Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Theo Reitsma 14 januari 2022

TheoReitsma175FCTheo Reitsma (1942) versloeg voor de NOS voornamelijk voetbal, atletiek, honkbal en boksen. Hij gaf het commentaar bij onder meer 7 WK-voetbalfinales. Tijdens het WK voetbal van 1986 zag Reitsma als één van de weinigen direct dat Maradonna in de kwartfinale Engeland-Argentinië hands maakte voor hij scoorde, iets wat pas bleek na vele tv-herhalingen daarna. Zijn bijnaam was dan ook 'arendsoog'. Hij gaf zijn commentaar in zo weinig mogelijk woorden. 'Je hoeft niet te vertellen wat de kijker zelf ziet'. Theo Reitsma - die in 2004 de Ere Zilveren Nipkowschijf ontving - heeft zijn carrière samengevat in het boek ‘Dit is een goed stel hoor – 50 jaar sportgeschiedenis’. Voor Sport Knowhow XL becommentarieert hij zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.


Aftocht Annan, wie volgt?

Het gaf mij een wat ongemakkelijk gevoel toen ik begin deze week beelden zag van mensen uit de sport- en danswereld, demonstrerend op het Haagse Plein. NL Actief, de branchevereniging van de erkende en ondernemende sport- en beweegbedrijven, had ertoe opgeroepen. NOC*NSF ondersteunde de petitie dat sport bij de essentiële sector hoort. Dus klom ook de voorzitter van de georganiseerde sportbonden op de spinning fiets. Ach wat een plezier, hoe onbenullig.

“Hun loon bestaat uit een heerlijk vermoeid gevoel wanneer zij tevreden achteroverleunen na weer een dag wedstrijdjes te hebben mogelijk gemaakt”

Sociaal nuttig
Het kan echt niet anders dan dat iederéén weet dat sport goed voor de mens is. Voor ouderen maar zeker ook voor kinderen, tieners en jongvolwassenen. Wanneer je als politici daarover niet bij de les bent moet ik vrezen dat er sprake is van een onvoorstelbaar gebrek aan kennis. In coronatijd moet gevreesd worden dat er een enorme knauw wordt uitgedeeld aan wat de basis van sportbeoefening is. Dat zijn de verenigingen, ooit een bolwerk van vrijwilligers, wedstrijdsecretarissen, schoffelaars aan de grasmat, lijnentrekkers, chauffeurs voor uitwedstrijden, ouders die inspringen bij gebrek aan trainers. Hun loon bestaat uit een heerlijk vermoeid gevoel wanneer zij tevreden achteroverleunen na weer een dag wedstrijdjes te hebben mogelijk gemaakt. Sociaal nuttig werk zeg maar. NSF-belang.

JanJanssens-1Uit die verenigingen - waar het niveau van sporten totaal kan verschillen - is topsport voortgekomen. Dan betaal je geen contributie meer, wordt er veel aandacht aan je besteed, al is het natuurlijk niet altijd goud dat blinkt en moet je er stevig voor aanpoten. Lijd je pijn. Voel je vreugde en verdriet. Geen gemakkelijke klus, uitdagend dat wel. Succes niet voor iedereen weggelegd, integendeel. Zaak van NOC.

“De jongens en meisjes van kruidenier Jumbo zijn op de fiets en op de schaats niet alleen maar alleraardigst voor elkaar”

Geen sprookje
Wat is er trouwens met die topsport in Nederland aan de hand? Er gaat een boodschap door het land zo lijkt het: Top Tien is een verdoemenis. Maar we juichen toch als Oranje wint. Dat gebeurt niet vanzelf.

homoacceptatiehockey-AlysonAnnanMax rijdt echt niet rond in een uiterst vriendelijke samenleving die keer op keer opgetogen bijeen komt op plaatsen over de hele wereld. De jongens en meisjes van kruidenier Jumbo zijn op de fiets en op de schaats niet alleen maar alleraardigst voor elkaar. Bij het voetbal help je je maatje na een ongelukje ook niet altijd behulpzaam weer op de been. Dat je soms verrot gescholden wordt na een stommiteit, dat is geen sprookje. Dat oudere sporters jongeren de les lezen en dat dit soms hardvochtig klinkt is een waarheid als een koe. Soms is het misschien nog goedbedoeld en als levenslesje niet eens onbelangrijk.

Wie volgt?
Die trainers, zijn dat van nature beulen? Moeten zij allemaal op cursus pedagogiek. Wie bepaalt dat zij te dom zijn om te weten hoe om te gaan met topsporters in spe? Meisjes, jongens, jonge vrouwen die soms misschien ook een spatje lastig karakter vertonen, niet altijd opgewekt tegenslag verwerken en geen teleurgestelde ouders hebben. Lastig, lastig. Soms toch werden trainers met langdurige contracten geprezen, werden ze door publiek en pers toegejuicht en metrespect beloond. Wat is er aan de hand? Zijn we wat licht geraakt, met vooral veel tranen die na teleurstellingen gedept moeten worden? Wie volgt na de aftocht van hockeycoach Annan?

Theo Reitsma

« terug

Reacties: 5

bert van lingen
14-01-2022

Beste Theo. ik ben blij met jouw bespiegeling van de ontwikkeling van de (top-)sport.

De maatschappelijke functie en waarde van de sport wordt door velen als zeer positief onderschreven.Slechts weinigen beseffen wat het voor topsporters betekent om op het hoogste niveau voor de prijzen mee te doen. Ervaringsdeskundigen, senior topsporters en/of  coaches op dat niveau hebben een, in deze moderne tijd, haast onmogelijke taak om talentvolle jeugdigen duidelijk te maken hun talenten optimaal te ontwikkelen teneinde succesvol topsporter te worden. De huidige jeugd heeft zoveel meer verleidelijke prikkels die per definitie een zeer diverse comfortzone creert. De afleiding van hetgeen de topsport vraagt ligt op de loer.

Uit ervaring weet ik dat er ook jeugdige talentvolle sporters zijn die ook op dat vlak getalenteerd zijn. Recht op hun doel af, geen tijd en aandacht voor randzaken. Coaches hebben in deze tijd te dealen met deze diverse realiteit.

In de reacties op het ontslag van coach Annan komt naar voren dat vooral de jongere speelsters hebben geklaagd over de aanpak. Enige routiniers waren verrast en hadden graag met de coach doorgegaan.Speelster/aanvoerder Eva de Goede noemde Annan een fantastische vrouw ewas overdonderd over het ontslag. Wanneer er sprake geweest zou zijn van ongeoorloofd gedrag zou de aanvoerder zich nooit zo hebben uitgelaten.

De grote vraag is of de Bondsofficials zelf nog wel beseffen wat topsport betekent en of zij in staat zijn geweest om in het (jeugd-)beleid jeugdigen voor te bereiden op het topsport-prestatieklimaat. Topsport betekent los van de inhoud van de technische kant het uit je eigen comfortzone kunnen treden,teneinde weerstanden, die inherent aan presteren in de top zijn, het hoofd te bieden.

Het komt op mij te vaak voor dat belanghebbenden,betrokkenen bij talentvolle jeugdigen zich heel erg inzetten en bemoeien met of talenten zich wel" goed in hun vel" voelen zitten. Volgens mij gaat het er vooral om of sporters zich ontwikkelen in zelfstandige volwassenen die vooral beoordeeld dienen te worden op de taak die ze binnen een bepaalde sportcontext hebben te vervullen. En laat dat nu juist de taak van een coach zijn.Daarop moet een coach in eerste instantie en vooral beoordeeld worden.

Theo, bedankt voor het initiatief. Laten we zuinig op coaches zijn!

Felix Jongbloed
15-01-2022

Als je als coach de pakweg nummers 15 t/m 22 uit je selectie als nummers behandelt, ze negeert, niet met ze communiceert, dus eigenlijk als lucht behandelt, is dat dan topsport? Is dat professioneel? Dat de topspelers uit de selectie bondscoach Annan waarderen en geschokt zijn omdat ze wegmoet, is geen aanbeveling voor Annan maar een bevestiging dat het klimaat binnen de Nederlandse hockeyvrouwen totaal verziekt is. Dat twee oudere mannen als Theo Reitsma en Bert van Lingen dat niet bevatten, zegt ook iets over het topsportklimaat uit het verleden: op veel punten doorgerot. Gelukkig dat er op dit uitstekende platform ook alle ruimte is voor deze kant van de zaak. Hoe ziet topsport er over 5 jaar uit? We kunnen als land dezelfde topprestaties behalen, dat hoeft echt niet ten koste van al dat leed dat zich nu (eindelijk) openbaart.

Henk Kraaijenhof
27-01-2022

"Dat de topspelers uit de selectie bondscoach Annan waarderen en geschokt zijn omdat ze wegmoet, is geen aanbeveling voor Annan maar een bevestiging dat het klimaat binnen de Nederlandse hockeyvrouwen totaal verziekt is"  Op zijn zachtst gezegd een hele vreemde kronkelredenering,

"Dat twee oudere mannen als Theo Reitsma en Bert van Lingen dat niet bevatten, zegt ook iets over het topsportklimaat uit het verleden: op veel punten doorgerot" 

En alweer een redenering die ik mild genoemd, uit het lood geslagen vind. Ik verdenk u ervan geen of onvoldoende ervaring op dit gebied te hebben. U houdt er een politiek concrete woke mening op na over topsport en hoe het daar toegaat. Maar als u denkt alles beter te weten en te kunnen en een eind te maken aan de verrotting in de topsport, nodig ik u hierbij uit mijn werk als trainer in de topsport over te nemen voor een bepaalde periode, ik zal mij dan bezig houden met uw werk. Uiteraard met het bijbehorende salariering. Ik zie u graag verschijnen.

Felix Jongbloed
31-01-2022

Tja, beter kan ik het niet uitleggen meneer Kraaijenhof. Dat u dat niet snapt, dat u het kronkelredeneringen noemt, zegt wellicht ook wel wat over u. Niet alleen dat u ook wellicht een oudere man bent, maar ook dat u zelf - hoewel in een ver verleden, het trainen van 'de dochter van' laat ik even buiten beschouwing - louter individuele topsporters getraind heeft en nooit eindverantwoordelijk bent geweest voor een sportTEAM. Daar komen echt wel andere vaardigheden bij kijken dan meten, aanpassen, nog eens meten, weer aanpassen en dan nog eens meten (trial and error?).

Tot slot over uw uitnodiging om uw plaats in te nemen. Een zwaktebod! Kijk, ik volg (top)sport intensief. Als kijker en lezer consumeer ik het volop. Mag ik - ook al ben ik geen toptrainer of topsporter - daar dan geen mening over hebben? Mag bijvoorbeeld een sportjournalist dat dan ook niet?! Uw uitnodiging komt erop neer tegen een klant van Albert Heijn zeggen dat hij zelf maar eens als manager de winkelketen moet komen runnen als hij ontevreden over een product is. Ik had u hoger ingeschat.

Henk Kraaijenhof
14-02-2022

Ah, u bent dus simpelweg een overenthousiaste stuurman aan de wal, die veelvoorkomende leunstoelexpert, de Google-specialist, die zich voedt met wat de media hem voorspiegelen aan soundsbites en marketinginfo, daarop een zogenaamde gefundeerde mening baseert. Iemand die nooit in het veld gewerkt heeft, alles beter weet, alles anders gedaan zou hebben, voor alle problemen een oplossing weet, inderdaad een consument. Gezien uw eerste reactie was ik daar al bang voor. U heeft mij helemaal niet hoger ingeschat en u weet niets van mijn ervaringen binnen teamsporten, dat blijkt wel. Misschien nog wat meer Google-en. Ik begrijp dat u mijn uitnodiging afslaat, ondanks uw enorme kennis van de topsport, en laat ik eerlijk zijn, ons werk is geen rocket science, maar ik ben bang dat u al heel snel het veld zou hebben moeten ruimen. PS: een sportjournalist zoals Theo Reitsma is 10 uur per dag, vele jaren lang, met zijn vak bezig en werkt binnen op de werkvloer van de sport. U staat buiten, kijkt door het sleutelgat en meent beter te weten dat wat er binnen afspeelt.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst