studie zijn de websites van de Nederlandse hbo’s uitgebreid geanalyseerd met expliciete vermeldingen over sport, technologie, innovatie en ondernemerschap/eigen onderneming. Voeding is buiten beschouwing gelaten.

De elf hbo’s bieden gezamenlijk zestien sportgerelateerde opleidingen aan

De volgende hbo-instellingen zijn onderzocht:

  • Fontys Hogeschool (Eindhoven en Tilburg);
  • De Haagse Hogeschool;
  • Hanzehogeschool Groningen;
  • Hogeschool INHolland Haarlem;
  • Hogeschool Rotterdam;
  • Hogeschool van Amsterdam;
  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen;
  • Hogeschool Zeeland;
  • Saxion (Deventer);
  • Windesheim Zwolle.

De elf hbo’s bieden gezamenlijk zestien sportgerelateerde opleidingen aan. Naast de acht opleidingen Sportkunde, kunnen studenten ook kiezen uit vier opleidingen Sportmarketing, drie opleidingen Sportstudies en één opleiding Bewegingstechnologie. Doordat elke opleiding weer andere accenten legt, ontstaan er verschillen qua opzet van de bachelors.

Als we inzoomen op sport, technologie en innovatie, melden de Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Rotterdam en Windesheim Zwolle dit expliciet op hun websites. Met sport en ondernemerschap onderscheiden de Fontys Hogeschool Eindhoven, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen zich van de andere hbo’s. De opleidingen Sportkunde van de Hanzehogeschool Groningen en Sportmarketing en Management van de Hogeschool Rotterdam vermelden de onderzochte kenmerken expliciet in hun aanbod.

Acht minors hebben een focus op het ondernemerschap en tien minors op technologie en innovatie

Kiezen uit 17 sportminors
Via de website kiesopmaat.nl is ook een uitgebreide analyse gemaakt van het minor-aanbod in Nederland. De zoekterm ‘sport’ levert 121 resultaten op. Alle minors zijn geanalyseerd op technologie/innovatie en ondernemerschap. Uiteindelijk levert de analyse een aanbod van zeventien minors op waarvan acht Engelstalige minors verdeeld over negen steden. Acht minors hebben een focus op het ondernemerschap en tien minors op technologie en innovatie. 

XL3 InnovationXL-Hermans-2 copyOpvallend hierbij is dat Fontys Eindhoven de combinatie aanbiedt. Dit is namelijk de minor Embrace Technology Entrepreneurship and Creativity die onderdeel is van de Fontys Hogeschool Engineering. Ook de minor Sensor System Engineering van de Hanzehogeschool Groningen kent een sportcomponent. Alleen kunnen daar uitsluitend techniekstudenten zich voor inschrijven.

Welke hbo-instelling voegt een volgende minor toe die zich uitsluitend bezighoudt met sport, technologie en ondernemerschap?

Eigen identiteit
Ook blijkt dat sport en gezondheidszorg veelal aan elkaar gelinkt zijn. Zowel in Amsterdam, Den Haag, Groningen als Nijmegen maken ze deze combinatie. De Fontys Hogeschool in Tilburg maakt een expliciete melding van data-analytics. Nagenoeg de enige minor in Nederland die zich specifiek met sport en technologie bezighoudt, bevindt zich in Den Haag.
 
Elke hbo-instelling kent zijn eigen identiteit waardoor de keuzemogelijkheden voor studenten worden vergroot. Er ontbreekt in mijn ogen nog één minor. Welke hbo-instelling voegt een volgende minor toe die zich uitsluitend bezighoudt met sport, technologie en ondernemerschap? Ik ben van de partij!

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 5

Jose Cuperus
23-01-2019

Hoi Arno, 

Dank voor het overzicht. Interessant om de vergelijking te zien. Het valt buiten de scope van je onderzoek, maar ik denk dat het ook de moeite waard is om dit op Masterniveau te onderzoeken. Onze opleiding, de Master Sport- en Beweeginnovatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen houdt zich expliciet bezig met sport, technologie, innovatie en ondernemerschap/eigen onderneming. Wij richten ons op (sociale) innovatie in de Sport en Beweegsector waarbij de inzet van technologie steeds vanzelfsprekender wordt. Voor meer informatie over onze opleiding kan je een kijkje nemen op onze website; www.han.nl/msbiof contact met me opnemen. 

Hartelijke groet,

José Cuperus, Coördinator Master Sport- en Beweeginnovatie / 06-23213573

Arno Hermans
23-01-2019

Dank José voor deze goede toevoeging. Ik zag de master al voorbij komen. Ik ben benieuwd of ik nog masters over het hoofd zie of dat ik nog bachelors / minors heb gemist. Ik zal binnenkort contact opnemen. Arno

Henk Penseel
24-01-2019

In 2000 startte op de Hogeschool Utrecht de opleiding Sport & Entertainment Marketing (SEM). Een succesvolle opleiding met daaraan gekoppeld vanaf 2003 de minor reclame, in 2005 de minor sportmanagement en in 2007 de Engelstalige minor International Advertising. In 2012 besloot men de opleiding te schrappen en SEM toe te voegen aan de bestaande minoren. Deze wordt inmiddels twee keer per jaar als Engelstalige minor aangeboden; ook de minor International Sportmanagement is inmiddels een Engelstalige minor. M.a.w. ook de Hogeschool Utrecht biedt al jaren sportgerelateerd onderwijs.

Arno Hermans
25-01-2019

Beste Henk,

Dank voor de waardevolle toevoeging. Ik voeg jullie hogeschool toe aan mijn overzicht. Ik heb ook meteen de sleutelwoorden ingevoerd bij kiesopmaat.nl en op hu.nl. Als ik de minors Sport en Samenleving en Sport en Entertainment Marketing bevraag op de woorden "technologie" "technology" "innovatie" "innovation" "ondernemerschap" "entrepreneurship" krijg ik 0 hits. Door de zoekterm "sport" in te geven op hu.nl, levert dit mij 8 hits op waarvan 2 deeltijdopleidingen en 1 voltijd. 

Arno

Henk Penseel
26-01-2019

Beste  Arno,

Ontzettend bedankt. Contactpersoon voor de minor International Sportmanagement is Martijn Gregoire (martijn.gregoire@hu.nl)

Henk

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst