Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Hans Koeleman 14 juni 2022

HansKoeleman175FCHans Koeleman is voormalig topatleet die in 1984 en 1988 meedeed aan de Olympische Spelen. Koeleman is in de Verenigde Staten geschoold als historicus, hij studeerde aan de Clemson University en de University of Southern California. Hij werkte later als brand manager bij Nike en is momenteel als docent verbonden aan de International Sport Management School van De Haagse Hogeschool. Tevens is hij oprichter en hoofdredacteur van het nieuwe literair hardloopmagazine Mystical Miles waarvan in het voorjaar 2021 de eerste editie is uitgekomen. Koeleman schreef twee boeken - 'Het Blauwe Uur' en 'Olympiërs' - en toerde samen met Bram Bakker en Abdelkader Benali langs diverse Nederlandse theaters met de voorstelling ‘Wat beweegt de hardloper?’ Voor Sport Knowhow XL becommentarieert Hans Koeleman zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.

Geld

Elke persoon, elke samenleving, komt op momenten dat het nodig is te onderhandelen over compromissen met de eigen waarden. De wereld om ons heen verandert en wat ooit inspirerende leefregels en grondstellingen waren, zijn met de tijd soms verworden tot ouderwetse mantra’s die echt niet meer kunnen. En dat is ergens maar goed ook, anders hadden vrouwen nog steeds geen stemrecht, werden er in de parken nog steeds een bank neergezet voor ‘blanken’ en eentje voor ‘niet-blanken’, etc. Ik geloof overigens dat als mensen over honderd jaar terugkijken op het jaar 2022, velen zullen zeggen dat wat mensen toen deden – wat wij nu dus doen – toch echt belachelijk was. 

Ondertussen zitten we ook vandaag weer rond de puinhopen van botsingen tussen gevoelens, waarden, grondstellingen, hoe je het ook noemen wil – de nieuwe versus de oude – die vragen om beslissingen: pas ik me aan de nieuwe realiteit aan of houd ik vast aan mijn principes? Moeilijk. 

"Wat zou jij doen als ik jou zou helpen geheel volgens de regels 50% minder belasting te betalen?"

Een vriend die bij verschillende internationale bedrijven treasurer was, iemand die de omzet via allerlei omwegen en constructies zo wist te positioneren dat er uiteindelijk stukken minder belasting hoefde te worden betaald, die vriend vertelde mij ooit dat wat hij deed moreel gezien misschien twijfelachtig was, maar het mocht allemaal gewoon. En, en hier komt het, wat zou jij doen als ik jou zou helpen geheel volgens de regels 50% minder belasting te betalen? Moeilijk. 

Het verhaal gaat dat zanger Mart Hoogkamer een week geleden in Beckum drie jongens een beetje bier in zijn richting heeft laten gooien. Dit gaf hem het recht om tien seconden later in de auto te springen - met medenemen van 6.000 tot 8.000 euro en achterlaten van verbijsterde fans - om nog voor middernacht in Vinkeveen te zijn om eenzelfde bedrag te cashen. Maar laat ik het bij sport houden. 

Dus mag je als oud-voetballer, ook al kennen tieners je echt niet meer, jezelf prostitueren aan onlinegokbedrijven die, laten we eerlijk zijn, met slechts één doel op aarde staan: jouw en mijn geld uit onze handen te trekken. Wat zou jij zeggen als je tegen gokken bent, het onbegrijpelijk vindt dat elke gokreclame nog steeds niet van een waarschuwing voorzien is (zoals bij ‘geld lenen’ en ‘aandelen’ wel verplicht is), als jij gewoon weet dat uiteindelijk, aan het einde van de dag, jij altijd de verliezer bent, wat zou jij dus doen als je net als Andy van der Meyde 40.000 euro per maand in je handen geduwd krijgt? Zeg je dan ‘nee’? Hmm. Ronald de Boer en zijn leuterverhaal over ‘verbeterde mensenrechten’ in Qatar kennen we onderhand wel. We vinden hem een opportune idioot, maar ja, 750.000 euro is wel een hele hoop geld, toch? 

"ADO zou er goed aan doen alle seizoenkaarten voor volgend jaar alleen te verkopen aan families met kinderen anders is het wachten op de volgende veldinvasie van idioten"

De ‘harde kernen’ van onze voetbalclubs willen we niet tegen de haren in strijken want als we die tegen ons krijgen zit het stadion een stuk minder vol, toch? 'Nee, ijzeren staven tegen hoofden van politieagenten slaan, dat mag niet, maar laten we niet te drastisch gaan reageren. We hebben onze principes, maar niet tegen elke prijs.' ADO zou er goed aan doen alle seizoenkaarten voor volgend jaar alleen te verkopen aan families met kinderen anders is het wachten op de volgende veldinvasie van idioten. Misschien wordt het dan nog wat met die club. Misschien staan de sponsoren dan ineens wel in de rij op de stoep. Maar gaat niet gebeuren. 'We hebben onze leefregels, echt wel, maar er zijn momenten dat je compromissen moet sluiten met deze waarden.' 

Overigens is volgens mij het hele onlinegokprobleem op te lossen door online gokken simpelweg te verbieden. Net zoals het oplossen van het rookprobleem (een vol AFAS Stadion van AZ valt elk jaar dood neer door roken-gerelateerde kanker…) simpel op te lossen is door helemaal geen tabak meer te verkopen. Er zal misschien een onderwereld actiever gaan worden, maar dat betwijfel ik, en wat heb je liever… 

XL21FeedbackXL-HK-Geld-2Dus, toen ik las dat de Amerikaanse golfspeler Phil Mickelson, iemand die toch altijd wat zinnigs en nuttigs te zeggen had in die wereld van glamour en vooral geld, de PGA ging verlaten en voor $ 200.000.000 zou gaan spelen op de door Saudi-Arabië gefinancierde LIV Tour, toen dacht ik, maar wat zou ik gedaan hebben? Saudi-Arabië is, nou ja, Saudi-Arabië, maar $ 200.000.000 is best veel geld. Tiger Woods verdiende in zijn hele carrière trouwens $ 120.000.000 en dan krijg je ineens meer dan anderhalf keer zoveel in één keer. 

Elke persoon, elke samenleving, komt op momenten dat het kennelijk nodig is te onderhandelen over compromissen met de eigen waarden. En dan kies je er soms voor de eigen waarden tactisch even te herzien, of te herschrijven. Kijk The Big Chill uit 1983! 

Prima. Ik hoop dat al die tactische opportunisten wel even stilstaan bij de woorden van Elvis Costello in het Ierse muzikale epos Long Journey Home: 'But as you ascend the ladder, look out below where you tread.' Realiseer je in ieder geval dat, terwijl jij de op gouden ladder omhoogloopt, er nog altijd veel mensen onder je zitten. En trap die alsjeblieft niet op hun vingers. Blijf wel mens. 

Hartverwarmend was het aldus te lezen dat bij elke thuiswedstrijd van Everton, en ook van Liverpool aan de andere kant van Stanley Park, de fans voedselpakketten meenemen voor de minderbedeelden in de stad. Niet één keer, elke thuiswedstrijd. Misschien dat ADO wat kan leren van deze twee clubs? Misschien kunnen we allemaal wat leren van die twee mooie clubs aan de Mersey. Doe wat je wilt, vergeet de wereld om je heen niet. 

Hans Koeleman

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst