Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Cross-sectoraal denken: zwemmers zijn levende schepen 2 oktober 2018

door: Arno Hermans

In 2011 zag de afdeling ‘sports engineering’ binnen het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) het licht. Met een beperkt budget werd een start gemaakt met het organiseren van de eerste activiteiten. Tachtig deelnemers werden destijds ondergedompeld in de zwemwereld, waarin weerstand een belangrijk thema is. Verbazing alom toen meer dan de helft van de deelnemers uit de maritieme sector bestond, want eigenlijk zijn zwemmers niet anders dan levende schepen. Elke verbetering in weerstandreductie in de scheepvaart levert een significante kostenreductie op. De zwemsport profiteert hier mogelijk ook van door deze innovatie te implementeren. En andersom. Deze activiteit in 2011 leverde de zwemsport binnen een kwartier vijftien nieuwe ideeën op uit de maritieme sector. Zou de maritieme sector ook kunnen leren van de zwemsport?

Bovenstaande casus is een voorbeeld van cross-sectoraal denken. Het gaat om de toepasbaarheid van innovaties uit de ene sector in een andere sector. De Nederlandse bobslee ging in 2009/2010 voor Edwin van Calker te snel. Hij beklom met zijn team destijds in rap tempo de wereldranglijst. Onder andere de inbreng van de technologische knowhow van DSM en Eurotech bracht hem zover. Helaas kon hij in Vancouver zijn droom niet waarmaken. 

XL33InnovationXL-bobslee-aerodynamicaElke druppel brandstof telt
Dit topsportproject liep ten einde en er werd nauwelijks doorgepakt. Vanuit bedrijfseconomisch perspectief is de verkoop van bobsleeën niet erg winstgevend. De technologie achter de bobslee des te meer. Als we het hebben over aerodynamica, dan is de mobiliteitssector zeker zo interessant. Daar telt elke druppel brandstof. Wat als de bobslee zorgt voor financieel gezonde vliegmaatschappijen? Dan gaat er een wereld open voor de sportondernemer. 

Hoe mooi zou het zijn als ouderen zich langer mobiel kunnen verplaatsen dankzij sportinnovatie? Dat heet nu de maatschappelijke impact van sport en innovatie 

De sport heeft niet alleen een maatschappelijke functie om mensen in beweging te krijgen en te houden. Vanuit het innovatiedomein in de sport creëren ondernemers maatschappelijke impact. Dat gebeurt met name internationaal. Stel je eens voor dat elk schip ter wereld vaart met de inbreng van een zweminnovatie? Of dat een wielreninnovatie wordt geïmplementeerd in rolstoelen en rollators. Hoe mooi zou het zijn als ouderen zich langer mobiel kunnen verplaatsen dankzij sportinnovatie? Dat heet nu de maatschappelijke impact van sport en innovatie. 

XL33InnovationXL-Elke-winst-teltAtleten voor automerk kritische klanten
Ook de automobielindustrie ziet de topsport als ideale omgeving om onder andere de toekomstige autostoel te valideren. BMW werkt daarom met paralympische atleten om de perfecte rolstoel te ontwikkelen. Hier speelt de zithouding een uiterst cruciale rol om tot topprestaties te komen. Deze atleten zijn voor het automerk de meest kritische ‘klanten’. BMW leert waar zij aandacht aan moeten besteden voor het zitcomfort van hun stoelen. Een sponsorcontract inclusief R&D betekent dan veel meer voor de sport. Het is een voorbeeld van een perfecte samenwerking tussen de topsport en het bedrijfsleven. 

XL33InnovationXL-BMWwheelchair

“Het ministerie van Economische Zaken en VWS moeten zich realiseren dat de sport een topsector in wording is”

Potentie
De sportwereld realiseert zich nog onvoldoende wat haar potentie is. In de transformatie van onder meer sport naar healthcare, sport naar leisure, sport naar mobiliteit en sport naar energie wordt de potentie duidelijk. En andersom. De sporter heeft de focus op zijn/haar sport. En geheel terecht. Laat de sportondernemer zich breder oriënteren en laat de sport als drijvende kracht fungeren om antwoord te bieden op onze maatschappelijke uitdagingen. Pas dan komt deze sector volledig tot wasdom. 

Laat de sport haar potentie volledig benutten. Sportinnovatie is niet langer een nice-to-have, maar een must-have. Mits goed ingebed. Het ministerie van Economische Zaken en VWS moeten zich realiseren dat de sport een topsector in wording is.

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst