Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik leg de druk voor mijzelf wat hoger, omdat ik voor mijn gevoel 1-0 achter sta" 6 april 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Lara van Voorthuizen, voorzitter Rijswijkse honk- en softbalvereniging Red Lions.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Mijn naam is Lara van Voorthuizen en ik ben 24 jaar. Ik moest twee jaar geleden afgestudeerd zijn van mijn hbo opleiding Small Business & Retail Management maar door mijn fulltime baan is het maken van mijn afstudeerscriptie er helaas nog niet van gekomen. Na een hele leuke stage bij de marketingafdeling van het sportmerk Under Armour ben ik bij het bedrijf blijven hangen. Ik werk daar nu fulltime als accountant. Het leukste aan het bedrijf vind ik dat het actief is in de sportbranche. Iedereen die er werkt heeft dan ook grote affiniteit met sport. Zo komen er bijvoorbeeld maandelijks topsporters op kantoor, sporten wij in onze pauze en worden er dagelijks sportwedstrijden onderling besproken. 

Sinds mijn elfde jaar softbal ik, maar daarvoor heb ik altijd al teamsporten beoefend. Toen ik eenmaal op softbal zat vond ik het zo leuk dat ik niet meer ben gestopt. Op dit moment speel ik in dames 1 en wij spelen in de Silver League, het op een-na-hoogste niveau van Nederland."

"De functie als voorzitter was niet de functie waar ik als eerste aan dacht"

2. Toen jij voorzitter werd van Red Lions was je de jongste voorzitter van die vereniging ooit. Hoe oud was je toen precies en wat waren je beweegredenen om je kandidaat te stellen? 
"2,5 jaar geleden is het gehele bestuur van Red Lions in één keer opgestapt. Veel leden, waaronder ik zelf, hadden veel kritiek op dat bestuur. Ik ben van mening dat als je kritiek geeft, je er zelf alles aan moet doen om het op te lossen. Ik werd benaderd door mijn toenmalige coach (en huidige penningmeester) om hem te helpen een nieuw bestuur op te zetten. De bedoeling was om het met meer dan drie bestuursleden te gaan doen om het werk te verlichten, maar uiteindelijk - door te weinig aanmeldingen - hebben we toch besloten om het met z’n drieën te gaan doen. De functie als voorzitter was niet de functie waar ik als eerste aan dacht, maar omdat de andere twee bestuursleden graag penningmeester en secretaris wilden zijn, bleef deze functie als enige over. Ik heb er wel even over na moeten denken, maar buiten dat het tijd kost zag ik weinig nadelen. Ik kon mijn club helpen, het staat goed op mijn cv en mijn netwerk zou uitgebreid worden."

XL13SportbesturenPraktijkJvD-prof-13. Merk je dat (jonge) leeftijd wel eens een issue is tijdens de uitoefening van je functie? Hoe? Ondervind je zowel voor- als nadelen als 'jonkie' die voorzitter is?
"Ik merkte in het begin dat ik vrij onzeker was over hoe anderen naar mij zouden kijken. Ik was erg bang dat ik niet serieus genomen zou worden, voornamelijk door mensen van buitenaf, die mij niet kenden. Er kwam een keer iemand een interview houden en die vroeg aan mij naar de voorzitter. Ik antwoordde dat ik dat was. De interviewer reageerde met: 'haha, nee even serieus, waar is de voorzitter echt?'. Dat zijn toch momenten dat je je even niet serieus genomen voelt, omdat je niet in het ‘plaatje’ past van voorzitter - lees: oudere grijze man van boven de vijftig." 

"Omdat ik niet in dit plaatje pas leg ik de druk voor mijzelf wat hoger, omdat ik voor mijn gevoel 1-0 achter sta. Ik wil niet onvoorbereid bij gesprekken komen, waardoor andere mensen de bevestiging zullen krijgen 'zij is hier inderdaad te jong voor'. Ondanks deze druk die ik mijzelf opleg, heb ik achteraf gezien eigenlijk veel voordelen ervaren. Het grootste voordeel is denk ik dat je wordt onthouden door anderen, omdat je ‘die jonge voorzitter’ bent. Onthouden worden door bijvoorbeeld gemeenten, de bond en andere instanties heeft zeker voordelen."

4. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik vind samenwerking heel belangrijk. Het meeste wat wij doen, doen wij samen. Wel heeft iedereen een beetje zijn eigen ‘hoofdtaken’. Die van mij zijn voornamelijk het contact en de afspraken met de gemeente, Sportraad Rijswijk en met de bond. Hierdoor probeer ik een beetje ‘het gezicht’ van de vereniging te zijn." 

"Toen het oude bestuur was opgestapt heb ik geen enkele overdracht gekregen, ik stapte zonder enige kennis in de functie"

"Daarnaast probeer ik voor de vereniging een makkelijk aanspreekpunt te zijn door persoonlijk contact met de leden te maken. Hierdoor wil ik de drempel naar ‘het bestuur’ zo laag mogelijk maken. Helaas door corona moet dat even worden uitgesteld, maar hopelijk gaat dat aankomend jaar weer lukken. Verder wordt bij de vergadering met het bestuur alles besproken, zodat wij overal van op de hoogte zijn en eventueel kunnen ingrijpen." 

XL13DeJongeSportbestuurderLvV-25. Je bent opgeleid en werkt in de financiële dienstverlening. Heb je bij de uitoefening van je bestuursfunctie veel baat bij je opleiding/werkervaring? In welke opzichten?
"Op school heb ik veel vakken gehad op het gebied van management. Ik merk wel dat ik hier wel wat aan heb gehad als voorzitter. Verder heb ik niet heel veel gebruik gemaakt van mijn school-/werkkennis. Toen het oude bestuur was opgestapt heb ik ook geen enkele overdracht gekregen, ik stapte zonder enige kennis in de functie. Het voelde in het begin alsof ik geen idee had wat ik aan het doen was. Ik had geen contactpersonen of andere informatie, dus kon dit ook aan niemand vragen. Omdat ik dus alles zelf heb moeten uitzoeken de afgelopen 2,5 jaar heb ik heel veel ervaring en kennis zelf opgedaan. Ik kan dus denk ik pas sinds een jaar zeggen dat ik eindelijk weet waar ik mee bezig ben."

6. Welke positie neemt Red Lions in het sportlandschap van Nederlandse honk- en softbalverenigingen en dat van Rijswijkse sportverenigingen in?
"Toen ik begon als voorzitter was Red Lions niet heel bekend. Ik denk dat het heel belangrijk is om je vereniging op de kaart te zetten waardoor heel honk- en softballend Nederland weet wie Red Lions is. We hebben zowel de heren als de dames die op zeer hoog niveau spelen. Buiten dat wij hierdoor meer naamsbekendheid hebben gekregen, staan wij tegenwoordig ook bekend om onze feestjes. Na elke thuiswedstrijd is er bij ons heel veel gezelligheid met een muziekje, waardoor zelfs spelers van andere verenigingen na hun wedstrijd even naar Red Lions komen om bij te kletsen. Dus wij zijn een club op goed niveau, die ook bekend staat om haar gezelligheid." 

"Wij hebben weinig uitschrijvingen en het aantal jeugdleden is zelfs gegroeid"

7. Bijna iedere sportvereniging en -organisatie wordt hard geraakt door de coronacrisis. In welke mate geldt dat voor de Red Lions? Hoe gaat het bestuur de crisis te lijf?
"Gelukkig hebben wij, vergeleken met andere sporten, weinig last gehad van de coronacrisis. Ons seizoen is van maart tot en met oktober. Door corona is ons seizoen wat later begonnen, maar wij hebben gelukkig wel wedstrijden kunnen spelen. Dat heeft denk ik wel voorkomen dat er leden wilden stoppen. Wij hebben weinig uitschrijvingen en het aantal jeugdleden is zelfs gegroeid. Financieel gezien zijn wij goed gesteund door de overheid en door de gemeente. Tuurlijk hadden wij financieel er beter voor kunnen staan zonder coronacrisis, maar naar omstandigheden staan wij er goed voor." 

"De belangrijkste bestuurstaak tijdens de crisis was de communicatie richting leden. De overheid was niet altijd even duidelijk in de details, dus deze details moesten wij zelf vastleggen. Wij zijn vrijwel direct begonnen met corona-vertegenwoordigers. Verschillende vrijwilligers die bij de trainingen aanwezig waren om bijvoorbeeld de kinderen naar de auto’s te begeleiden, te zorgen voor de desinfectie bij de leden en om op te letten dat alle andere regels werden nageleefd." 

XL13DeJongeSportbestuurderLvV-38. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je (daarnaast) vooral in dit jaar?
"Dit zal allemaal afhangen van corona. Wat ik persoonlijk een lastig verhaal vind is de contributie. Kan je het volledige bedrag vragen als wij niet het hele seizoen kunnen spelen? Wij willen zelf niet in financiële nood komen, maar wij willen ook zeker niet dat de leden zich afgezet voelen. Daarnaast hebben wij twee hoog spelende teams, maar weinig directe toestroom naar deze teams. Dit is een speerpunt wat wij dit seizoen willen oppakken. Wij willen meer spelers en speelsters zelf opleiden naar onze hoofdteams."

9. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie of baan zou je (uiteindelijk) willen hebben?
"Professioneel gezien zou ik, over een tijdje, terug de marketing in willen. Mijn droombaan is werken als sportmarketeer bij een sportmerk. Hier werk je dus veel samen met atleten, dat lijkt mij echt heel leuk. Op dit moment wordt er helaas veel geld bespaard in de marketing, dus op korte termijn zullen hier weinig banen in vrijkomen. Zodra de corona voorbij is en de economie weer een beetje gaat draaien, hoop ik dat er wat banen beschikbaar worden gesteld." 

10. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Zeker! Ik heb zeker geen spijt dat ik dit heb gedaan. Ik heb er heel veel van geleerd en mijn netwerk enorm uitgebreid. Ik heb bijvoorbeeld goed contact met de wethouder, maar ook met de voorzitter van Sportraad Rijswijk. Voordat ik voorzitter werd wist niet eens wie dit waren." 

"Na honderden gesprekken, betogen voor de gemeenteraad van Rijswijk, (online) vergaderingen en mailtjes is het ons dan ook eindelijk gelukt om een nieuw veld inclusief verlichting te krijgen"

"Ik denk dat het imago van een bestuursfunctie moet worden veranderd. Op dit moment heeft het gewoon een enorm ‘oude mannen’-imago. Bestuursfuncties zijn voor jongeren een ver-van-hun-bed-show. Een manier om dit te veranderen is door dit soort verhalen openbaar te maken. Ik praat er veel over met anderen, om te laten zien dat het echt leuk kan zijn. Een andere manier kan zijn om jongeren direct zelf te benaderen. Vaak als een club nu een voorzitter zoekt worden volwassenen vaak direct benaderd, maar wordt er niet omgekeken naar de jongeren. Als je jongeren direct benadert zullen zij veel eerder instemmen dan als er een artikel op de website staat waar iedereen op kan reageren."

XL13DeJongeSportbestuurderLvV-4"Een tijdje terug ben ik benaderd door een vriendin van mij. Zij had ook interesse gekregen in een bestuursfunctie op haar vereniging doordat ze zag hoe leuk ik het vond. Dit motiveert mij dan ook om door te gaan en om er nog meer met anderen over te praten."

11. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Afgelopen jaar had Red Lions heel veel last van het veld. Dit was onbespeelbaar doordat het water op het veld niet werd weggevoerd door niet-werkende drainage. Ik heb hier heel veel contact over gehad met de gemeente en ook met Rijswijks-Belang, een Rijswijkse politieke partij die ons ondersteunde. Na honderden gesprekken, betogen voor de gemeenteraad van Rijswijk, (online) vergaderingen en mailtjes is het ons dan ook eindelijk gelukt om een nieuw veld inclusief verlichting te krijgen. Dat dit ons, als bestuur, is gelukt geeft zo veel voldoening. De hele club is superblij met dit nieuws en wij kunnen niet wachten om straks ons nieuwe veld te openen. Dit zijn echt de momenten waarvoor je het allemaal doet!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst