Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Commentaar van... Theo Reitsma 19 januari 2021

theoreitsma200Theo Reitsma (1942) versloeg voor de NOS voornamelijk voetbal, atletiek, honkbal en boksen. Hij gaf het commentaar bij onder meer 7 WK-voetbalfinales. Tijdens het WK voetbal van 1986 zag Reitsma als één van de weinigen direct dat Maradonna in de kwartfinale Engeland-Argentinië hands maakte voor hij scoorde, iets wat pas bleek na vele tv-herhalingen daarna. Zijn bijnaam was dan ook 'arendsoog'. Hij gaf zijn commentaar in zo weinig mogelijk woorden. 'Je hoeft niet te vertellen wat de kijker zelf ziet'. Theo Reitsma - die in 2004 de Ere Zilveren Nipkowschijf ontving - heeft zijn carrière samengevat in het boek ‘Dit is een goed stel hoor – 50 jaar sportgeschiedenis’. Voor Sport Knowhow XL becommentarieert hij zo nu en dan wat hem opviel in de berichtgeving over sport.


Kom op zeg, laten we gewoon voetballen

Soms zegt er iemand iets waarvan je denkt, tja dat is misschien raar maar wel raak. Onlangs was dat Mourinho, tegenwoordig bij Tottenham Hotspur. Hij berispte Fulham dat klaagde over grote belasting. Fulham zou te veel overbelaste spelers hebben om op korte termijn een inhaalwedstrijd te spelen. Onzin zei Mourinho. Al heb je gelijk, het is belangrijker dat je doorgaat met een competitie. De Premier League is groter dan de club, moet zichtbaar zijn. Juist in deze tijd. Zwaar belaste spelers als gevolg van een overvol programma, het kan, neem dan maar andere spelers. Resultaten van wedstrijden in coronatijd zijn ondergeschikt. Voetballen als het maar medisch verantwoord is binnen coronakaders. De Premier League is ons merk, ons belang.

 "Wat blijft er over van de clubs, van de bonden?"

Op veel lager niveau hoor je het vaker, klagen over overbelasting. Kom op zeg. Niet zeuren. Als het even kan: spelen. Hoe pijnlijk is het dat sport in Nederland nu niet zichtbaar is. Ja een beetje voetbal. Leuk dat Ajax-Feyenoord. En de start van topcompetities van de andere sporten. Maar kijk eens verder. Velden en zalen zijn leeg. Geen vierde van de voetbalclub, geen veteranen bij het hockey, geen recreanten die volleyballen en meiden bij het handbal. Wat blijft er over van de clubs, van de bonden. En hoeveel bewegen die kinderen nog nu de scholen dicht blijven? De maatregelen hebben mijn instemming, laat daar geen twijfel over bestaan, maar zodra het ook maar even kan: kom op zeg.

Theo Reitsma

« terug