Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Je doet het uiteindelijk niet alleen" 26 oktober 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Ruben Keizer, , voorzitter van v.v. Vitesse '63.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Mijn naam is Ruben Keizer en ik ben onlangs 25 jaar oud geworden. Daarnaast heb ik sinds kort mijn ouderlijk huis in Koekange ingeruild en ben ik nu inwoner van Ruinerwold. Ik werk inmiddels 2,5 jaar als adviseur klimaatadaptatie bij adviesbureau TAUW. Ik voetbal al sinds de E-tjes bij voetbalvereniging Vitesse’63, heb het tot in het eerste elftal geschopt maar sinds een aantal jaren ben ik vaste speler van het tweede. Daarnaast ben ik sinds vorig jaar oktober de jongste voorzitter ooit van Vitesse’63." 

"Dat die vraag nu al kwam en dan ook nog eens voor de rol als voorzitter, had ik natuurlijk nooit verwacht"

2. Hoe is dat proces verlopen? Heb je geaarzeld voor je 'ja' zei?
"Ik heb altijd de ambitie gehad om ooit een rol te gaan spelen in het bestuur van onze prachtige voetbalvereniging en in de voetstappen van mijn vader te treden, voorheen jarenlang secretaris. Je inzetten als vrijwilliger is er thuis ook met de paplepel ingegoten, of dat nu voor het dorpshuis, de kerk of de voetbalvereniging is. Het geeft voldoening om iets voor een ander te kunnen doen of te organiseren en je krijgt er ook ontzettend veel voor terug!"

XL36JongeSportbestuurderRK-1"Toen ik eind juli 2020 de vraag kreeg van de toenmalige voorzitter of ik wellicht de nieuwe voorzitter van Vitesse'63 wilde worden vond ik dat een enorme eer en beschouwde ik dat ook als een groot compliment. Maar dat die vraag nu al kwam en dan ook nog eens voor de rol als voorzitter, had ik natuurlijk nooit verwacht. Ik heb daar lang over nagedacht, met verschillende personen erover gesproken en uiteindelijk besloten om mij beschikbaar te stellen. Waarom? Omdat ik het als een zeer mooie, uitdagende en unieke kans zie die ik niet wil laten lopen. We hebben een ontzettend mooie vereniging met geweldige vrijwilligers, een prachtig sportpark, goede samenwerking in de jeugd, uitgebreid aanbod van kabouters tot de Old Stars en gezellige en goed presterende teams. Kortom, een club voor iedereen (en) om trots op te zijn! Hoe mooi is het om een rol te mogen spelen om die continuïteit te kunnen blijven garanderen. Daarnaast hoop ik ook mij op persoonlijk vlak verder te kunnen ontwikkelen, dat komt tevens mijn werkcarrière ten goede.”

3. Waaruit bestaat jouw belangrijkste taak binnen het bestuur? Waar ben je verantwoordelijk voor en welke bestuurlijke hobbels heb je tot nu toe genomen?
"Ik ben het gezicht naar de leden en de buitenwereld. Ik geef leiding aan de club en draag de keuzes en beslissingen die we in het bestuur maken uit. Het feit dat ik ’s ochtends als vrijwilliger meedraai in een poule van bardiensten in de kantine en dat ik ’s middags zelf voetbal en gezellig aan de andere kant van de bar sta, helpt enorm bij het vervullen van die taken. Je weet gauw wat er speelt of leeft binnen de club en leden, niet-leden en inwoners weten mij daardoor ook gauw te vinden. Daarnaast houd ik mij bezig met een aantal kleinere en grotere taken/onderwerpen binnen de vereniging, zoals de vormgeving van een samenwerkende jeugdopleiding met onze voetbalburen, een nieuw beleidsplan, de website en nog veel meer." 

"Door corona lag het voetbal zelf natuurlijk heel lang stil (...) Mijn eerste jaar als voorzitter was wat dat betreft een heel bijzonder jaar"

"Een bestuurlijke hobbel was natuurlijk het hele coronagebeuren. Hoe houden we leden en vrijwilligers actief binnen de club? Hoe houden we de club financieel gezond? Vragen die direct bij mijn aantreden als voorzitter centraal stonden. Gelukkig stapte ik bij Vitesse’63 in op het moment dat het de club voor de wind ging, zowel sportief als financieel gezien. De zorgen waren er maar gelukkig ook de positieve houdingen dat corona een niet al te groot effect op de vereniging zou gaan hebben."

XL36JongeSportbestuurderRK-2"Wat niet zozeer een bestuurlijke hobbel was maar meer een persoonlijke hobbel in het eerste seizoen als voorzitter was het feit dat het contact met de leden, vrijwilligers en ouders/verzorgers miniem was. Door corona lag het voetbal zelf natuurlijk heel lang stil, competities werden stilgelegd en trainingen mochten lang niet plaatsvinden of met veel beperkingen (denk aan maximaal in tweetallen trainen voor senioren). Dat contact heb ik ontzettend gemist. Mijn eerste jaar als voorzitter was wat dat betreft een heel bijzonder jaar. Natuurlijk hebben we in die periode achter de schermen niet stilgezeten maar veel dingen opgepakt maar waar het allemaal om draait bij zo’n vereniging, de reuring op de trainingsavonden, vrijdagmiddagen en zaterdagmiddagen, dat was er gewoon simpelweg niet." 

"Persoonlijk vond ik daarin ook dat de overheid de sport waaronder het amateurvoetbal lang als een probleem zag en niet als de oplossing. Sporten is en was namelijk de oplossing om fysiek en mentaal gezond te blijven. Het draagt bij aan een gezonde leefstijl, aan veerkracht en vitaliteit van al onze leden. Maar juist daar zaten de zorgen, zorgen om zowel de fysieke en mentale gezondheid van onze voetballers als ook de continuïteit van onze vereniging." 

"Ook onze voetbalvereniging Vitesse’63 neemt een centrale plek in het dorp en de samenleving in"

XL36JongeSportbestuurderRK-3"Er nu vanuit gaande dat we geen zware maatregelen meer voor de kiezen krijgen zoals het op slot gooien van de amateursport en het sluiten van de kantine, kunnen we zeggen dat we de coronacrisis heel goed zijn doorgekomen! Ons ledenbestand is redelijk op peil gebleven, vrijwilligers zijn actief gebleven en ook hebben we een positief financieel resultaat behaalt over het afgelopen jaar. Dat komt door meerdere factoren; we waren al een hele financiële stabiele en gezonde vereniging, daarnaast zijn onze sponsoren en onze leden ons financieel heel trouw gebleven en blijven steunen in de coronaperiode. Ook is er aanspraak gemaakt op hulp en steun mogelijkheden vanuit de verschillende overheden." 

"Nederland kent een clubcultuur die uniek is in de wereld. De structuur en de grootte van het verenigingsleven in ons land is ongekend. En al deze verenigingen spelen een cruciale rol in onze samenleving. Ook onze voetbalvereniging Vitesse’63 neemt een centrale plek in het dorp en de samenleving in. De club is niet alleen een plek waar gevoetbald wordt maar ook een plek waar men elkaar ontmoet. Sociale contacten worden er onderhouden, enthousiaste vrijwilligers staan er dag en nacht klaar staan en de sport zorgt voor vertier en reuring. Die waarden stonden te lang onder druk."

4. Je werkt bij TAUW Nederland als 'junior adviseur klimaatadaptie' en je hebt in Wageningen de masterstudie Urban Environmental Management afgerond. Het klimaat en duurzaamheid zal je dan ook van groot belang vinden. Hoe duurzaam opereert Vitesse '63? En in welk opzicht gaat je dat als voorzitter in de toekomst proberen verder te ontwikkelen? 
"Klopt, rentmeesterschap - het zorgvuldig omgaan met de planeet en de ruimte om ons heen zodat deze ook voor toekomstige generaties toekomst kan bieden - is een belangrijk begrip voor mij. Binnen mijn werk ben ik daarin voornamelijk bezig met klimaatadaptatie. Ik help gemeenten om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Dus hoe kunnen zij de leefomgeving zo inrichten dat we bestand zijn tegen extreme neerslag, langere perioden van hitte en droogte en het feit dat de kans op overstromingen toeneemt."

"Wij zouden ons als vereniging en ik als voorzitter willen blijven ontwikkelen en inzetten en garant staan voor een duurzame vereniging in de breedste zin"

"Bij Vitesse’63 zijn we in coronatijd druk bezig geweest om ons sportpark te verduurzamen (klimaatmitigatie). Er was vanuit de club bijvoorbeeld al lang een wens om zonnepanelen op ons kleedkamergebouw te laten leggen. Onze leden hebben wat dat betreft duurzaamheid dus ook hoog in het vaandel staan. Daar hebben we nu de eerste stappen voor gezet en eind dit jaar liggen de panelen waarschijnlijk op het kleedkamergebouw. Daarnaast zijn in de afgelopen weken ook onze lichtmasten van het hoofdveld vervangen door ledverlichting. Een duurzamere vorm van verlichting dan conventionele verlichting. Mede dankzij subsidie van de gemeente en diverse andere vormen van ondersteuning hebben we deze relatief grote maar duurzame investering kunnen doen. Daar zijn wij ontzettend blij mee!"

"Naar de toekomst toe zouden wij ons als vereniging en ik als voorzitter willen blijven ontwikkelen en inzetten en garant staan voor een duurzame vereniging in de breedste zin. Dus een duurzaam leden- en vrijwilligersbestand, met aan de onderkant genoeg instroom, genoeg verloop en genoeg aanbod. Met een duurzame accommodatie die een centrale plek blijft vormen in het dorp. En in een duurzame relatie met onze gemeente en de voetbalverenigingen in de omliggende dorpen om met elkaar te kunnen blijven optrekken en samenwerken."

XL36JongeSportbestuurderRK-45. Vitesse '63 is gevestigd in Koekange, een klein Drents dorp van nog geen 2.500 inwoners. Hoeveel leden heeft de club en waar komen ze vandaan?
"De club heeft op dit moment iets meer dan 270 leden, een mooi ledenaantal voor een dorp als Koekange. Al zijn het de afgelopen jaren wel meer geweest (300+). Onze leden komen voornamelijk uit Koekange. Daarnaast zijn er in meerdere en mindere mate leden uit de omliggende dorpen als Ruinerwold, Berghuizen, De Wijk, IJhorst, Ruinen, Pesse en Hoogeveen. Met name bij de vrouwen (senioren) en de Old Stars (Walking Football) komen de leden uit verschillende dorpen. Dit heeft ermee te maken dat we al van oudsher een relatief grote vrouwentak kennen waarvan het eerste vrouwenteam ook nog op landelijk niveau acteert (1e klasse) en het relatief unieke aanbod van voetbal voor 65-plussers." 

"Verder zien we bij onze kabouters (onder de 7 jaar), die overigens geen lid zijn en dus geen contributie betalen, de aantallen weer sterk oplopen. Laatst liepen er op een zaterdagochtend 14 kabouters bij ons op het voetbalveld te hobbelen en kennis te maken met het voetbal. Prachtig om te zien! Zij mogen bij ons gratis kennis maken met de club en het spelletje en zo hopen we ze (en de ouders) te binden aan de club." 

"Voor komend seizoen staan we voor de uitdaging om onze jeugdafdeling samen te laten gaan met de jeugdafdeling van WIJC"

"We vragen al onze leden die bij onze club vertrekken om de reden van vertrek op te geven. Op die manier monitoren we de beweegredenen en kunnen we waar nodig actie ondernemen. Zo hopen we geen leden te verliezen waar we dat aan de voorkant hadden kunnen voorkomen." 

6. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je (verder) komend seizoen?
"Voor komend seizoen staan we voor de uitdaging om onze jeugdafdeling samen te laten gaan met de jeugdafdeling van WIJC, een gezamenlijke jeugdvereniging van de voetbalclubs uit IJhorst en de Wijk. Op dit moment werken we met hun in alle leeftijdscategorieën al samen in de zogenaamde ST-vorm (Samenwerkende Teams) en dat bevalt heel goed. Deze samenwerking zijn we enkele jaren geleden aangegaan om te zorgen dat jeugdleden kunnen blijven voetballen met leeftijdsgenoten én op zijn of haar eigen niveau. Beide afdelingen zijn nu klaar voor de volgende stap."

XL36JongeSportbestuurderRK-5"Want voor de langere termijn is het organisatorisch gezien beter om te kiezen voor een meer structurele oplossing, de SJO (Samenwerking Jeugd Opleiding). Dit zal betekenen dat beide jeugdafdelingen verder gaan onder een volledig zelfstandige nieuwe entiteit. Dus bijvoorbeeld met nieuwe clubnaam en clubkleren, een nieuw logo en met een zelfstandig bestuur. De komende tijd gaan we met een werkgroep hier invulling aan geven en komen we met een plan van aanpak voor deze nieuwe vorm van samenwerking. Uiteindelijk zullen leden van alle verenigingen hier hun stem op uit moeten brengen. Gezien de al innige samenwerking, die naar tevredenheid verloopt zien we hier niet de grootste uitdaging liggen. De grootste uitdaging zit hem in het maken en vastleggen van alle financiële, materiële en sportieve afspraken tussen drie verenigingen die ervoor gaan zorgen dat alle clubs levensvatbaar blijven. De jeugd heeft (en maakt) de toekomst laten we maar zeggen."

7. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie of baan zou je (uiteindelijk) willen hebben?
"Dat weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Ik heb het prima naar mijn zin in mijn rol als adviseur klimaatadaptatie bij TAUW. Binnen TAUW maak ik langzamerhand stappen om steeds meer projecten zelfstandig op te pakken en te coördineren en mij te ontwikkelen als expert in bepaalde modelleringssoftware die we gebruiken om bijvoorbeeld extreme neerslaggebeurtenissen te modelleren. Er zijn nog veel meer stappen te zetten en die ruimte krijg ik binnen het bedrijf dus laat ik daar vooral gebruik van maken. Maar zeg nooit nooit dat mijn ambities wellicht buiten dit vakgebied liggen, misschien zie ik mezelf op langere termijn wel terug in het onderwijs of in de politiek bijvoorbeeld."

"Ik heb het druk zat als voorzitter en kantinevrijwilliger van Vitesse’63, als lid van de activiteitencommissie van het dorpshuis en als mentor van de jeugd van de kerk"

XL36JongeSportbestuurderRK-6"Daarnaast liggen mijn ambities meer op het maatschappelijk vlak. Ik wil mij blijven inzetten voor het dorp, het verenigingsleven, de voetbal en de kerk. Je draagt dan bij in het leefbaar en aantrekkelijk houden van je omgeving. Voor huidige én toekomstige generaties. Binnen dat maatschappelijk vlak zijn er nog wel een aantal vrijwilligersfuncties die ik zou willen bekleden. Maar voor nu heb ik het druk zat met mijn rol als voorzitter en kantinevrijwilliger van Vitesse’63, als lid van de activiteitencommissie van het dorpshuis en als mentor van de jeugd van de kerk. Mijn reguliere weken zijn dan ook erg druk, ik probeer twee keer per week te trainen en dan heb ik dus nog allerlei vergaderingen daaromheen. Mijn vriendin vind dat het ook allemaal iets minder kan, misschien heeft ze daar ook wel gelijk in."
10. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Absoluut! Het geeft ontzettend voldoening om iets voor een ander te kunnen doen of te organiseren en je krijgt er ook ontzettend veel voor terug! De dingen die we mogen doen of waar we van mogen genieten in ons leven zijn niet vanzelfsprekend, het belang van vrijwilligers daarin is enorm. Probeer daarin ook je eigen steentje bij te dragen."

"Ik denk dat huidige bestuursleden om meer jongeren richting het bestuur te krijgen ook moeten durven om die jongeren de kans te geven. Jongeren kunnen nieuw elan geven aan een bestuursfunctie en kijken vaak met een frisse, nieuwe blik tegen zaken aan. Ook voor onze club is het een bijzondere stap geweest om zo’n jong iemand zo veel verantwoordelijkheid te geven. Maar je doet het uiteindelijk niet alleen en ervaring kun je ook alleen maar op doen als je de functie bekleedt. Geef vertrouwen en je krijgt vertrouwen."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst