Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Perceptieve training in basketbal 11 april 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: perceptieve training in basketbal.

door: Nico Delleman

Techniektraining is alom aanwezig in de sport. In vele sporten zagen en zien we ook specialisten ontstaan. Denk aan de strafcorners van hockey-wereldtoppers Floris Jan Bovelander en Maartje Paumen en aan de vrije trappen in het voetbal van de Braziliaan Roberto Carlos, Feyenoorder Pierre van Hooijdonk en de Portugees Cristiano Ronaldo. 

XL13-InnovationXL-basketbalbril1In het basketbal kennen we de fenomenen Stephen Curry en Klay Thompson, spelend voor het NBA-team Golden State Warriors. Zij zijn specialisten in driepunters. Hun kwaliteit is niet voor iedere basketballer weggelegd, maar iedereen kan zich op dit vlak verbeteren. 

‘Perceptieve training’
Sinds kort kunnen basketballers hun schot trainen met de zogenoemde Practice Glasses, een bril die tijdelijk het zicht kan afsluiten zonder dat het de lichtinval blokkeert. Deze ‘perceptieve training’ verbetert de schotprestatie gemiddeld met tien procent, zo blijkt uit de studies van Raôul Oudejans, universitair hoofddocent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, VU Amsterdam. 

"Een speler kan het best 'laat' naar de ring kijken, 300-500 ms voor het loslaten van de bal"

Hij startte het onderzoek naar het basketbalschot vijftien jaar geleden. Aangetoond werd dat een speler het best laat naar de ring kan kijken, 300-500 ms voor het loslaten van de bal. De bril, die het zicht afsluit tijdens de nadering en eerste fase van het basketbalschot (‘jump shot’) en automatisch opent tijdens de laatste fase, dwingt daarmee pas dan te kijken naar de ring. 

Trainen op eigen niveau
De door Basketball Tech gerealiseerde technologie opent de bril op het precies in te stellen tijdsinterval nadat een lichtsluis is doorbroken; dat is het moment dat de voeten worden geplaatst en het schot wordt ingezet. Dit betekent dat een speler zelfstandig en onbelemmerd kan trainen op zijn of haar niveau. Daarnaast is er een optie om de bril te laten sluiten en openen door een coach. 

XL13-InnovationXL-basketbalbril2De technologie is door de VU en Basketball Tech ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond, Topsport Amsterdam (Centrum voor Topsport en Onderwijs) en InnoSportNL. Remy de Wit, voormalig hoofdcoach bij het Nederlands vrouwenbasketbalteam en bij het CTO Vrouwenbasketbal, stelt: 'Meten is weten zoals bekend, maar in deze technologie heeft het ons een directe verbetering opgeleverd in wedstrijdsituaties en dus positief in resultaten. Met de combinatie van wetenschap en technologie in de topsport kunnen we te allen tijde dichtbij de top van de wereld blijven'. 

Begin april is het systeem tijdens het topbasketbalevenement de NCAA Final Four Basketball (Phoenix, Arizona) gelanceerd. De reacties vanuit de VS op deze innovatie vanuit Nederland waren lovend.

Practice Glasses for Basketball Shooting from Go USA Talent in Sports on Vimeo.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst