Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Iedereen is welkom bij ons" 19 januari 2021

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Liselot Buurman, voorzitter SKITS.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Liselot, 22 jaar en woon in Amsterdam. Afgelopen zomer heb ik mijn studie Built Environment Stedenbouw aan de Hogeschool van Amsterdam afgerond. In februari start ik met mijn vervolgopleiding: een master Urbanism aan het TU Delft. In deze korte tussenperiode heb ik mijn passie voor de schaatssport kunnen gebruiken door een halfjaar fulltime te gaan werken op de Jaap Eden IJsbaan. Hier geef ik les aan alle leeftijden, ben ik één van de coördinatoren van de jeugdinstructeurs en ben ik coach binnen de jeugdopleiding. Daarnaast werk ik in een schaatswinkel waardoor ik mijn kennis over materiaal mee kan geven aan mijn cursisten." 
"Vanaf jongs af aan sta ik al op de schaats. Direct na het behalen van mijn zwemdiploma ben ik op schaatsles gegaan. Na een aantal jaren zelf geschaatst te hebben ben ik als begeleider gaan helpen bij de jeugdlessen en vanaf daar ben ik uiteindelijk bij SKITS terecht gekomen." 

"Ik vond het een mooie leerweg om het reilen en zeilen van een bestuur mee te maken"

2. Je bent voorzitter van SKITS. Hoe lang al? Hoe is je benoeming destijds verlopen? Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"De vereniging wisselt jaarlijks van bestuur in juni. Ik ben toen ingehamerd met de functie Commissaris Schaatsen en Skeeleren. Door persoonlijke omstandigheden is de vorige voorzitter helaas begin oktober 2020 gestopt. Samen met mijn bestuur hebben we ervoor gekozen dat ik zijn taken over zou gaan nemen. Midden oktober 2020 ben ik toen ingehamerd. Je kan wel stellen dat mijn benoeming anders gelopen dan gepland."

DeJongeSportbestuurderLiselotBuurman-1"Mijn oorspronkelijke reden om het bestuur in te gaan was omdat ik veel kansen zie voor de toekomst van de vereniging. Daarnaast had ik zoals hierboven al genoemd, een half jaar een soort ‘tussenjaar’ waardoor ik veel tijd voor de vereniging beschikbaar had. Ook voor mijzelf vond ik het een mooie leerweg om het reilen en zeilen van een bestuur mee te maken."

3. SKITS is een gecombineerde schaats-, skeeler én wielervereniging. Moet een SKITS-voorzitter niet ook echt een wielerhart hebben?
"Ik heb vooral affiniteit met de schaatssport, maar sinds het voorjaar van 2020 zit ik ook op de fiets. De reden hiervoor was een blessure, maar na meerdere kilometers afgelegd te hebben zit er in mijn schaatshart misschien ook wel wat ruimte voor wielrensport. Daarnaast denk ik is het vooral belangrijk dat ik mij als voorzitter neutraal opstel. Daarom zou ik nooit zomaar kiezen voor de schaatssport boven de wielrensport."

"Wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden wil ik van alle ins en outs op de hoogte zijn"

4. Welke taken liggen er allemaal op jouw bordje als voorzitter van SKITS? 
"Als voorzitter is het belangrijk dat ik weet hoe het met alle andere bestuursleden gaat, hoe hun taken verlopen en ik waar moet assisteren en wanneer dit nodig is. Wanneer er belangrijke beslissingen genomen moeten worden wil ik van alle ins en outs op de hoogte zijn. Zodra één van de andere bestuursleden het te druk heeft neem ik een aantal taken over."

DeJongeSportbestuurderLiselotBuurman-2"Daarnaast heb ik het contact met de Jaap Eden Baan. In de winter bieden wij meer dan acht trainingen per week aan. Deze worden allemaal gegeven door onze geweldige trainer Kees de Vrij. In ‘niet’ coronatijd wordt er regelmatig geborreld in de kroeg op de Jaap Eden Baan. Aangezien ik zelf ook op de ijsbaan werk, is het fijn dat ik het contact heb met de Jaap Eden Baan." 

"Als voorzitter ben ik het aanspreekpunt binnen de vereniging. Leden kunnen altijd naar mij komen met vragen. De maandagavond is de avond van de socials. In de winter schaatsen we en in de zomer wordt er op die avond gefietst. Dit is het moment dat ik met veel leden een praatje maak en mededelingen doe over de aankomende evenementen." 

5. Hoe ziet de rest van het bestuur er qua samenstelling uit?
"Het bestuur bestaat uit zes bestuursleden. Voorzitter, Vice-voorzitter, penningmeester, secretaris, commissaris Schaatsen en Skeeleren & commissaris Wielrennen. Een grote groep, maar omdat wij als vereniging drie verschillende sporten faciliteren en nog wel eens van een borreltje houden op z’n tijd is het fijn/gezellig om met zo’n grote groep te zijn." 

"We zitten nu al boven het gemiddelde ledenaantal van de afgelopen jaren"

6. Hoe lang denk/hoop je voorzitter van SKITS te blijven?
"Elk bestuurslid zit één jaar in bestuur. Dit betekent dat ik tot midden juni 2021 voorzitter blijf van SKITS. Wie weet ga ik daarna wel een bestuur in van een andere schaatsvereniging. Er zijn namelijk verenigingen/uitdagingen genoeg!"

7. Bijna iedere sportvereniging wordt hard geraakt door de coronacrisis. In welke mate geldt dat voor SKITS? Hoe gaat het bestuur de crisis te lijf?
"Het klopt dat veel sportverenigingen geraakt worden door de coronacrisis. Alleen zijn er binnen studentenverenigingen meer aanmeldingen dan ooit. Dit zien we zeker ook bij SKITS. We zitten nu al boven het gemiddelde ledenaantal van de afgelopen jaren." 

DeJongeSportbestuurderLiselotBuurman-3"Voor ons als bestuur is de coronacrisis daarentegen wel vervelender. Op het moment zitten we in een tweede lockdown waardoor we zelfs weer online aan het vergaderen zijn. Er is nog geen weekend weg of live borrel georganiseerd. Erg jammer, maar als bestuur proberen we het beste ervan te maken. Zo hebben we al veel activiteiten online georganiseerd, zoals een discobingo, escaperoom, lingo en een Nieuwjaarsdiner. Het is wel erg mooi om te zien dat in tijden waar veel contact weg valt de leden wel veel fanatieker komen sporten." 

8. Voor welke bestuurlijke uitdaging staat SKITS verder komend jaar?
"De grootste bestuurlijke uitdaging van SKITS is het behouden van sociaal contact binnen de vereniging. De lockdown zorgt voor minder contact tussen de leden en tussen de leden en bestuur. Ook is het voor nieuwe leden moeilijker om contact te leggen. 
Een tweede grote uitdaging is de toekomst van SKITS. Over een aantal jaar zal er een nieuw ijsbaancomplex worden gerealiseerd op het Jaap Eden terrein. Hier liggen veel kansen voor de toekomst van SKITS, maar er breekt ook een spannende tijd aan. SKITS moet waken voor een soort gelijke locatie (SKITS hok) op de ijsbaan, de wensen van SKITS en dan gaan kijken naar de mogelijkheden." 

9. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ja, zeker! Je studententijd is het moment om in een bestuur te gaan. Het zorgt voor zo’n grote persoonlijke ontwikkeling en daarnaast leer je ook veel vaardigheden die je kan gebruiken. Ook is het een hele gezellige tijd, je bent erg close met je bestuur en maakt vrienden voor het leven." 

"Ik denk dat er meer jongeren een bestuur in zouden gaan als de taken en het verwachtingspatroon duidelijker zijn"

10. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Binnen studentenverenigingen is deze stap niet heel moeilijk. Dit omdat de vereniging bestaat uit studenten en geleid wordt door studenten. Ik denk dat er meer jongeren een bestuur in zouden gaan als de taken en het verwachtingspatroon duidelijker zijn. Voordat ik in bestuur ging vond ik het best spannend hoeveel tijd mijn taken zouden kosten en hoe je dit kan combineren met werk/studie. Nu is elk bestuursjaar altijd anders, maar zeker als de vereniging niet te groot is kan je het gewoon goed combineren." 

5vragenaanCasperDirks-411. Je hebt je bachelors Bouwkunde/Stedenbouw gehaald. Ga je door met een master-studie? Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie of baan zou je (uiteindelijk) willen hebben?
"Ik ben inderdaad afgelopen zomer afgestudeerd. Over drie weken begin ik met mijn pre-master van een half jaar aan het TU Delft, waarna ik in september zal starten met de MSc-opleiding Architecture, Urbansim and Building Sciences. Na deze opleiding wil ik graag aan de slag gaan als stedenbouwkundige." 
"Nederland is een klein land waar we niet zomaar overal nieuwbouw kunnen neerzetten. Eigenlijk is Nederland één grote stedenbouwkundige puzzel. Hoe kan je het ene stuk stad/dorp op een goeie manier verbinden met een ander stuk stad/dorp? Maar ook hoe zorg je ervoor dat een burger de straat of wijk als prettig en veilig ervaart? Het antwoord geven op deze vragen en dit vastleggen in een stedenbouwkundig plan vind ik elke keer weer een mooie uitdaging. Geen enkel project is hetzelfde waardoor je elke keer opnieuw en op een andere manier naar de puzzel gaat kijken." 

12. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Ik vind het geweldig hoe wij als vereniging drie verschillende sporten uitoefenen en ruimte hebben voor elk niveau. Er kan bij ons op topsportniveau getraind worden, maar ook op het allerlaagste niveau. Iedereen is welkom bij ons."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst