Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Een vereniging is toch een bedrijf waar allerlei bedrijfsmatige aspecten aan bod komen" 5 oktober 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Roy Breurken, , voorzitter Beverwijkse Hockey Club Overbos.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik ben 32 jaar, ik heb economie gestudeerd en ben daarna in de farmaceutische industrie terecht gekomen. Momenteel ben ik werkzaam voor de Chirurgennoordwest.nl. Ik woon samen en heb net een klushuis gekocht. Ik ben sinds mijn jeugd verbonden aan BHC Overbos als speler en daarnaast veel vrijwilligerswerk gedaan (trainer, coach, scheidsrechter, technische commissie, zaalcommissie en kascommissie en nu voorzitter). Tot slot vind ik (après) skiën erg leuk!"

"Diversiteit vinden we belangrijk maar vrijwilligers vinden is lastig en er is niet altijd een keuze"

2. Je bent nu al drie jaar voorzitter van BHC Overbos. Je bent nog vrij jong en destijds natuurlijk helemaal. Hoe ben je in 2018 op deze belangrijke bestuurspost terechtgekomen?
"Met de vraag of ik eens mee kon denken hoe het beter kon met de club. De volgende vraag was of ik dan ook voorzitter wilde worden.  Na enige twijfel heb ik volmondig 'ja' gezegd. Het toenmalig bestuur wilde ook verjongen, dit was ook ingezet op andere bestuursfuncties."  

XL34DeJongeSportbestuurderRB-13. Het bestuur van BHC Overbos bestaat alleen uit mannen. Vinden jullie diversiteit binnen het bestuur niet belangrijk?
"De afgelopen drie jaar zat er gelukkig nog een dame bij, maar zij heeft helaas besloten te stoppen. We zijn nu ook op zoek naar een vervanger. Diversiteit vinden we belangrijk maar vrijwilligers vinden is lastig en er is niet altijd een keuze."

4. Waaruit bestaat jouw taak binnen het bestuur? Waar ben je verantwoordelijk voor en welke bestuurlijke hobbels heb je tot nu toe genomen?
"Uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor alles wat er binnen de vereniging gebeurt, maar met het bestuur en de vrijwilligers doen we het wel allemaal samen. Richting partners zoals gemeenten ben ik het gezicht van de club. We zijn bijvoorbeeld bezig met het verhuizen van onze club en samen met anderen voer ik de gesprekken met de gemeente." 

5. Je hebt (onder meer) economie gestudeerd, aan de VU. Heb je - op de een of andere manier - van deze studie baat gehad bij je bestuurswerk voor BHC Overbos? Hoe precies?
"Een vereniging is toch een bedrijf waar allerlei bedrijfsmatige aspecten aan bod komen. Die kennis heb ik kunnen gebruiken. Net als kritisch nadenken..."

"We hebben alle mogelijkheden die er waren aangepakt om sport te blijven faciliteren, tot bootcamps aan toe"

6. Welke positie neemt BHC Overbos in het sportlandschap van Nederlandse hockeyverenigingen in? Waarin onderscheidt BHC Overbos zich van andere hockeyverenigingen?
"We zijn een middelgrote club met meer dan 900 leden, we worden vaak gezien als een familieclub waar het gezellig is. Een club waar je ook na de training en wedstrijd nog even blijft hangen. Vooral de vrijdagavond na de training is erg gezellig met zo nu en dan een feestje." 

XL34DeJongeSportbestuurderRB-27. Bijna iedere sportvereniging is hard geraakt door de coronacrisis. In welke mate geldt dat voor BHC Overbos? Hoe is het bestuur de crisis te lijf gegaan? 
"Zowel sportief als financieel is corona van invloed. Barinkomsten die bijna 0 waren en ook sponsoren die terughoudend waren. Uitgangspunt van het bestuur was om zoveel mogelijk te blijven hockeyen en sporten. Dus we hebben alle mogelijkheden die er waren aangepakt om sport te blijven faciliteren, tot bootcamps aan toe." 

8. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je (verder) komend seizoen?
"Groen licht voor de verhuizing van ons complex. Dat wil zeggen dat de vergunning voor de bouw van het nieuwe clubhuis rond moet komen en er zekerheid moet zijn over de locatie en aanleg van de nieuwe velden. Daarnaast moet het bestuur weer volledig bemand/bevrouwd zijn en hebben we qua feestjes nog wel wat in te halen."  

"Ik vind verjonging in een bestuur belangrijk. Jongeren vertegenwoordigen een grote groep in de maatschappij en ook binnen onze vereniging"

9. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie of baan zou je (uiteindelijk) willen hebben?
"Ik heb voor mezelf geen carrièrepad uitgestippeld. Ik vind het altijd leuk om in een rol te groeien en daarna weer een nieuwe uitdaging aan te gaan." 

10. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Jazeker! Ik vind verjonging in een bestuur ook belangrijk. Jongeren vertegenwoordigen een grote groep in de maatschappij en ook binnen onze vereniging. Die moet juist vertegenwoordigd zijn. Ik hoop dat door de verjonging binnen het bestuur ook andere jongeren denken 'het kan'. Daarnaast moet je sommige mensen een beetje overtuigen."

XL34DeJongeSportbestuurderRB-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst