Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Hans Koeleman 9 november 2021

HansKoeleman175FCHans Koeleman is voormalig topatleet die in 1984 en 1988 meedeed aan de Olympische Spelen. Koeleman is in de Verenigde Staten geschoold als historicus, hij studeerde aan de Clemson University en de University of Southern California. Hij werkte later als brand manager bij Nike en is momenteel als docent verbonden aan de International Sport Management School van De Haagse Hogeschool. Tevens is hij oprichter en hoofdredacteur van het nieuwe literair hardloopmagazine Mystical Miles waarvan in het voorjaar 2021 de eerste editie is uitgekomen. Koeleman schreef twee boeken - 'Het Blauwe Uur' en 'Olympiërs' - en toerde samen met Bram Bakker en Abdelkader Benali langs diverse Nederlandse theaters met de voorstelling ‘Wat beweegt de hardloper?’ Voor Sport Knowhow XL becommentarieert Hans Koeleman zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.

Planeet Futebol

Zondag 7 november speelde onder een guur najaarszonnetje de JO16-2 van AFC IJburg tegen de JO16-2 van AFC Taba, een club in 1933 opgericht door werknemers uit de Amsterdamse tabaksindustrie. Taba, ‘tabak’ zonder ‘k’ omdat er ten tijde van de oprichting geen reclame voor tabak gemaakt mocht worden, had geen schijn van kans, scoorde twee eigen doelpunten en verloor uiteindelijk met 7-0. De kantine was dicht en de teleurgestelde boys moesten tegen de westenwind in terugfietsen naar Watergraafsmeer. Er zijn leukere dingen te doen op een zondagochtend, maar dat is voetbal. Het is maar voetbal. Tenminste… Want wat is voetbal?

Er is voetbal en dan is er voetbal. Zoals bij zoveel elementen van onze samenleving, lijken er ook in het voetbal parallelle werelden te ontstaan. ‘Dit is voetbal.’ ‘Nee, dit is voetbal.’

"Waar je van Kuijt nog zou kunnen zeggen dat hij zich verschrikkelijk verveelt en simpelweg wat spanning in zijn aardse leven nodig heeft, is Sneijder de aarde ontstegen en naar zijn eigen zelfgecreëerde universum gereisd"

Je zou van Dirk Kuijt verwachten dat hij het losse geld uit zijn achterzak eerder in zijn eigen Dirk Kuyt Foundation zou stoppen en niet tienduizenden euro’s tegelijk gaat gebruiken om te gokken. Maar het is zijn geld dus hij zoekt het maar uit. Hoewel, weet hij wel dat er altijd kleine oogjes naar een man als hij kijken…? Interessanter is zijn brother in gambling, Wesley Sneijder.
XL38FeedbackXL-futbol-1
Waar je van Kuijt nog zou kunnen zeggen dat hij zich verschrikkelijk verveelt en simpelweg wat spanning in zijn aardse leven nodig heeft, is Sneijder de aarde ontstegen en naar zijn eigen zelfgecreëerde universum gereisd. Zelfs Johan Derksen vraagt zich af wat de kleine Utrechter aan het doen is, maar het duidelijk dat Sneijder verwacht dat de hele wereld hem als een El Salvador ziet. Hij heeft de KNVB-trainerscursus niet nodig, raaskalt vermeende analyses van wedstrijden, en verwacht wellicht binnenkort een telefoontje uit Manchester te krijgen om Solskjær op te volgen. Want hij was een hele goeie voetballer en dan ben je goed in alles. Zo werkt dat kennelijk in het voetbal. Dan leef je in een andere wereld.

"Wanneer gaan belangrijke mensen uit het voetbal eens naar rugby kijken en lessen trekken uit die sport?"

Ondertussen is Feyenoord op zoek naar een nieuwe directeur omdat de vorige door een stel malloten die ook in een andere wereld wonen het leven te zuur gemaakt werd. Vuurwerk afsteken in stadions en fans van de andere club de hersens in slaan mag volgens mij ook niet, maar er zijn gasten die menen dat dit voor mensen uit een andere wereld geldt. Zo gaat dat in voetbal. Wanneer gaan belangrijke mensen uit deze sport (en dus niet de boys van JO16-2) eens naar rugby kijken en lessen trekken uit die sport? Maar die handeling zal voetbal te min zijn.

XL38FeedbackXL-futbol-2Heel mooi heeft ook Ajax zijn eigen universum gebouwd. Viereneenhalf jaar nadat Abdelhak Nouri tegen het gras ging - drieënhalf jaar nadat de club toegegeven had dat zij schuldig waren aan nalatigheid - gaat de club een schikking aan met zijn familie. Fans schreeuwden al tijden om een gebaar van de club die al jaren de miljoenen binnenharkt, maar kennelijk was het voor algemeen directeur Edwin van der Sar, van wie je gezien zijn eigen thuissituatie meer daadkracht zou verwachten, te veel gevraagd naar aarde af te dalen en het enige te doen wat van een club als Ajax te verwachten is hier, namelijk het juiste.

Over voetbal en andere werelden gesproken: Newcastle United, sinds kort de rijkste club op aarde, heeft een nieuwe trainer aangetrokken, Eddie Howe, die furore maakte met Bournemouth en met deze club een keer maar liefst als negende eindigde in de Premiership. De mensen van de Public Investment Fund of Saudi Arabia (PIF), die nu 80% van de aandelen van de club in handen hebben, vragen zich af of de club volgend jaar nog wel op het hoogste niveau speelt. Een groot deel van Engeland hoopt op degradatie van de Magpies, alleen al om te zien wat PIF dan gaat doen…

Meanwhile in Barcelona zit Sergio Agüero thuis op de bank. Transfervrij overgekomen van Man City had hij eerst last van kuit, speelde vervolgens een paar wedstrijdjes en bleek toen een hartkwaal te hebben. Er is twijfel of hij ooit nog zal spelen. Tot mei 2023 ontvangt hij wel € 150,000 per week.

"Als we helden in de sport zoeken, kunnen we beter op aarde blijven en op zondagochtend de vele loopgroepjes op gaan zoeken, aangemoedigd door echte trainers die voor een habbekrats het land een beetje mooier en gezonder aan het maken zijn…"

Terwijl zich dit allemaal afspeelde op planeet Futebol, kwamen afgelopen zaterdag ruim duizend, voornamelijk vrijwillige, hardlooptrainers bijeen op Papendal om op uitnodiging van de Atletiekunie een dag bij te leren en zodoende hun deel van de zeven miljoen hardlopers in het land veilig, fit, gezond en geïnspireerd te laten bewegen. Ik sprak die ochtend met mijn oude clubgenoot Charles van Commenée, nu hoofdcoach van de Atletiekunie. Ik zei dat ik iedere keer als ik op Papendal aankwam mijn hart opsprong en ik blij werd op dit magistrale complex gewoon simpelweg mocht komen hardlopen. En dat al sinds mijn eerste bezoek, helemaal terug in 1975. Charles, gevierd en gerespecteerd coach de wereld over, een man die bijkans op het Nationale Sportcentrum woont, zei precies hetzelfde: trots en blij hier te mogen komen, al sinds 1975.

Kijkend naar al die nijverige en leergierige trainers, moest ik denken aan Wesley Sneijder, de kleine Napoleon die denkt boven de kleine suffe nietige incompetente wereld te staan, de man die denkt niets meer te kunnen leren van anderen en die zijn vele bankbiljetten liever over de schutting naar schimmige criminelen wil gooien. Als we helden in de sport zoeken, kunnen we beter op aarde blijven en op zondagochtend de vele loopgroepjes op gaan zoeken, aangemoedigd door echte trainers die voor een habbekrats het land een beetje mooier en gezonder aan het maken zijn… Ik voorzie dat Futebol binnenkort een dorre planeet wordt, geteisterd door rampspoeden. Maar die hebben ze dan wel zelf over zichzelf afgeroepen.

Hans Koeleman

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst