Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Push-Pong 24 april 2018

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: Push-Pong.

door: Nico Delleman

In ‘Diffusion of innovations’ beschrijft Everett Rogers, op basis van onderzoeksresultaten, de factoren die de snelheid bepalen waarmee een innovatie wordt geadopteerd door een groep potentiële gebruikers; de belangrijkste hebben te maken met de ervaren eigenschappen van de innovatie (1-5).

PushPong-21. Relative advantage: de mate waarin een innovatie als beter wordt ervaren dan de heersende praktijk, het product of de dienst welke het vervangt.

2. Compatibility: de mate waarin een innovatie als consistent wordt ervaren met heersende waarden, eerdere ervaringen en behoeften van potentiële gebruikers. Meer compatibel wil zeggen: minder onzeker en meer aansluitend bij de dagelijkse praktijk. Dit helpt om betekenis te geven aan de innovatie zodat deze als vertrouwd wordt gezien.

In feite zeggen deze eerste twee eigenschappen samen dus: ‘loop voor de troepen uit, maar niet te ver’. Ze worden als iets belangrijker gezien dan de andere drie hieronder. De praktijk heeft ook uitgewezen dat ‘advantageous’ innovaties zich zelden vanuit die eigenschap alleen verkopen.

Push-Pong is een innovatie die - naast de voordelen - uitblinkt in zijn eenvoud

3. Complexity: de mate waarin een innovatie als moeilijk te begrijpen en gebruiken wordt ervaren; complexer betekent een lagere snelheid van adoptie.

4. Trialability: de mate waarin met een innovatie kan worden geëxperimenteerd; innovaties die kunnen worden uitgeprobeerd, worden sneller geadopteerd. 

5. Observability: de mate waarin een innovatie zichtbaar is voor anderen; technologische innovaties hebben een relatief hoge mate van zichtbaarheid.

XL15 InnovationXL-PushPong_foto2

Push-Pong geeft met name jonge kinderen de kans om al vertrouwd te raken met de sport

In het licht van het voorafgaande viel mijn oog op Push-Pong, een tafeltennisbatje met één rechte zijkant. Deze innovatie blinkt, naast de voordelen, uit door simpelheid. Door het batje met die rechte kant op de tafel op de tafel te plaatsen kan het balletje worden geduwd. Daardoor wordt het makkelijker en geeft het met name jonge kinderen de kans om al vertrouwd te raken met de sport. Netje iets omhoog zetten en je kunt beginnen. Ook leuk voor ouderen; kan ook zittend en eigenlijk op elke tafel.

XL15 InnovationXL-PushPong_foto3Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 2

Irene Faber
24-04-2018

Zeker een goede ontwikkeling om een bredere doelgroep succes te laten beleven en enthousiast te maken voor onze mooie tafeltennissport. De innovatie is jaren geleden al opgestart met het zogenoemde schuiftafeltennis. Dit is bij veel verenigingen een gangbare speelvorm. Wel super dat er nu ook een speciaal product voor is ontworpen en we niet meer met halve batjes met een beschermlaagje gemaakt van tuinslang hoeven te spelen. Ik mis in de berichtgeving wel het bedrijf dat zich hier al tijden sterk voor maakt in de praktijk: MJ Tafeltennis (www.mjtafeltennis.nl) van Mark Mulder en Jeroen Kuijt.  

Ineke de Graaf
24-04-2018

Binnen de Tafeltennisbond worden jaarlijks 5 pararanglijsttoernooien gespeeld. Dit zijn tafeltennistoernooien voor sporters met een beperking. Dit seizoen hebben we op 3 ranglijsttoernooien ook gespeeld in de klasse schuiftafeltennis. Op zaterdag 2 juni worden in het Topsportcentrum in Rotterdam de Nederlandse Kampioenschappen Paratafeltennis georganiseerd. Hier zal ook gespeeld worden om de titel in het schuiftafeltennis. Dit is een primeur! Zie https://www.paratafeltennis.nl Ook MJ Tafeltennis zal aanwezig zijn tijdens de NK Para.

Let op: Verwar schuiftafeltennis niet met showdown. Showdown is een snelle sport die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met een visuele beperking. Het kan echter door iedereen gespeeld worden omdat de spelers een afgeplakte skibril op hebben. Showdown wordt vaak vergeleken met tafeltennis voor blinden, vanwege het formaat van speeltafel. Zie http://www.showdown.nl

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst