Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De terugblik van insiders-Item

"Voorlopig blijf ik lekker in Spanje" 18 juni 2019


Voormalige beleidsbepalers in de sportwereld kijken terug

Ooit werkten zij met volle passie in de sport. Als directeur van een sportbond, als voorzitter daarvan of werkend voor een andere sportorganisatie. Op een zeker moment verlieten zij die sportwereld en kozen ze voor een carrièreswitch naar een ander domein. Waarom maakten zij die stap? Hoe is het hen sindsdien vergaan? Hoe kijken zij terug? Wat kan de sportwereld leren van passanten die nu hun professionele sporen op een ander vlak verdienen?

Vandaag de blik van Jochum van Krimpen, voormalig directeur van Stichting Sport & Zaken.

Curriculum vitae Jochum van Krimpen

werk in de georganiseerde sport

  • Van 2003 tot 2010: directeur van Stichting Sport & Zaken

werk buiten de georganiseerde sport

  • 2000-2003: projectmanager bij adviesbureau Boer & Croon
  • Van 2010- heden: directeur/eigenaar van reisorganisatie Chill-Outdoor

1. Waarom heb je destijds besloten in de sportwereld te gaan werken, hoe ben je erin terecht gekomen?
"Ik werkte van 2000 tot 2003 als projectmanager bij adviesbureau Boer & Croon. Mij werd namens NOC*NSF, VNO-NCW en Boer & Croon gevraagd de Stichting Sport & Zaken op te zetten. Toen de stichting eenmaal was opgericht, werd gevraagd of ik wilde blijven. Daar heb ik toen volmondig ´ja´ op gezegd."

"We hebben gedacht aan Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Roemeense Karpaten, maar uiteindelijk werden het de Spaanse Pyreneeën"

2. Hoe ben je ertoe gekomen om te emigreren en te beginnen met Chill-Outdoor?
"Sinds 2002 liep ik rond met het idee dat het kansrijk zou zijn om een luxe vakanties en outdoorvakanties te combineren. Toen ik mijn vrouw Judith leerde kennen in 2005 bleek zij ook wel oren te hebben naar zo´n soort avontuur. We hebben gedacht aan Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Roemeense Karpaten, maar uiteindelijk werden het de Spaanse Pyreneeën."

XL22BlikBuitenstaanderJvK-1 copy3. Je bent als eigenaar van Chill-Outdoor vast totaal ander werk gaan doen dan je deed bij Sport & Zaken. Of zijn er in essentie niet zo veel verschillen?
"Ha, ha, de verschillen zijn uiteraard enorm, maar toch zijn er ook wel een paar grappige overeenkomsten. Beide werkplekken bevinden zich midden in de natuur en midden in een sportieve omgeving, ook ben ik in beide gevallen vanaf nul een nieuwe organisatie gaan opzetten. Het grote verschil is uiteraard dat Sport & Zaken gesteund werd door grote organisaties met veel bestuurlijke power en voldoende financiële middelen en dat we Chill-Outdoor echt helemaal zelf hebben opgebouwd zonder hulp van buitenaf."

"Als ik vanavond iets bedenk, dan ga ik er morgen mee aan de slag. Die vrijheid en snelheid ervaar ik als erg prettig"

XL22BlikBuitenstaanderJvK-2 copy4. Waarin verschilt meer in het algemeen werken in de georganiseerde sportwereld van werken in je huidige omgeving?
"Laat ik vooropstellen dat ik in mijn tijd bij Sport & Zaken juist ook binnen die georganiseerde sport heel veel verschillende manieren van werken heb gezien. Bij de bonden en de grote verenigingen - de partijen waar wij met Sport & Zaken over de vloer kwamen - is de gemene deler natuurlijk het verenigingskarakter en, een uitzondering daargelaten, het niet-commerciële karakter. Dat levert een dynamiek op die ik hier nu niet tegenkom. Chill-Outdoor is een klein en commercieel bedrijf. Als ik vanavond iets bedenk, dan ga ik er morgen mee aan de slag. Die vrijheid en snelheid ervaar ik als erg prettig."

5. Zie je ook overeenkomsten tussen je huidige werkomgeving en die van de georganiseerde sportwereld?
"Zeker, dat is de liefde voor sport. Onze gasten zijn zonder uitzondering sportief, ze komen hier om te canyoningen, raften, parapenten, MTB-en, bergwandelen, etc. De outdoorbedrijven die namens ons alle genoemde sporten verzorgen zijn uiteraard gek van outdoorsport. Ook de omgeving waar we ons bedrijf hebben opgezet, ademt outdoorsport: trailrun-events, enduro-wereldbekerwedstrijden, de Vuelta, nationale langlaufkampioenschappen, er is altijd wat. In de georganiseerde sport is dat niet anders, van bobo tot vrijwilliger, iedereen is vol van sport, dat maakt ´t zo mooi."

6. Als je met de kennis en ervaring van nu terugkijkt naar toen, wat zou je dan anders gedaan hebben toen je nog in de georganiseerde sport werkte?
"Ik denk dat we in het begin iets te gemakkelijk ´ja´ zeiden tegen sommige klussen die we aangeboden kregen, zonder goed te onderzoeken of de betreffende bond/vereniging wel in staat zou zijn om met onze adviezen aan de slag te gaan. Maar goed, we wilden in het begin natuurlijk graag laten zien wat we in huis hadden en ook een naam opbouwen, dat is wel goed gelukt…"

"Op veel terreinen loopt Nederland voor op Spanje, of althans, dat denken we"

7. Aan wie met wie je gewerkt hebt in de georganiseerde sportwereld denk je met veel genoegen terug en waarom?
"Aan Wim Ruijgrok, de voorzitter van Sport & Zaken in mijn tijd. Hij was als directeur van VNO-NCW initiatiefnemer van Sport & Zaken. Hij was ontzettend betrokken, niet alleen bij Sport & Zaken, maar ook op persoonlijk vlak. Ik heb ontzettend veel van ´m geleerd en veel met ´m gelachen, we waren een goed team."

8. Wat kan de georganiseerde sportwereld volgens jou leren van de wereld waarin je nu werkt?
"Ik zou de vraag breder willen trekken: wat kan Nederland leren van Spanje? Op veel terreinen loopt Nederland voor op Spanje, of althans, dat denken we. Als je naar OESO-tabelletjes kijkt, dan klopt dat ook. Maar als ik zie hoe relaxed iedereen hier met elkaar omgaat, de tijd voor elkaar neemt - en dus inderdaad, o cliché, wel ´s te laat voor de volgende afspraak komt - en geen stress heeft, dan vraag ik me toch af waarom we met z´n allen zo druk doen in Nederland. Spanjaarden hebben vrijwel geen burnouts en worden ouder dan Nederlanders, en vanaf 2040 zelfs gemiddeld het oudst ter wereld, volgens een studie van The Lancet in 2018. 80+-ers verbouwen hier in hun eigen moestuin en een bbq-feestje spreek je één dag in plaats van zes weken van tevoren af. Ik ben inmiddels overtuigd, voorlopig blijf ik lekker hier in Spanje."

XL22BlikBuitenstaanderJvK-3 copy9. Denk je ooit nog eens terug te keren in de georganiseerde sportwereld? 
"Die kans is niet zo groot. In de eerste plaats vanwege de hierboven genoemde reden. Verder mis ik mijn vrienden natuurlijk wel eens, maar ze komen gelukkig elk jaar langs om een andere 3000-er te beklimmen. Maar áls ik dan naar Nederland terug zou komen, dan is dat als ondernemer en in een commerciële omgeving. Overigens is de kans dan wel weer groot dat ´t iets sportgerelateerds zal zijn, dus wie weet…"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst