Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik ben echt allergisch voor ‘consumentengedrag’ bij verenigingen" 22 juni 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Ellen ter Avest, bestuurslid vrouwenvoetbal Sport Vereniging Zwaluwen Wierden (SVZW) en werkzaam als verenigingsadviseur arbitrage bij de KNVB.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben 29 jaar. Ik heb sociologie gestudeerd in Groningen en ik werk sinds december 2015 bij de KNVB; eerst als projectmedewerker verenigingsadvies en een jaar later als medewerkster clubarbitrage, wat nu verenigingsadviseur arbitrage heet. Vanaf 1 juli 2021 t/m februari 2022 ga ik weer als verenigingsadviseur in regio 6 - ofwel regio Twente/Achterhoek - aan de slag. Waar ik ooit begon. Daarnaast werk ik af en toe voor het communicatiebureau van mijn schoonouders: Topic Creatieve Communicatie. Ik voetbal sinds mijn 12e bij SVZW. Op een gegeven moment ben ik ernaast meidenteams gaan fluiten bij, rond mijn 20e ongeveer. Op mijn 23e vroegen ze of ik in het bestuur wilde plaatsnemen om het meiden/vrouwenvoetbal wat beter te borgen binnen de vereniging. Dat heb ik toen gedaan, dus zit ik inmiddels al zes jaar in het bestuur van SVZW. Ik voetbalde al die tijd zelf ook in het tweede en later in het eerste vrouwenteam."

"Via internet kwam ik een vacature bij de KNVB tegen. Als voetbaldier ga je daar natuurlijk op solliciteren"

2. Je hebt een master sociologie gehaald aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wat waren je overwegingen om daarna een hele andere kant uit te gaan? Je ging na je studie immers werken bij de KNVB en Topic Creatieve Communicatie. 
"Ik had al gauw door dat de onderzoekskant van sociologie niks voor mij was. Daar wilde ik niks mee. Ik ben toch wat meer pragmatisch ingesteld. Ik koos voor de master medische sociologie, dat leek me interessant. Nog steeds trouwens, in deze pandemie is het relevanter dan ooit dat wij mensen behoefte hebben aan sociale contacten en ons daardoor beter voelen. Na mijn studie ging ik weer in Almelo wonen en op sollicitatiejacht. Simpelweg via internet kwam ik een vacature bij de KNVB tegen. Als voetbaldier ga je daar natuurlijk op solliciteren en door mijn ervaring bij mijn eigen vereniging, gunden ze mij de kans. Communicatie vind ik ook een mooi vak en door Topic kan ik daar ook maandelijks mee bezig zijn. Ik ga bijvoorbeeld de regio in om interviews af te nemen voor kranten en magazines die Topic maakt."

JongeSportbestuurder23-21-13. Je kwam op je 23e in het bestuur van SVZW. Hoe ging dat destijds? Wat waren je beweegredenen om tot het bestuur toe te treden? En om welke functie ging het? Werd je meteen bestuurslid vrouwenvoetbal?
"Ik werd gevraagd door de huidige voorzitter Jan Erik ter Avest (geen familie overigens). Ik was al actief in de supportersvereniging en doordat ik aanvoerster van mijn voetbalteam was, had ik al wel eens contact met commissies en/of bestuursleden. Het bestuur zag de meerwaarde van diversiteit: ik was de eerste vrouw in het bestuur en bracht gelijk de gemiddelde leeftijd wat omlaag. De functie was deels algemeen bestuurslid én de portefeuille meiden/vrouwenvoetbal. Nadat ik gevraagd werd, heb ik er een paar nachtjes over geslapen, het is toch wel een verantwoordelijkheid. Maar uiteindelijk heb ik 'ja' gezegd. Het past wel bij mij, ik houd van organiseren en regelen en ken veel mensen bij de vereniging waardoor ik een verbindende rol richting de oudere jeugd en senioren had/heb." 

"SVZW was er al vroeg bij op het gebied van vrouwenvoetbal. Al zo’n 25 jaar hebben we een vrouwenteam en inmiddels ook al zo’n 20 jaar meidenteams"

4. Wat houdt de bestuursportefeuille vrouwenvoetbal in? Waar ben je verantwoordelijk voor en welke successen heb je tot nu geboekt?
"We wilden in ieder geval laten zien dat we de meiden/vrouwentak serieus nemen bij de vereniging en daarvoor een vast aanspreekpunt hebben. Dat ben ik geworden. Vervolgens heb ik er een aantal mensen bij gezocht en ook vanuit het jeugdbestuur is er iemand verantwoordelijk geworden voor het meidenvoetbal. De meiden/vrouwencommissie is sinds een aantal jaar een feit en er worden elk jaar activiteiten georganiseerd voor de meiden." 

5. Hoe heeft het vrouwenvoetbal bij SVZW zich ontwikkeld de laatste vijf jaar? Wat verwacht je ervan in de toekomst?
JongeSportbestuurder23-21-2"SVZW was er al vroeg bij op het gebied van vrouwenvoetbal. Al zo’n 25 jaar hebben we een vrouwenteam en inmiddels ook al zo’n 20 jaar meidenteams. De afgelopen vijf jaar zijn we eigenlijk wel stabiel. De instroom en uitstroom zijn gelijk aan elkaar. Door het 7x7 voetbal blijven ook de oudere speelsters wat langer hangen, dat is erg leuk. Doordat de Pure Energie Eredivisie Vrouwen groeit in aantal en niveau en de Oranje Leeuwinnen zich manifesteren, hoop ik dat we iets kunnen groeien maar in ieder geval stabiel kunnen blijven." 

6. Hadden je werkzaamheden voor de KNVB een goede invloed gehad op je bestuurswerk bij SVZW? En andersom?
"Het grote voordeel van het feit dat ik bij de KNVB werk, is dat ik alle informatie altijd voor handen heb. Vele medevrijwilligers bevragen me, maar dat is helemaal niet erg. Doordat ik vroeg ben begonnen in een bestuurlijke functie, heb ik wel de kans gekregen om bij de KNVB aan de slag te gaan. In de functie als verenigingsadviseur is het noodzakelijk dat je begrijpt hoe het verenigingsleven werkt."

"Uiteraard missen we de inkomsten uit de kantine maar doordat we een gezonde vereniging zijn, kunnen we het opvangen"

7. Bijna iedere sportvereniging en -organisatie wordt hard geraakt door de coronacrisis. In welke mate geldt dat voor SVZW? Hoe gaat het bestuur de crisis te lijf? 
"We zijn in de gelukkige omstandigheid dat bijna alle leden en sponsoren ons trouw zijn gebleven. Tevens konden we gebruik maken van de financiële compensatieregelingen. Uiteraard missen we de inkomsten uit de kantine maar doordat we een gezonde vereniging zijn, kunnen we het opvangen. Het sociale aspect van de crisis is lastiger, je wilt graag binding houden met je leden. Maar als je niemand ziet of spreekt, is dat toch meer een uitdaging. Zodra we weer mochten trainen, is ieder team enthousiast weer aan de slag gegaan. Op 5 juni speelden we de eerste wedstrijden weer in de KNVB Regiocup. Eindelijk weer voor het ‘echie’!"

JongeSportbestuurder23-21-38. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je (daarnaast) vooral in dit jaar?
"We willen aan de slag met een verduurzamingstraject. We hebben al ledverlichting op de velden geplaatst, maar willen onderzoeken, samen met De Groene Club, of we nog meer kunnen doorvoeren. Tevens wordt er een kunstgrasveld vernieuwd, dat heeft ook nog wat voeten in de aarde qua planning. Het vinden van voldoende vrijwilliger is een open deur, wat betreft de bestuurlijke uitdaging."

9. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie of baan zou je (uiteindelijk) willen hebben?
"Ik ga vanaf 1 juli tijdelijk de functie Verenigingsadviseur regio Twente/Achterhoek invullen. Ik vervang een collega die het EK Futsal 2022 gaat organiseren. Dus een leuke verbredingsstap. Communicatie vind ik ook een mooi vak, maar vooralsnog heb ik het onwijs naar mijn zin als Verenigingsadviseur Arbitrage en ga ik me daar vanaf februari 2022 weer gewoon op focussen. Over vijf jaar zien we wel wat het leven dan brengt."

"Door een vrijwilligerstaak op te pakken verdeel je de verantwoordelijkheid en dat is de kracht van verenigen"

10. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Het opent echt je ogen als je ziet wat er allemaal achter de schermen van een vereniging gebeurt. Ik ben echt allergisch voor ‘consumentengedrag’ bij verenigingen. Door een vrijwilligerstaak op te pakken verdeel je de verantwoordelijkheid en dat is de kracht van verenigen. Als je jong bent, is het voor jezelf ook een goede investering. Het staat supergoed op je CV en je ontwikkelt jezelf ontzettend. Vaak overleg je met mensen die ouder zijn dan jij, dat geeft andere inzichten en dat is heel waardevol."

JongeSportbestuurder23-21-4

« terug

Reacties: 3

C.E. Renzenbrink
22-06-2021

Dag Ellen,

Leuk artikel, fijn dat je zo betrokken bent bij je favoriete sport. Een doener en een denker! 

Wat ik mij echter afvroeg is de zin dat je "echt allergisch bent voor consumentengedrag bij verenigingen." WAT bedoel je daarmee? Wat is volgens jou dan dat "consumenten gedrag" en wat maakt jou daar zo allergisch voor? 

Als je geen consumenten gedrag wilt, WAT wil je wel? Als consumenten gedrag aan het ene (kennelijk niet wenselijke) spectrum staat, wat staat dan aan het andere eind (kennelijk wel wenselijke) van het spectrum?

Graag een inhoudelijke reactie.

Peter Hopstaken
22-06-2021

@ Cees Renzenbrink > Ellen is op vakantie tot 5 juli. Wellicht laat haar antwoord op je interessante vraag dan ook even op zich wachten...

Ellen ter Avest
06-07-2021

Hallo C.E. Renzenbrink,

Ik ben inmiddels terug van vakantie. Bij deze mijn antwoord op jouw vragen.

Ik bedoel ermee dat ik er moeite mee heb dat ouders hun kinderen bij de poort afzetten, vervolgens naar huis gaan maar achter de rug om van bestuurders, commissieleden, vrijwilligers wel commentaar hebben over hoe én welke keuzes er worden gemaakt bij de vereniging. Tevens vind ik de uitspraak 'Ik betaal toch contrubutie' heel ergerlijk. Ik vind het lastig te begrijpen dat leden van verenigingen zoiets zeggen. Iédereen, elk lid, betaalt namelijk contributie, echter zijn er gelukkig een aantal zo 'gek' om daar ook nog taken bij te doen. Je mag kritisch zijn, graag zelfs, maar dan ook graag zelf de handen uit de mouwen willen steken om bij te dragen aan oplossingen.

De bekende uitspraak 'vele handen maken licht werk' zou wat mij betreft beter benut kunnen worden. En dan zijn er natuurlijk alsnog mensen nodig die de taken dan verdelen en opknippen in behapbare stukken, maar als ieder lid 2 uurtjes per maand zich in zou zetten voor de verenigingen, dan verenigig je echt.

Een mooie uitdaging voor bestuurders. :)

Je mag me altijd mailen als je er over door wilt praten! Ellen.teravest@knvb.nl 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst