Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Mijn bestuurswerk bij Zvv AZC draagt bij aan het verbeteren van de wereld, maar dan in het klein" 31 mei 2022

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Nardo van den Broek, bestuurslid bij Zvv AZC met de portefeuilles 'PR & Communicatie' en 'Vrijwilligers'.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik heet Nardo van den Broek, ik ben 29 jaar, geboren in Dordrecht en woonachtig in Zutphen. In 2003 ben ik verhuisd naar deze Hanzestad en sindsdien speel ik voor Zvv AZC. Inmiddels ga ik richting de 300 officiële wedstrijden in het eerste elftal als keeper. Vorig jaar ben ik benoemd tot ‘Speler van Verdienste’. Mijn voetballende hoogtepunt is het stoppen van de laatste strafschop en aansluitend het zelf benutten van de strafschop, waardoor we in 2015 vanuit de nacompetitie promoveerden naar de 2e klasse." 

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-1"Op dit moment ben ik ruim vier jaar werkzaam voor Saxion Hogescholen als projectondersteuner en teamlead Integraties van een AFAS-implementatie. Deze opdracht komt voort uit mijn traineeship projectmanagement die ik bij Projectkompassie heb gevolgd. Voorafgaand heb ik Sport, economie en marketing (SPECO) gestudeerd aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en aansluitend mijn master behaald in de Sociale Wetenschappen middels Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU in Amsterdam." 

"Daarnaast heb ik binnen de voetbalvereniging verschillende nevenactiviteiten verricht, lange tijd onderdeel geweest van de Sponsorcommissie en vanaf 2020 ben ik onderdeel van het Bestuur."

"Bij PR & Communicatie hebben we jarenlang veel kansen laten liggen om onze mooie club, zowel naar binnen als naar buiten toe, uit te dragen"

2. Je hebt als bestuurslid de portefeuille 'PR & Communicatie en Vrijwilligers’. Wat houdt dat concreet in? Welke taken horen erbij?
"Als portefeuillehouder ben ik verantwoordelijk voor de totstandkoming van de ambities die in het beleidsplan 2020-2025 staan. Dat beleidsplan is in samenspraak met onze leden tot stand gekomen. Om deze concreet te maken hebben we deze met de betreffende commissies doorvertaald naar een tactisch commissieplan. Hierin beschrijven we de jaarlijkse mijlpalen zodat zowel portefeuillehouder als commissieleden houvast en sturing hebben."

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-2"Vanuit mijn deelportefeuille 'Vrijwilligers' kijken we naar onze vrijwilligersorganisatie en of de juiste personen op de juiste plek zitten. We streven ernaar om vrijwilligerswerk plezierig te maken en verantwoordelijkheden duidelijk te beleggen. Bij mijn deelportefeuille PR & Communicatie hebben we jarenlang veel kansen laten liggen om onze mooie club, zowel naar binnen als naar buiten toe, uit te dragen. Een jaar geleden heb ik iemand bereid gevonden om hier invulling aan te geven. In samenspraak hebben we keuzes gemaakt waarop te focussen (het eerste elftal) en aansluitend content gecreëerd. Door middel van consistentie en kwaliteit zien we een enorme toename van ‘traffic’ en reacties op de verschillende social media-kanalen en de website. Leden zijn positief en er wordt steeds meer rekening met elkaar gehouden in de onderlinge samenwerking. Dit komt de PR & Communicatie ten goede."

"Daarnaast ben ik bezig geweest met een nieuwe bezetting van de sponsorcommissie. In die commissie hebben drie van de vier leden hun afscheid aangekondigd. Door op subtiele wijze en met de juiste kandidaten te spreken hebben we de opvolging inmiddels bijna rond. Allen behoren ze tot de jongere generatie (20 tot 30 jaar), bij wie het als lastig wordt ervaren om structureel vrijwilligerswerk op te pakken. Het lukt ons die generatie in te zetten voor vrijwilligerswerk."

"Er doen zich natuurlijk situaties voor waarin ik een dubbele pet op heb; enerzijds als bestuurslid en anderzijds als speler van het eerste"

3. We hebben een poosje geleden eerder op de website van Zvv AZC gekeken en zagen dat je toen 'kandidaat-bestuurslid' was. Was je toen 'op proef'? Is dat gebruikelijk bij jullie club?
"In eerste instantie is het altijd even aftasten hoe en of een nieuwe rol bij je past. Het is al even geleden, maar ik heb het nooit echt als proefperiode ervaren. Vanaf mijn eerste vergadering ben ik mee gaan draaien en heb ik mijn bijdrage kunnen leveren. Gevoelsmatig is dat voor mij niet anders nu ik ‘gewoon’ bestuurslid ben. Voor de buitenwacht was het wel anders toen ik begon met bestuurswerk. Ik heb de tijd nodig heb gehad om aan mijn nieuwe imago en verantwoordelijkheden te wennen. Zo doen zich natuurlijk situaties voor waarin ik een dubbele pet op heb; enerzijds als bestuurslid en anderzijds als speler van het eerste, maar ook in de vriendenkring bijvoorbeeld." 

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-3"Een andere, praktische reden om te beginnen als kandidaat-bestuurslid was dat er meerdere Algemene Ledenvergaderingen uitgesteld of geschrapt zijn vanwege corona. Dat was net in de periode dat ik toe zou treden. De leden stemmen uiteindelijk voor toetreding; dan pas ben je definitief bestuurslid. Het was voor mij een bijzonder moment omdat ik net voor mijn toetreding tot ‘Speler van Verdienste’ werd benoemd. Dubbel feest dus."

4. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden? 
"Ik heb jarenlang onderdeel uitgemaakt van de Sponsorcommissie. Daar kwam ik niet helemaal meer tot mijn recht en onder het motto van zet de juiste persoon op de juiste plek ben ik door mijn collega-bestuurslid - Ingrid Kramer - benaderd voor een gesprek. Daarin heb ik aangegeven interesse te hebben in een bestuursfunctie aangezien dat de plek is waar strategie en de meeste impact samenkomen. Ik zag het als een mooie vervolgstap en leerschool om mijzelf verder te ontwikkelen en mijn wederdienst aan de vereniging in te vullen. Achteraf heb ik geen moment spijt gehad en leer ik nog altijd veel over mijzelf, mijn kwaliteiten en bijdrage aan de club." 

"De koers die we nu als bestuur varen, werpt wel haar vruchten af, maar het bouwen van een stabiele vrijwilligersorganisatie kent ook bij ons de nodige ups en downs"

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-45. Hoe heeft de club Zvv AZC zich ontwikkeld in de afgelopen jaren? Wat verwacht je wat dat betreft in de toekomst?
"In 2018 hebben we het 100-jarig bestaan van de vereniging gevierd met veel aandacht voor alle historie, hoogte- en dieptepunten. Vanaf dat moment heeft een groep oudere vrijwilligers zich meer en meer teruggetrokken en bleek het lastig om die posities gevuld te krijgen met nieuwe aanwas. De koers die we nu als bestuur varen, werpt wel haar vruchten af, maar het bouwen van een stabiele vrijwilligersorganisatie kent ook bij ons de nodige ups en downs. Ik prijs mij gelukkig dat we allerlei facetten in huis hebben waar we als vereniging trots op zijn, zoals: G-voetbal, G-SponsorPlan en een Klaas-Jan Huntelaar Court, meiden- en damesvoetbal, Unicef op de shirts, JeugdSponsorPlan, diverse samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld het asielzoekerscentrum, scholen, de buurt en binnenkort een Vitaal Sportpark."

Deze aspecten willen wij minimaal voortzetten en waar mogelijk uitbreiden, door ontwikkelen en innoveren. Dit bewerkstelligen is niet onmogelijk, maar vergt wel een hoop inzet en een gemeenschappelijk, uitgedragen visie voor alle leden. 

"Te allen tijde herleiden we onze aanpak terug naar het zijn van een maatschappelijk betrokken voetbalclub en de kernwaarden die we uitdragen: saamhorigheid, gezelligheid en respect"

6. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta jijzelf vooral komend jaar? 
"Om de stabiele en functionerende vrijwilligersorganisatie verder op te tuigen. Daarvoor blijven we op zoek gaan naar de juiste vrijwilligers op de juiste plek. Zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau. Daarnaast vergt dat onderlinge samenspel de nodige aandacht en afstemming om op gewenste wijze uit de verf te komen. Daarbij doen zich door een jaar heen altijd situaties of incidenten voor waar wij op moeten reageren. Te allen tijde herleiden we onze aanpak terug naar het zijn van een maatschappelijk betrokken voetbalclub en de kernwaarden die we uitdragen: saamhorigheid, gezelligheid en respect. Dat is ons fundament en ons houvast in alles wat we doen." 

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-57. Je werkt in het dagelijks leven namens Projectkompassie bij Saxion Hogescholen als teamlead Integraties voor een bedrijfsvoering project. Op welke manier heb je voordeel van de kennis en ervaring die je hiermee opgedaan hebt in de uitoefening van je bestuursfunctie?
"Bij Projectkompassie heb ik het traineeship projectmanagement gevolgd en in verschillende ondersteuningsrollen binnen Saxion gewerkt. Op dit moment besteed ik mijn tijd aan een project waarin we AFAS als nieuw bedrijfsvoeringsysteem aan het implementeren zijn. In mijn functie als teamlead Integraties ben ik de verbindende schakel tussen allerlei belanghebbenden. Daarin probeer ik de wensen vanuit de business aan te laten sluiten op de mogelijkheden van het nieuwe systeem, binnen de technische haalbaarheid van een datakoppeling. Dat is een complexe puzzel om te leggen en kent vergelijkingen met het strategisch, tactisch en operationeel functioneren van onze vrijwilligersorganisatie. Het zijn ontzettend interessante vlieguren die ik maak door kennis en ervaring op te doen binnen deze bedrijfsvoeringprocessen. Daarnaast val ik onder de hoede van bekwame, doorgewinterde managers. De afgelopen tijd heb ik mij veel stappen gezet door mijzelf te challengen, beter te leren kennen en als verbinder te positioneren. Die ervaringen neem ik allemaal mee in mijn bestuursfunctie." 

"Mijn bestuurswerk bij Zvv AZC draagt bij aan het verbeteren van de wereld, maar dan in het klein. Ik hoop in mijn toekomstige werk een nog grotere bijdrage te kunnen leveren"

8. Waar ligt qua werk jouw toekomst?
"Zodra deze opdracht afloopt - begin volgend jaar - wil ik mij meer gaan toespitsen om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de wereld. Nobel werk, zo noem ik het. Ik zie de wereld om mij heen vergaan op deze manier, daar wil ik iets aan doen. Binnen mijn netwerk bieden zich daar kansen toe om aan te sluiten bij initiatieven. Mijn bestuurswerk bij Zvv AZC draagt bij aan het verbeteren van de wereld, maar dan in het klein. Ik hoop in mijn toekomstige werk een nog grotere bijdrage te kunnen leveren."

XL19DeJongeSportbestuurder-NVanDenB-69. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Uiteraard! Het is de plek bij uitstek om invloed te hebben binnen een organisatie. Het vergt de nodige commitment, kwaliteiten en besteding van vrije tijd en die wil niet iedereen opgeven. Daar maakt iedereen zijn/haar eigen afweging in, maar zolang je intrinsiek gemotiveerd bent en je een wens hebt om impact te maken op en namens je eigen generatie om dingen te veranderen is bestuurswerk aan te bevelen." 

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Ik zie mezelf niet meteen als een voorloper, maar ik zie in de praktijk dat het wel effect heeft dat ik bestuurslid ben. Het doet me denken aan het spreekwoord: als één schaap over de dam is, volgen er meer. Met dit interview hoop ik ook anderen te inspireren die nu nog twijfelen." 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst