Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen zowel in de politiek deelnemen als aan het voetbal" 12 april 2022

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Céline Hazeleger, bestuurslid vrouwen/meisjes bij SV Otterlo.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Mijn naam is Céline Hazeleger en ik ben 24 jaar oud. Geboren en getogen in het dorp Otterlo. Ik rond momenteel de master studie Internationale Betrekkingen (politicologie) aan de Radboud Universiteit af. Sport staat in mijn leven centraal. Ik ben echt een sportliefhebber en van kinds af aan heb ik verschillende sporten beoefend: turnen, paardrijden, dansen en uiteindelijk mijn passie voetbal, met daarnaast hardlopen en fitness op z’n tijd. Het voetbal heb ik dus op latere leeftijd ontdekt, omdat er simpelweg geen meidenvoetbal was in mijn omgeving. Ik voetbal momenteel zelf nog steeds in Otterlo en ook heb ik tijdens mijn studie en stage in het buitenland mogen meespelen met Spaanse en Zuid-Afrikaanse teams. Een superleuke ervaring."

XL13JongeSportbestuurderCH-12. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Binnen de functie van bestuurslid damesvoetbal heb ik een behoorlijk uitgebreid en divers takenpakket. Samen met Yvette Demmers-Hazeleger ben ik verantwoordelijk voor het MO15 team (meiden onder 15, red.), twee senioren dameselftallen en het 30+ dameselftal binnen de voetbalvereniging S.V. Otterlo. Wij houden ons bezig met de technische zaken, zoals beleid voor het damesvoetbal binnen de vereniging en de werving van speelsters en trainers/coaches voor deze teams. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de teams er verzorgd bij lopen, dankzij teamsponsoring. Wij hebben een eigen Facebook- en Instagram-pagina - @svodamesvoetbal - die wij updaten, ook om contact te onderhouden. Wij zorgen verder voor verbinding binnen de dames in de vereniging door het organiseren van clinics, toernooien, trainingskamp, teamlunches en overige activiteiten. Kortom wij zijn het aanspreekpunt voor alle dames binnen de vereniging en vertegenwoordigen hen binnen het dagelijks bestuur van de vereniging en de besluiten die wij hierin nemen."

"Ik ben trots op de afgelopen acht jaren en ga naar verwachting mijn laatste fase in als vrijwilliger binnen de voetbalvereniging"

3. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben officieel anderhalf jaar bestuurslid, maar ik ben al acht jaar betrokken als vrijwilliger binnen de voetbalvereniging in het algemeen en binnen het damesvoetbal. Acht jaar geleden is het damesvoetbal opgestart binnen de club en ik ben hier sinds dag één bij betrokken, als speelster, invallende trainer, organiseren van clinics en overige activiteiten. Ik ben trots op de afgelopen acht jaren en ga naar verwachting mijn laatste fase in als vrijwilliger binnen de voetbalvereniging. Wanneer ik afgestudeerd ben weet ik nog niet of het te combineren valt naast mijn baan en overige activiteiten. Voor nu haal ik alles uit mijn huidige functie en ik weet nog niet of ik het ook echt los zal kunnen laten wanneer het zover is."

4. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden? En waarom in het bijzonder in de functie van bestuurslid vrouwen/meisjes?
"XL13JongeSportbestuurderCH-2Mijn voorganger trad af, dus kwam de functie vrij. Ik voelde mij samen met Yvette de aangewezen persoon om dit op te gaan pakken. Wij hebben een enorme groei doorgemaakt met het damesvoetbal binnen de club en het zou zonde zijn als hier niet alle aandacht aan zou worden besteed die het verdient. Omdat ik eigenlijk al jaren lang veel deed voor het damesvoetbal was het een logische stap en wist ik al van de meeste zaken af. Vandaar mijn keuze om tot het bestuur toe te treden. Daarnaast wilde ik ook bestuurservaring opdoen en leek dit mij een mooie kans op het gebied van iets dat dichtbij mij staat en waar ik veel passie voor heb: damesvoetbal."

5. Hoe heeft het vrouwen-/meisjesvoetbal zich ontwikkelt bij SV Otterlo in de afgelopen jaren? Wat verwacht je wat dat betreft in de toekomst?
"In de afgelopen acht jaren zie ik dat we gegroeid zijn van géén dameselftal naar honderd vrouwelijke leden. Ik ben trots dat ik hier een steentje aan bij heb mogen dragen samen met een groep fanatieke vrijwilligers. Wij hopen dat wij dit aantal leden in de toekomst kunnen behouden en dat naast de kwantiteit ook de kwaliteit van het voetbal nog meer omhoog gaat. Vooral dit laatste is iets dat wij momenteel sterk meenemen in onze visie." 

"Ik geloof dat sport en specifiek (dames)voetbal in de internationale betrekkingen het verschil kan maken in de relaties tussen landen en in de landen zelf"

6. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral komend jaar? 
"Wij gaan over op een vorm van selectievoetbal binnen onze twee senioren dameselftallen. Dit is een beleidstechnische keuze en met verandering komt altijd weerstand. Wij hopen zoveel mogelijk speelsters te behouden en hen in te kunnen laten zien dat plezier ook komt met spelen op het juiste niveau en jezelf te ontwikkelen als voetbalster. Daarnaast is de aanwas vanuit de jeugd een opgave. In het dorp Otterlo wordt al jarenlang zo goed als niet gebouwd. Daarom organiseren wij binnenkort weer een clinic om zo hopelijk nieuwe leden aan te trekken, ook van buiten het dorp. Tot slot zijn er een aantal wisselingen in trainers waar wij vervangers voor moeten vinden." 

XL13JongeSportbestuurderCH-37. In het dagelijks leven ben je student International relations aan de Radboud Universiteit én je bent politiek actief voor de lokale partij GemeenteBelangen Ede. Op welke manier heb je voordeel van de kennis en ervaring die je met allebei opgedaan hebt in de uitoefening van je bestuursfunctie?
"Dat is een goede vraag. Ik vind sport een belangrijk punt op de politieke agenda: sport draagt bij aan de sociale ontwikkeling en welzijn van zowel jong als oud. Dit komt tot uiting in mijn functie als bestuurslid, maar dit kan ik ook toepassen in mijn politieke activiteiten en studie. Ik geloof namelijk dat sport en specifiek (dames)voetbal in de internationale betrekkingen het verschil kan maken in de relaties tussen landen en in de landen zelf, omdat voetbal overal ter wereld verbindt. Ik heb enorm veel bewondering voor het KNVB-project WorldCoaches waarmee de bond met voetbal internationaal een bijdrage levert aan kinderen op sportief en sociaal vlak door hen te inspireren via voetbal. Hiermee draagt de KNVB een steentje bij aan een betere samenleving wereldwijd met een duurzame toekomst voor iedereen. Tof!"

"Daarnaast vind ik het belangrijk dat er meer vrouwen zowel in de politiek deelnemen als aan het voetbal. Er mag wat mij betreft nog heel wat gebeuren op het gebied van emancipatie, acceptatie en inclusiviteit. Op dit vlak kan ik zowel in de politiek als in het voetbal een rol spelen. Tot slot denk ik dat het heel belangrijk is dat je te allen tijde luistert naar mensen en weet wat er speelt. Het is belangrijk dat je allemaal dezelfde kant op wilt en goed kunt uitleggen waarom jij denkt dat iets goed is voor het gemeenschappelijke doel. Je handelt niet vanuit jouw belang maar vanuit de groep die jij vertegenwoordigt. Dat werkt zo in de politiek maar ook als bestuurslid van het damesvoetbal. Binnen de politiek spelen er dingen, maar binnen een voetbalvereniging spelen er ook ontzettend veel dingen die je allemaal moet meenemen om er vervolgens een koers mee uit te zetten." 

"Het lijkt mij enorm gaaf om in gebieden als Zuid-Afrika en Zuid-Amerika projecten te starten waar sport en voetbal kunnen leiden tot meer kansen voor onder andere vrouwen"

"De kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie en politieke activiteiten helpt mij in mijn rol bij het dames bestuur. Daarnaast denk ik dat in alle drie de voorbeelden het heel belangrijk is dat je dicht bij jezelf blijft, doet waar je passie(s) liggen en niet snel opgeeft."

8. Waar ligt qua werk jouw toekomst nu je (bijna) afgestudeerd bent?
"In mijn ideaalbeeld combineer ik mijn grootste passies - internationale betrekkingen, voetbal en gelijkheid - met elkaar. Dit zou ik graag willen doen vanuit de Nederlandse overheid in het buitenland, waar ik een verschil kan maken door onder anderen de inzet van sport en voetbal. Maar ik probeer ook contacten te leggen binnen de tak 'internationale betrekkingen' bij de KNVB die zich bezighoudt met het WorldCoaches-project. Het lijkt mij enorm gaaf om in gebieden als Zuid-Afrika en Zuid-Amerika projecten te starten waar sport en voetbal kunnen leiden tot meer kansen voor onder andere vrouwen. Ik hoop in een positie bij de overheid structureel veranderingen te kunnen doorvoeren voor het verbeteren van situaties in dit soort gebieden waar nog heel veel kansen en mogelijkheden te benutten zijn." 

XL13JongeSportbestuurderCH-49. Tot slot: beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Jazeker, alleen al om een idee te krijgen van wat er allemaal achter de schermen geregeld wordt om iedereen met plezier te kunnen laten voetballen bij een vereniging. Misschien zou een meeloopdag hiervoor een goede optie zijn. Ik zelf heb nog meer respect gekregen voor vrijwilligers en bestuursvrijwilligers binnen eigenlijk alle organisaties en verenigingen. Het is soms erg makkelijk om te zeggen dat iets niet goed gaat, maar focus soms ook op de dingen die al wel goed gaan en dan kom je er al snel achter dat het eigenlijk al best goed geregeld is. Verder denk ik dat het heel goed is om de wensen en stem van jongeren mee te nemen in de besluiten op bestuursniveau die een vereniging maakt. Zij zijn immers de toekomst van de vereniging en hebben de taak alle behaalde resultaten sinds de start voort te zetten."

"In mijn ideaalbeeld combineer ik mijn grootste passies - internationale betrekkingen, voetbal en gelijkheid - met elkaar"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst