Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Als voorzitter kan je het zo druk maken als je zelf wilt" 15 september 2020

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Jasper Graaff, voorzitter van tafeltennisvereniging SVE .


DeJongeSportbestuurderJasperGraaff-11. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik ben 34 jaar en woon in Utrecht met mijn vrouw en drie kleine kinderen. Ik ben in Utrecht komen wonen toen ik rechten ging studeren en ben er nooit meer weggegaan. Twee jaar geleden zijn we verhuisd naar een nieuwbouwwoning in Leidsche Rijn en dat bevalt erg goed. Ik werk sinds 2016 als jurist bij de Belastingdienst, tegenwoordig veel vanuit huis. Daarnaast ben ik, ook sinds 2016, voorzitter van tafeltennisvereniging SVE uit Utrecht. Ik ben van jongs af aan gek van sport, zowel actief als passief. Na een tijd te hebben gevoetbald ben ik als 13-jarige gaan tafeltennissen en daar heb ik echt mijn passie in gevonden. Ik fitness ook twee à drie keer per week en probeer af en toe hard te lopen of te fietsen."

2. Welke taken liggen allemaal op jouw bordje als voorzitter van tafeltennisvereniging SVE? Heb je bij de uitoefening daarvan baat bij je werk voor de Belastingdienst? En andersom, pas je bij de Belastingdienst dingen toe die je als voorzitter geleerd hebt?
"Als voorzitter kan je het zo druk maken als je zelf wilt. En ik ben er wel goed in om het druk te maken voor mezelf. De afgelopen jaren hebben we daardoor als vereniging grote stappen kunnen zetten, maar ik moet wel oppassen dat ik niet teveel wil cq. doe. De belangrijkste taak die ik als voorzitter heb, is denk ik de communicatie, zowel intern als extern. De leden goed op de hoogte houden via nieuwsbrieven en de website, maar ook extern communiceren met potentiële leden, de gemeente en andere partijen. Verder ben ik sinds ongeveer twee jaar erg druk met de renovatie van onze eigen tafeltennisaccommodatie. Dit project is ondanks de coronacrisis eindelijk in uitvoering."

"Ik ben altijd iemand die betrokken is en dat werd al snel opgemerkt"

"Als voorzitter heb je veel verschillende vaardigheden nodig. Je moet goed en duidelijk kunnen communiceren, leiding geven en projecten managen. Belangrijk is het ook om een goed beeld te hebben waar je heen wilt met de vereniging en te zorgen dat je daar als bestuur naar toewerkt. Dat zijn allemaal vaardigheden en ervaringen die ik weer kan gebruiken in mijn werk. Tegelijkertijd heb ik als jurist bij verschillende banken en de Belastingdienst veel, met name financiële en juridische, kennis opgedaan die ik weer goed kan gebruiken als voorzitter van SVE."

3. Hoe ziet de rest van het bestuur van tafeltennisvereniging SVE er uit?
"We hebben een behoorlijk gemêleerd bestuur, met naast mij nog drie mannen en twee vrouwen van verschillende leeftijden. Eén van de vrouwen, de penningmeester, wil er na vele jaren mee stoppen. Voor die positie moeten we de komende tijd op zoek naar een opvolger."

DeJongeSportbestuurderJasperGraaff-24. Vóór je voorzitter werd was je gedurende 7 jaar wedstrijdsecretaris van SVE. Hoe is het proces verlopen om daarna voorzitter te worden?
"Ik ben in 2007 lid geworden van SVE. Ik ben altijd iemand die betrokken is en dat werd al snel opgemerkt. Ik was toen nog student en ging op verzoek wat bardiensten draaien. Vervolgens stopte in 2008 de wedstrijdsecretaris en toen ben ik dat met veel plezier gaan doen. Ik kwam toen ook als een soort algemeen bestuurslid in het bestuur. Rond 2015 hebben we wat brainstormsessies gehouden over de toekomst van SVE. Daar kwam uit dat we méér wilden gaan doen met SVE. De toenmalige voorzitter was net verhuisd naar een andere stad en minder betrokken bij de vereniging. Uiteindelijk heb ik mij daarom opgeworpen om de kar te gaan trekken. "

5. Hoe lang denk of hoop je nog als voorzitter van SVE actief te blijven?
"Dat vind ik lastig om te zeggen. Soms denk ik er wel eens over na dat het fijn zou zijn het stokje door te kunnen geven, want het kost veel tijd. Tegelijkertijd vind ik het nog steeds erg leuk en het geeft veel voldoening als je de resultaten bij SVE ziet. Wat dat betreft ben ik voorlopig nog niet klaar."

6. Welke positie neemt SVE in het sportlandschap van Nederlandse tafeltennisverenigingen en dat van Utrechtse sportverenigingen in?
"SVE is sinds ik voorzitter ben uitgegroeid tot één van de grootste tafeltennisverenigingen van Nederland. We zijn in twee jaar tijd gegroeid van zo’n 170 naar 270 leden. Het zou mij niet verbazen als we dit seizoen zelfs naar de 300 leden gaan, wat ons de grootste vereniging zou maken. We zijn een vereniging waar in principe iedereen welkom is. We hebben de laatste jaren bijvoorbeeld verschillende trainingen opgezet voor ouderen en voor mensen met een handicap. Daarnaast hebben we veel statushouders mogen verwelkomen." 

"Als je laat zien dat je als vereniging maatschappelijk betrokken bent, gaan er veel deuren open"

"Ook op duurzaamheidsgebied hebben we hard aan de weg getimmerd met zonnepanelen, LED-verlichting en vloerisolatie. In Utrecht staan we er daarom ook erg goed op. We zijn in 2017 bijvoorbeeld verkozen tot beste sportvereniging van Utrecht. Ook zaten we als één van de slechts 8 Utrechtse sportverenigingen in een 2-jarig verenigingsondersteuningstraject van Rabobank en NOC*NSF. Ik heb gemerkt dat als je laat zien dat je er bent als vereniging en dat je maatschappelijk betrokken bent, er veel deuren open gaan."

DeJongeSportbestuurderJasperGraaff-37. Voor welke bestuurlijke uitdaging staat de club in het algemeen en jij in het bijzonder vooral in dit jaar? Op welke manier wordt die uitdaging beïnvloed door de coronacrisis? 
"Belangrijkste ontwikkeling dit jaar is de renovatie van ons gebouw. We hebben een eigen gebouw dat begin jaren negentig is gebouwd en nu hard aan renovatie toe is. De eerste stappen zijn gezet, maar door de coronacrisis kwam de klad erin. Nu blijkt dat ook de financiële schade van de crisis enigszins meevalt gaan we weer door. Op het moment van schrijven wordt bijvoorbeeld al het sanitair vervangen en wordt er een mindervalidetoilet gerealiseerd. In de winterstop hopen we een nieuwe tafeltennisvloer te leggen en moet er een nieuwe bar en keuken komen. Over een jaar moet het gebouw er weer helemaal netjes bijstaan."

"Verder zijn we de afgelopen jaren erg hard gegroeid en ook nu komen er weer erg veel aanmeldingen binnen voor een proeftraining. Het is een flinke uitdaging voor het bestuur om dat te managen. Veel nieuwe leden betekent ook dat je je organisatie moet aanpassen, meer vrijwilligers en trainers nodig hebt enzovoorts."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Als zo’n positie je ligt, dan zeker. Als bestuurder heb je veel invloed op de vereniging en je kunt veel leren. Uiteindelijk ben je bezig om je eigen vereniging een stukje beter te maken. Als je daar de resultaten van ziet dan is dat erg bevredigend. Ik denk dat het voor elk bestuur goed is om jongeren in de gelederen te hebben, die met een frisse en innovatieve blik naar de zaken kunnen kijken."

"Bij SVE hebben we twee jaar geleden bijvoorbeeld een aantal jonge leden gevraagd de cursus ‘Modern Besturen’ te volgen"

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik denk dat het vooral belangrijk is jongeren te betrekken bij de vereniging. Er zijn maar weinig leden die zich actief aanbieden als vrijwilliger, dus je moet mensen betrekken en persoonlijk vragen of ze iets willen doen. Als ze dat bevalt en ze hebben bepaalde kwaliteiten, dan kunnen ze een rol gaan spelen in het bestuur. Bij SVE hebben we twee jaar geleden bijvoorbeeld een aantal jonge leden gevraagd de cursus ‘Modern Besturen’ te volgen. Eén van die leden zit nu ook daadwerkelijk bij ons in het bestuur."

DeJongeSportbestuurderJasperGraaff-410. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie zou je (uiteindelijk) willen bekleden?
"Ik heb net per 1 juni promotie gemaakt binnen de Belastingdienst. Ik heb nu een erg leuke functie die ik met veel plezier invul. Verder maak ik niet echt een carrièreplanning. Ik zie mijzelf in ieder geval niet snel weggaan bij de Belastingdienst. Het werk is inhoudelijk enorm uitdagend en interessant en de carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden zijn goed. Ik heb nog ruim dertig jaar te gaan, dus ik ga ervan uit dat ik nog wel wat stapjes zal maken. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. "

11. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Dat tafeltennis ontzettend gaaf is! De sport heeft het lange tijd zwaar gehad, maar de laatste jaren zie je dat tafeltennis - of 'pingpong' - opnieuw ontdekt wordt. Veel bedrijven zetten een tafeltennistafel neer in de kantine, tijdens de lockdown van de coronacrisis waren de tafeltennistafels overal uitverkocht en in Utrecht hebben we zelfs – net als in Amsterdam – een pingpongcafé gekregen. Je merkt dat eigenlijk iedereen het leuk vindt om te doen. In Utrecht merken we dat steeds meer mensen ook de stap zetten naar onze vereniging en dat is erg leuk. We bieden meerdere avonden per week lessen aan voor beginners en overdag voor beginnende 50 plussers. Die trainingen worden drukbezocht."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst