Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Theo Reitsma 22 juni 2021

TheoReitsma175FCTheo Reitsma (1942) versloeg voor de NOS voornamelijk voetbal, atletiek, honkbal en boksen. Hij gaf het commentaar bij onder meer 7 WK-voetbalfinales. Tijdens het WK voetbal van 1986 zag Reitsma als één van de weinigen direct dat Maradonna in de kwartfinale Engeland-Argentinië hands maakte voor hij scoorde, iets wat pas bleek na vele tv-herhalingen daarna. Zijn bijnaam was dan ook 'arendsoog'. Hij gaf zijn commentaar in zo weinig mogelijk woorden. 'Je hoeft niet te vertellen wat de kijker zelf ziet'. Theo Reitsma - die in 2004 de Ere Zilveren Nipkowschijf ontving - heeft zijn carrière samengevat in het boek ‘Dit is een goed stel hoor – 50 jaar sportgeschiedenis’. Voor Sport Knowhow XL becommentarieert hij zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.


De trainer en zijn sporter

Je zou het een vorm van heimwee kunnen noemen. Ik mag graag even op Papendal sport opsnuiven en op de atletiekbaan verschijnen om een kijkje te nemen bij de toppers uit de Nederlandse atletiekwereld. Natuurlijk na zeker te hebben gesteld dat er ook werkelijk een plukje van de nationale top aanwezig is en met de stilzwijgende afspraak om niet te hinderen. Het gaat me om bij te blijven. Wie zijn die trainers die de atletiek in Nederland laten opbloeien. Wie laten Femke Bol razendsnel lopen en hebben van estafetteteams medaillekandidaten gemaakt? Ik ken ze helemaal niet en dat zit me dan in de weg. Bram Peters en Laurent Meuwly, dat zijn al weer andere namen dan Bennema en Vetter. Dus is er maar één antwoord mogelijk: in de actiestand. Naar Papendal.

"Het is niet verwonderlijk dat de trammelant in turnland niet zonder mijn interesse passeert"

Wat me daar boeit zijn de trainingsvormen maar meer nog de band die je ziet en voelt tussen trainer en sporter. Het hoort onmiskenbaar bij een individuele sport die atletiek is. Papendal is nu al zo’n vijftig jaar het trainingscentrum en alleen al door de omgeving zeer aangenaam maar ik geniet het meest van wat ik daar tussen de bomen denk te herkennen. Topsport. De binding tussen kleine groepjes, soms zelf één op één met die merkwaardige drive om alsmaar beter te worden of te maken.

FeedbackXL23-21-1Naast vanzelfsprekend voetbal was atletiek de sport die me als journalist en televisieman bekoorde, maar nooit zonder allround kennis van zo veel mogelijk andere sporten. Dus is het niet verwonderlijk dat de trammelant in turnland niet zonder mijn interesse passeert. De verbeten jacht op aangeklaagde trainers die gaande is, met name die op vader Wevers, is er toch een van heel bijzondere aard.

Oppervlakkig zou je denken dat hij mogelijk tot 2007 een verkeerde opvatting over topturnen had. Daarna komt een periode in Twente, die eind 2013 met ontslag wordt beëindigd. Hij zou een groot verschil van mening hebben gehad met het bestuur van Top Turnen Oost, dat toen nog uit twee leden bestond. Een hoog opgelopen verschil van mening over de werkwijze voor wat professioneel handelen bij topsport turnen inhield.

De KNGU sloot daarna zonder tijdverlies met hem een overeenkomst als bondscoach waardoor hij zijn werk in Heerenveen kon voortzetten. Vijf jaar later was hij trainer van een turnster die bij de Olympische Spelen een gouden medaille in Rio haalde en bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlaggendraagster was. Zelf werd hij uitgeroepen tot sportcoach van het jaar. Vorige week hoorde hij na een kort geding dat hij over een werkovereenkomst beschikte die het leiden tot en op de vloer bij de Spelen in Tokyo inhield. Tot ergernis van zijn werkgever, de KNGU, die nu ruim een jaar verwoed aan het zoeken is los te komen van een verleden met schandalige handelingen en psychologisch leed bij turnsters.

"Hoeveel tijd is er nog om de bijzondere band zoals ik die uit de atletiekwereld denk te kennen, tussen trainer en topsporter, te erkennen"

Bij de groep van negen die zondag 26 juni om vier plaatsen en twee reserveplaatsen bij de Olympische Spelen in Tokyo zal strijden behoren er veel die, zoals zijn tweeling, Wevers als persoonlijke trainer beschouwen. Het komt over als een Gordiaanse knoop. Hoeveel tijd is er nog om de bijzondere band zoals ik die uit de atletiekwereld denk te kennen, tussen trainer en topsporter, te erkennen. De uitslag hoort in het voordeel van de sporter van nu uit te vallen. Alleen een misdaad die dan toch wel razend snel door het Instituut Sport Rechtspraak moet worden gevonden kan anders doen besluiten.

Theo Reitsma

« terug

Reacties: 1

Hugo Gruijters
22-06-2021

Beste meneer Reitsma,

U neemt stevig stelling. Hoe denkt u dat het op de slachtoffers uit het verleden overkomt als Wevers alsnog naar de Spelen mag gaan? U gaat daar in zijn geheel aan voorbij in uw commentaar. Er loopt een onderzoek bij het ISR naar Wevers. Is het dan niet goed om lopende dit onderzoek Wevers op non-actief te stellen? Op deze manier doe je recht aan de slachtoffers in mijn ogen.

Met sportieve groet,

Hugo Gruijters

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst