Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sportinnoverend Nederland moet zich nu (internationaal) gaan bewijzen 11 december 2018

door: Arno Hermans

Afgelopen dinsdag kwam sportinnoverend Nederland samen in het Philips Stadion in Eindhoven. Sportinnovator, het programma dat samenwerking stimuleert tussen bedrijfsleven, wetenschap, sport en overheid, bracht voor het eerst de centra en projecten bij elkaar. 

In zijn openingsspeech brengt voorzitter Harry van Doremalen het mooie nieuws naar buiten dat Sportinnovator wordt opgeschaald. Hij voegt er meteen aan toe dat het programma nog serieuzer moet worden aangepakt. Martin Olde Weghuis, lid van het Topteam Sport dat de kennis- en innovatieagenda moet opstellen, reflecteert op de afgelopen drie jaar waarin veel gebouwd is. Voor de toekomst moet het accent verlegd worden op de zichtbaarheid, vindt hij. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, vult hem aan en vindt dat we de sport meer centraal moeten stellen in onze maatschappij. Een veelbelovende aftrap van de dag. 

Sportinnovatie kent geen grenzen en ondernemers ontkomen niet aan internationalisatie

Sport ontbreekt
Hendriks stelt daarna plenair vast dat de sport deze dag ontbreekt in Eindhoven, middenin het gezelschap van Sportinnovator-centra, start-ups en onderwijs. De aanwezigheid van sportclubs en -bonden zouden zeker waarde toevoegen aan het event. Andere spelers die ontbreken zijn met name de grotere (sport)bedrijven en investeerders. 

XL42-InnovationXLHermans-1Er valt nog iets op: veel start-ups richten zich op het beweegdomein. Onder andere met nieuwe vormen van bewegen, of juist met slimme apps. Op deze dag licht ook het ministerie van VWS het Sportakkoord toe dat onvoldoende in het faciliteren van deze start-ups voorziet. In gesprekken wordt namelijk duidelijk dat het in onze maatschappij meer draait om bewegen dan om sporten. En ondernemers zorgen dat onze maatschappij in beweging komt. 

Internationalisatie
In het stadion wordt druk gesproken over sport en innovatie in Nederland, maar we zouden er goed aan doen eens over de landsgrenzen te kijken. In de afgelopen jaren ben ik met Sport eXperience actief geweest in het buitenland, zonder ons eigen land te vergeten. Sportinnovatie kent geen grenzen en ondernemers ontkomen niet aan internationalisatie. Op deze dag mag dat onderwerp eigenlijk niet ontbreken. 

Vaak reikt de ambitie van de ondernemer over de landsgrenzen. In Nederland zijn we redelijk behoudend en kijken vooral hoe we in eigen land tractie kunnen maken. Dit is met name te merken in de pitches over onder andere materialen en bewegen. Het buitenland wordt als lastig ervaren. 

De Nederlandse start-ups op het event zijn nog behoudend. Spreek gerust ambitie uit, met een vleugje Amerikaans optimisme en Europese kwaliteit

XL42-InnovationXLHermans-2Voorbij gestreefd door het buitenland
Als ik naar het buitenland kijk, dan worden we binnen korte tijd voorbij gestreefd. De laatste tijd ben ik regelmatig in contact met Israëlische start-ups. Waar in de regio Tel Aviv niet alleen veel defensietechnologie wordt ingezet voor de sport, combineren zij dit met hun business-vaardigheden. 

Ook in Scandinavië is de kwaliteit van sportinnovatie hoog. Kijk ook naar een land als Italië, waar start-ups die drijven op Europees geld furore maken, zoals 4Storm, GoalShouter en TennisCommander. Ik kom hen tegen op events in het buitenland. Nederlandse uitzonderingen daargelaten zoals Content Stadium, Dashtag, Johan Sports, MyCujoo, Remiqz en SciSports. 

De Nederlandse start-ups op het event zijn nog behoudend. Spreek gerust ambitie uit, met een vleugje Amerikaans optimisme en Europese kwaliteit. Aan Sportinnovator de schone taak om Nederland en hun sportinnovaties nu op de Europese kaart te zetten. Het is tijd om ook over de grenzen te gaan voordat andere landen ons in de gaten hebben. Ik draag uiteraard graag mijn internationale steentje hieraan bij. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 1

cees verhoef
11-12-2018

Dat wij voorbijgestreefd worden door het buitenland verbaast niks. Met het "Sportinnovator" initiatief is de klok na de periode "InnoSportNL" eerst vijf jaar teruggezet in de tijd. Op de een af andere manier hebben we niets willen leren van het pionierswerk dat werd gedaan en de methoden en good practices die zijn ontwikkeld. 

We zijn het wiel gewoon weer opnieuw gaan uitvinden. Is er al informatie uit de "Sports Data Valley" gedestilleerd? Zijn de bedrijven die vijf jaar terug nog interesse hadden in innovatie met de sport, aan boord gebleven? Waar waren ze dan op het congres? Zijn de research instellingen bij de les gehouden door goede doelgerichte afspraken te maken met die bedrijven en sportcoaches of wordt er gewoon luk ge-freewheeled? Ook de sport ontbreekt kennelijk, en ervaring is allang de deur uitgelopen.

Als men zelf al constateert dat men zo losgezongen is van de sport en bedrijfsleven, waar is Sportinnovator dan eigenlijk mee bezig?

Vanuit de buitenwereld is er de laatste jaren in elk geval erg weinig 'zichtbaars' gebeurd in het nieuwe concept. Gelukkig gaan de budgetten nu omhoog en geven we inmiddels het dubbele uit aan een concept dat slechter werkt dan het InnoSport concept dat het heeft opgevolgd. Proficiat! 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst