Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Theo Reitsma 25 mei 2021

TheoReitsma175FCTheo Reitsma (1942) versloeg voor de NOS voornamelijk voetbal, atletiek, honkbal en boksen. Hij gaf het commentaar bij onder meer 7 WK-voetbalfinales. Tijdens het WK voetbal van 1986 zag Reitsma als één van de weinigen direct dat Maradonna in de kwartfinale Engeland-Argentinië hands maakte voor hij scoorde, iets wat pas bleek na vele tv-herhalingen daarna. Zijn bijnaam was dan ook 'arendsoog'. Hij gaf zijn commentaar in zo weinig mogelijk woorden. 'Je hoeft niet te vertellen wat de kijker zelf ziet'. Theo Reitsma - die in 2004 de Ere Zilveren Nipkowschijf ontving - heeft zijn carrière samengevat in het boek ‘Dit is een goed stel hoor – 50 jaar sportgeschiedenis’. Voor Sport Knowhow XL becommentarieert hij zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.


De Boer

Het online gesprek dat Frank de Boer vorige week met een grote groep van de schrijvende pers voerde was nuttig. Niet zoiets als 'quote halen en wegwezen', nee, er moet kennelijk voldoende tijd zijn geweest voor de uitleg van de plannen die de bondscoach ten aanzien van het Europees kampioenschap voetbal heeft. De opbrengst kon je woensdag tot je nemen via diverse kranten en bladen. Ik dacht aan tijden dat een persconferentie van een keuzeheer bij het voetbal in bijzondere gevallen ook op televisie echt ruimte kreeg. En aan de tijd dat we bij Studio Sport besloten eens per jaar een lang interview met trainer Johan Cruijff te maken. Het was een vaste gewoonte geworden. Cruijff bereidde zich met Barcelona voor op een nieuw seizoen en had in het Drentse Odoorn een trainingskamp. Ik met een cameraploeg op pad, op naar Odoorn. Cruijff nam er de tijd voor en Studio Sport ruimde een minuut of vijftien aan zendtijd in, voor de visie van Johan.

FeedbackXL-FdB-2Had De Boer nu woensdag op de publieke zender ook zo ruim aan het woord moeten komen? Of op een van al die andere kanalen die er zijn? Om te zien en horen wat zijn visie is? Ik had er niets op tegen gehad, al is het mij natuurlijk niet ontgaan dat vaste schema’s de televisieprogrammering in een ijzeren greep hebben. Net zo min ontgaat het me dat een beetje babbelen over voetbal lekker makkelijk is en niet eens zo heel veel wijsheid vereist. Een beetje lol, een beetje lachen, wat nou informatie. En het is ook weer niet van een orde zoals koningin Maxima vijftig jaar die Matthijs van Nieuwkerk ontvangt. Dat is ook gepland, weet ik, maar het mag ook even duren.

Sport wordt in Nederland enorm onderschat. De eerste selectie van spelers plus ruim inzicht geven over de voorbereiding op en het spelen van het EK is gewoon verrekte interessant. Een beetje buiten de box denken, jongens en meisjes van tv. Niet vast zitten aan een ingeburgerd stramien. Ook weer niet tornen aan Andere Tijden Sport, want dat weet juist iedere keer te verrassen, dit terzijde.

"Is het vreemd om te verlangen dat de denkwijze van een sportleider publiekelijk wordt?"

Voetbal is hoe je het wendt of keert in Nederland de belangrijkste sport, het Europees kampioenschap een evenement om massaal naar uit te kijken. En Frank de Boer is de bondscoach die met spelers moet omgaan, maar ook met hoog oplopende verwachtingen bij het publiek. De Oranje tierelantijnen zijn al in opmars, de commercials rollen uit. Grotere televisies zijn flink in trek. Is het vreemd om te verlangen dat de denkwijze van een sportleider publiekelijk wordt? In dit geval ook van de bondscoach die jammer genoeg niet over een sprankelende uitstraling beschikt. Misschien juist daarom dus op televisie met een miljoenenbereik? Van te voren aangekondigd.

FeedbackXL-FdB-1Voetbal is natuurlijk niet het belangrijkste in het leven. Ach, sport doet er maar een beetje toe. Ik weet van het relativeren maar het is nu eenmaal ook verrekte interessant om kennis te nemen van de tools, de zienswijze van een vakman op sportgebied. Journalistiek kun je dat tegen het licht houden. Voor publiek is het de kans om straks, met miljoenen kijkers en lezers, achtergrond te hebben. Over wat een toernooi spelen inhoudt, over de samenstelling van een groep, over leidende spelers, persoonlijkheden en waterdragers, en wat er zo al meer mee speelt als je wekenlang op jacht bent naar succes.

Frank de Boer benutte op zijn manier de mogelijkheid voor zover hem geboden werd. Zelf vind ik zijn constatering dat we gaan voor een plaats bij de laatste vier te voorzichtig. In zo’n toernooi ga je voor winst. Hij had het toch niet voor niets zelf al over zijn herinnering aan het wereldkampioenschap 1998? Zijn lesje geleerd, zo maakte ik op uit Voetbal International. 'Kan gebeuren, de halve finale verliezen van Brazilië, die hebben een wereldploeg, dat was een beetje de reactie na afloop. Terwijl we vooral hadden moeten denken niks Brazilië, wij gaan gewoon naar de finale. Dat gevoel is superbelangrijk. Zeker als je veel jongens hebt die nog nooit een groot toernooi hebben gespeeld.'

Ik zou er aan willen toevoegen dat Michels, Happel en Van Marwijk in hun tijd op het kampioenschap mikten, zich pas in finales overgaven. Of zoals Michels in 1988 echt won. En dat Rijkaard vijf minuten na het verlies in de halve finale van het EK 2000 in tranen ontslag nam.

Theo Reitsma

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst