Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Zwemvereniging De Meeuwen Diemen is de leukste sportclub van heel Nederland" 9 november 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Sanne Winchester, , voorzitter van zwemvereniging De Meeuwen Diemen.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Sanne Winchester, dertig jaar, al ongeveer twintig jaar lid van De Meeuwen Diemen. Ik heb eerst heel lang op hoog niveau Synchroonzwemmen gedaan. Daarna langzaam gestart met waterpolo en wedstrijdzwemmen en ik ben nu ongeveer twaalf jaar de keepster van het Dames 1 Waterpoloteam. Zwemmen heeft mij altijd aangetrokken, de vrijheid van het water, maar ook jezelf tegenkomen in hoe zwaar het trainen soms kan zijn: je werkt mét en tégen het water." 

"Ik doe al vijftien jaar vrijwilligerswerk en zat in veel commissies: training geven bij synchroonzwemmen, de feestcommissie, organisatie van de zwemvierdaagse. En nu ben ik vanaf 28 oktober de voorzitter van De Meeuwen Diemen. Deze vereniging kent verschillende afdelingen: Waterpolo, Wedstrijdzwemmen, Synchroonzwemmen én we hebben een Zwemschool (ABC). Daarbij hebben we iets genaamd ‘Sterrenplan’ waarbij we kinderen tussen het diplomazwemmen en de wedstrijdafdelingen laten wennen aan allerlei verschillende zwemsporten. We hebben ongeveer tussen de 200 à 250 ingeschreven leden, vrijwilligers enzovoorts." 

"Ik ben een bezige bij, altijd iets nieuws aan het ontdekken"

"Ik werk als GZ-Psycholoog en heb een boek geschreven dat net uit is 'Ik mag niet bang zijn'. In januari ga ik in opleiding tot psychotherapeut. Daarnaast ben ik getrouwd met Dave en samen hebben wij ‘als hobby’ een bedrijf waar we Silent Disco’s voor verhuren: 'We Love Silent Disco'. Ik ben een bezige bij, altijd iets nieuws aan het ontdekken en wil voornamelijk veel van mijn energie in de Meeuwen stoppen." 

XL38JongeSportbestuurderSW-12. Je bent dus maar nét voorzitter geworden van De Meeuwen. Hoe is dat proces verlopen? Heb je geaarzeld voor je 'ja' zei?
"Ik heb inderdaad geaarzeld. Het is een grote verantwoordelijkheid en ik was bang dat ik dat niet aan zou kunnen. De vorige voorzitter Dennis Hooijberg - met wie ik een goede band heb - heeft me gerustgesteld. Ik ben in totaal twee jaar secretaris geweest en heb toen ook al veel meegekregen van het voorzitterschap. Dus, na een paar nachten slapen heb ik de beslissing gemaakt om in het diepe te springen. Ik ken de Meeuwen door en door en denk dat het verfrissend kan zijn dat er nu een vrouwelijke voorzitter komt. Ik ben er steeds meer ingegroeid en ik heb er nu mega veel zin in!" 

3. Wat wordt jouw belangrijkste taak binnen het bestuur? Waar ben je verantwoordelijk voor? Wat wordt je eerste belangrijke actie?
"Mijn eerste actie wordt het spreken van alle afdelingen en commissies. Ik wil dat iedereen mijn 06-nummer en e-mailadres heeft en mijn gezicht heeft gezien. Ik wil toegankelijk zijn en de lijnen kort houden. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk voor de hele vereniging, maar ik denk dat mijn belangrijkste taak zal zijn om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Ik wil dat de vereniging door veel mensen gedragen wordt, niet alleen door mijzelf en het bestuur. Daarbij zullen we veel werkpunten rondom ons meerjarenplan, website/clubapp en communicatie, nieuwe clubkleding hebben. Dus daar zullen we wel druk mee aan de slag gaan denk ik." 

"Ik ga proberen me open te stellen voor alle input van leden, ouders en vrijwilligers en op mijn bestuur te vertrouwen"

4. Welke lessen uit jouw boek 'Je mag niet bang zijn' ga je toepassen als voorzitter van De Meeuwen?
"Ik denk een paar: je kwetsbaar opstellen, eerlijk zijn en om hulp vragen wanneer je het nodig hebt. Ik ben dan wel de voorzitter maar ik weet ook niet alles. Sommigen zullen betere ideeën hebben dan ik of juist iets heel nieuws voorstellen. Ik ga proberen me open te stellen voor alle input van leden, ouders en vrijwilligers en op mijn bestuur te vertrouwen. Ik ga proberen niet bang te zijn, maar als ik het wel ben zal ik dat eerlijk zeggen, haha." 

XL38JongeSportbestuurderSW-25. Jullie vereniging De Meeuwen maakt gebruik van het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen. De gemeente denkt na over nieuwbouw. Worden jullie in de plannen betrokken en hoe staat het er momenteel voor? 
"Wij hebben eens in de zoveel tijd gesprekken met de gemeente Diemen en het zwembad. En wij zijn natuurlijk een belangrijke sportclub voor Diemen en het zwembad. We blijven met elkaar in gesprek hierover, maar er is nog niks concreets te delen." 

"Het vinden en behouden van vrijwilligers is altijd een belangrijk doel"

6. Bijna iedere sportvereniging is hard geraakt door de coronacrisis. In welke mate geldt dat voor De Meeuwen? Hoe is het bestuur - waar jij toen als secretaris deel van uitmaakte - de crisis te lijf gegaan? 
"Wij hebben alle leden (soms wekelijks) geïnformeerd over alle nieuwe regels, protocollen en stappen die we konden nemen als vereniging. Wanneer de zwembaden dicht moesten vanwege corona, gingen wij buiten door met sporten. We hebben vanuit de vereniging buitensportlessen aangeboden en daarvoor betaald. Zodat onze leden fit konden blijven. Ook online sportlessen hebben we gepromoot. We hebben de contributie gekort op de tijd dat we niet konden zwemmen en hopelijk hierin iedereen tegemoetgekomen. Veel van onze leden waren blij met onze inzet. Gelukkig waren we financieel gezond, dus konden we ook van onze reserves gebruik maken." 

XL38JongeSportbestuurderSW-37. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je (verder) in de komende twaalf maanden?
"Nóg meer vernieuwen denk ik. We denken over een nieuwe website en clubapp (in plaats van leden mailen enzovoorts). We moeten mee met de tijd en (social) media speelt hierin een grote rol. Daarbij is het vinden en behouden van vrijwilligers altijd een belangrijk doel. En willen we natuurlijk onze leden zoveel mogelijk zwemsport kunnen blijven aanbieden!" 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ja, dat beveel ik zeker aan! Hoewel het een grote verantwoordelijkheid is en je soms wat moet regelen, is het heel fijn en geeft het voldoening. Je helpt je club, waar je zelf vaak ook met plezier bent, en het is leerzaam (en goed voor je CV!). Je inzetten voor een club is een belangrijk deel van je leven en je maakt nieuwe vrienden. Misschien moeten we het stoffige imago van ‘bestuur’ eens wegdoen? Het is ook leuk/cool/voor jonge mensen!"

"We hebben nog ruimte voor kinderen die ABC zwemmen willen doen in de regio Diemen/Amsterdam. Dus meld je vooral aan!"

9. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Dat Zwemvereniging De Meeuwen Diemen de leukste sportclub is van heel Nederland natuurlijk! We zijn fanatiek maar ook heel erg open en gezellig. Dus ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van deze club. Oh, en misschien voor wanhopige ouders met kinderen op wachtlijsten: …we hebben nog ruimte voor kinderen die ABC zwemmen willen doen in de regio Diemen/Amsterdam. Dus meld je vooral aan!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst