Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Fair play is een illusie, maar dat is niet erg 11 september 2018

door: Arno Hermans

De technologische transitie zet de komende jaren door en de sport wordt in de toekomst steeds meer gedomineerd door deze vooruitgang. We ontkomen er niet meer aan. De verwachting is dat technologie nog meer verweven wordt in de sport en daarmee wordt de sport steeds aantrekkelijker voor het bedrijfsleven. We zoeken de grenzen op en breken records. Pas als we eroverheen gaan, worden we teruggefloten. De beschikbaarheid  en het gebruik van technologie heeft direct effect op de individuele of teamprestaties. Fair play is uiteindelijk een droom die nooit meer zal uitkomen. 

Innovatie in de sport neemt de komende jaren een echte vlucht en zal als een veelbelovende sector bestempeld worden. Uit een rondgang langs investeerders blijkt dat zij steeds vaker worden benaderd door start-ups in sport en bewegen. Het investeringsklimaat wordt bovendien alsmaar gunstiger. adidas, Nike en Under Armour struinen de wereld af om nieuwe innovaties te spotten (vanuit Sport eXperience werken wij regelmatig samen met Under Armour HQ). En ze zijn niet de enige.

Landen die een beperkte toegang tot technologie hebben zullen met een achterstand de wedstrijd starten

Concurrentie aftroeven
InnovationXL-1 copyDe Verenigde Staten wil als sportland de olympische medaillespiegel blijven aanvoeren. Zij investeren daarom in technologie om de prestaties met één procent te verbeteren en struinen de hele wereld af om specifieke innovaties aan zich te binden.

Deze innovaties staan uitsluitend voor de Amerikaanse atleten ter beschikking. Innovators ondertekenen exclusieve contracten met bonden, atleten en andere belanghebbenden om te voorkomen dat de concurrentie ook gebruik kan maken van dit voordeel. Deze contracten voorzien erin dat de ondernemers pas na de Olympische Spelen andere atleten buiten de Verenigde Staten mogen benaderen. 

NOC*NSF pakt het op kleinere schaal aan. Recent mocht het bedrijfsleven zich voorstellen op Papendal met Tokyo2020 als doel. De laatste subsidieronde van Sportinnovator stond ook in het teken van Tokyo2020. Je kan dit het oneerlijke voordeel van succes noemen. Zo zal elk land op zijn eigen manier innovaties aan zich willen binden om de concurrentie te slim af te zijn. Dit betekent automatisch dat landen die een beperkte toegang tot technologie hebben met een achterstand de wedstrijd starten. De vraag is of alle landen budget hebben om daadwerkelijk de innovaties te omarmen. Omdat technologie zich razendsnel ontwikkelt, is het geen eenmalige investering. Structureel meedoen om de medailles betekent structureel investeren. Innovatieve landen winnen de toekomstige medailles. 

Dagelijks verschijnen nieuwe producten en diensten op de markt. Niet alleen voor de olympiër

InnovationXL-2 copyKansen voor het bedrijfsleven
Middels zichtbare en meetbare verbeteringen koppelen steeds meer technologiebedrijven hun R&D rechtstreeks aan een gebruikersmarkt met een hele hoge exposure. Deze ondernemers zoeken de (ethische) grenzen op.

De vraag is of deze ontwikkeling tot een toekomstige verschuiving op de medaillespiegel leidt waarin de westerse landen de dienst uitmaken. De sportwereld zal continu moeten reageren op de technologische vooruitgang en inmenging in de sport. Dit biedt enorme kansen voor het bedrijfsleven. Daarom springen steeds meer start-ups op deze rijdende trein. Dagelijks verschijnen nieuwe producten en diensten op de markt. Niet alleen voor de olympiërs. Misschien juist niet, want het grote geld wordt vaak verdiend in de amateursport. De topsport wil vaak fungeren als marketingkanaal totdat de technologie zich dusdanig heeft ontwikkeld van nice-to-have, naar een must-have. Dan gaat ook de topsport overstag. 

De sport gaat profiteren van: 3Dprinting, Artificial Intelligence, Digital Mobile, Integrated Tech, Internet of Things, Quantified Self en Virtual/Augmented Reality

Maatschappelijke uitdagingen
InnovationXL-3 copyVanuit Sport eXperience mag ik deelnemen in een wereldwijd panel over de toekomst van sport en technologie. Als één van de tachtig experts kwamen wij tot de conclusie dat de sport gaat profiteren van: 3Dprinting, Artificial Intelligence, Digital Mobile, Integrated Tech, Internet of Things, Quantified Self en Virtual/Augmented Reality. 

Laten we vooral gebruik maken van onze technologische knowhow. Enerzijds om ons als land weer te binden als er topprestaties worden geleverd. Belangrijker is het om sportinnovatie in te zetten zodat we een antwoord hebben op onze maatschappelijke uitdagingen. Laten we als Nederland vooral niet het braafste jongetje van de klas zijn.

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 1

Sunny R. Matsari
06-05-2019

De vraag is wanneer het publiek gaat afhaken en sport niet meer interessant wordt om te sponsoren.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst