Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Het thema van ons plan is ‘binden en verbinden’" 5 mei 2020

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Jesse Trommel, lid van de Nieuwe Leden Commissie van tennisvereniging De Gooische Vallei.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik ben Jesse Trommel, 26 jaartjes jong en lid van tennisvereniging De Gooische Vallei te Hilversum. Naast daar regelmatig te tennissen met competitie en toernooien heb ik inmiddels ook in heel wat verschillende commissies gezeten. Vanuit mijn bachelor Economie, Bestuur en Management aan de Universiteit Leiden leek het mij namelijk een goed idee om de zaken die ik daar als theorie kreeg een beetje in de praktijk toe te passen. Daarna heb ik ook nog een master Crisis and Security afgerond, maar gelukkig is een crisismanager bij TV De Gooische Vallei nog niet nodig geweest. Al hoewel, wat niet is kan nog komen met de huidige coronacrisis." 

DeJongeSportbestuurderJesseTrommel-1jpg"Tegenwoordig werk ik als Cybersecurity Consultant bij IT-dienstverlener Ordina. Vanuit die rol help ik uiteenlopende bedrijven en organisaties op een veilige en weerbare manier te digitaliseren. Toevallig ben ik daar nu ook al een aantal maanden mee bezig in een digitaliseringstraject van een van de grootste sportorganisaties in ons land. Iets waarbij job en vrijwilligerswerk mooi samenkomen." 

2. Op LinkedIn noem je jezelf 'integratiemanager' bij TV De Gooische Vallei. Welke taken horen daarbij, hoe voer je die uit en waarom is het belangrijk? 
"Ik vond het een leuk idee om de dingen die ik bij De Gooische Vallei doe op mijn profiel te zetten met de formele functietitels van LinkedIn. Bij integratiemanager gaat het dan om de Nieuwe Leden Commissie die wij een aantal jaar geleden begonnen zijn. Samen met drie anderen help ik de mensen die nieuw lid worden bij ons een beetje op weg binnen de vereniging, zodat ze zich snel thuis voelen en goed ‘integreren’. De bedoeling daarvan is dan ook dat ze nog jaren bij ons blijven tennissen." 

"We organiseren dan bijvoorbeeld een dag of avond in het voorjaar waar ze met elkaar en met ons kunnen tennissen en kennismaken. Dan helpen we ze ook wat op weg met vragen rond toernooitjes, het doen van bardiensten en al het andere wat ze willen weten. Mochten ze dan nog dingen willen weten dan benaderen ze ons daar sneller voor." 

"De pensionado’s doen elke avond het licht uit en ze weten ’s ochtends weer fris uit bed te stappen. Geen idee hoe ze dat doen"

3. Jullie zijn denk ik formeel geen bestuurslid? Hoe is de relatie tussen bestuur en commissie geregeld, hebben jullie bevoegdheden? 
"Nee, het idee is juist dat we het bestuur daarmee ontlasten door de nieuwe mensen op te vangen. Bestuursleden komen zelf wel vaak even buurten op die dagen. Voor hen is het ook leuk om nieuwe gezichten te zien." 

4. Je bent ook 'toernooidirecteur' bij TV De Gooische Vallei. Momenteel zullen toernooien vooral afgelast worden, vanwege het coronavirus. Worden ze later ingehaald?
"Ja, De Gooische Vallei Open leid ik samen met Richard van Harmelen. Een mooie combinatie van jong en oud (Richard is 67 maar nog heel jong van geest). De hele commissie van tien personen is eigenlijk een mooie mix van twintigers en pensionado’s. Overigens doen de pensionado’s elke avond het licht uit en weten ze ’s ochtends weer fris uit bed te stappen. Geen idee hoe ze dat doen."

DeJongeSportbestuurderJesseTrommel-2"Wij zitten met De Gooische Vallei Open altijd in de tweede week van augustus. Dat duurt nog even, maar toch is nog heel onduidelijk welke corona-regels er dan gelden. In principe is tennis natuurlijk een perfecte sport om op afstand van elkaar te kunnen spelen. Maar er komt bij toernooien vaak wel wat meer kijken."

"Ons toernooi is echt een gezelligheidstoernooi. We organiseren dan ook allerlei activiteiten buiten het tennis. Wanneer we dan nog niet van de bar en het clubhuis gebruik kunnen maken ziet ons toernooi er dan dus helemaal anders uit. We zitten nu dus vooral met de vraag hoe we daar mee omgaan en of het dan wel door moet gaan. In december inhalen is toch ook wat anders dan tijdens de zomeravonden. Maar laten we in ieder geval hopen dat we in augustus weer gewoon een biertje na het tennissen kunnen drinken. Dat hoort toch wel echt bij de tennissfeer." 

"Sinds 2004 is er zowel binnen de tennisclub als de wereld daarbuiten veel veranderd. Daar moet je als club en vooral als bestuur natuurlijk in meebewegen, en dat lukte onvoldoende"

5. Je hebt meegeschreven aan het beleidsplan 2018-2022. Wat zijn daar de belangrijkste pijlers van? 
"Het laatste beleidsplan van onze vereniging kwam uit 2004 na aanleiding van de fusie die toen afgerond was. Sinds 2004 is er zowel binnen de tennisclub als de wereld daarbuiten veel veranderd. Daar moet je als club en vooral als bestuur natuurlijk in meebewegen, en dat lukte onvoldoende. Er is toen vanuit het bestuur een verzoek gekomen voor het maken van een nieuw beleidsplan. Superleerzaam om daar onder leiding van een ervaren consultant mijn bijdrage aan te kunnen leveren." 

"Het thema van ons plan is ‘binden en verbinden’. Het binden van nieuwe leden aan je club door goed te laten zien wat voor leuke en actieve vereniging wij eigenlijk zijn. Bijvoorbeeld door een mooie nieuwe website te maken. Vroeger was een advertentie in het lokale sufferdje misschien genoeg om potentiële leden langs te laten komen, maar tegenwoordig kijkt iedereen toch eerst op internet voor een eerste indruk. Er is ook een MarCom in het leven geroepen, en die hebben nu een prachtige website gemaakt."

DeJongeSportbestuurderJesseTrommel-3"Het verbinden gaat voornamelijk over de verschillende commissies, projecten en mensen binnen de vereniging. Wij hebben gelukkig heel veel leden die zich als vrijwilliger inzetten voor de club. Als we allemaal wat meer van elkaar weten waar we mee bezig zijn dan kunnen we daarin mee samenwerken en de club beter vooruit helpen." 

"Tot slot was het ook belangrijk dat er meer jeugdleden de stap naar de senioren gingen maken. Dat is ook erg goed gelukt. Zij worden in allerlei commissies betrokken en ook ons bestuur verjongt. Een goede mix tussen nieuwe ideeën en ervaring is volgens mij voor iedere organisatie van belang, en bij De Gooische Vallei gaat dat nu erg goed." 

6. Beveel je andere jongeren aan om binnen de vereniging actief te worden? 
"Absoluut. Het is superleerzaam om op deze manier ervaring op te doen met commissies en hoe dat binnen zo’n vereniging werkt. Je bent jong en je wilt wat bereiken binnen die club. Maar je krijgt te maken met vrijwilligers die iets al tien jaar op dezelfde manier doen, en dat werkt volgens hen allemaal prima. Het is erg waardevol om daar mee om te leren gaan en je beginnersfouten alvast daar te maken, in plaats van tijdens je eerste baan. Trust me, I’ve been there, haha." 

"Wees vooral niet bang voor eventuele weerstand die je binnen je vereniging krijgt. Het is niet realistisch om te verwachten dat iedereen het direct met je eens is" 

"Binnen je studie- of studentenvereniging kan je natuurlijk ook bestuurlijke ervaring opdoen. Maar omdat daar elk jaar wisselingen plaatsvinden is het wat makkelijker om aanpassingen te doen. Binnen de ‘openbare’ sportvereniging is dat veel lastiger. Mensen zitten daar nou eenmaal langer op bepaalde plekken. Ze zullen dan ook niet gelijk alles van je aannemen of zitten te wachten op veranderingen die voor jou een goed idee lijken. Want ‘wat weet zo’n broekie van twintig jaar er nou van?’" 

DeJongeSportbestuurderJesseTrommel-4"Als je daar op jonge leeftijd in een leuke commissie op je vereniging mee geconfronteerd wordt is dat heel leerzaam. Die ervaring neem je dan ook mee naar je werk. En daarvoor hoef je niet eens in het bestuur te zitten, met de tijd die dat vergt. Dat kan ook vanuit verschillende commissies die dicht tegen het bestuur aanschuren." 

7. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen? 
"Jongeren moeten hun mening over zaken binnen de vereniging meer laten horen. Zowel op ledenvergaderingen als vanuit de commissies waar zij in zitten. Wees dan vooral niet bang voor eventuele weerstand die je binnen je vereniging krijgt. Het is niet realistisch om te verwachten dat iedereen het direct met je eens is." 

"Als je jouw ideeën blijft ventileren en je laat ook zien dat ze daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden, dan gaat je vereniging zich vanzelf meer daarvoor openstellen. Zowel voor het proberen van nieuwe ideeën, als het betrekken van jonge leden bij besluiten en initiatieven. Uiteindelijk is dat supergoed voor je eigen ontwikkeling." 

« terug

Reacties: 1

Roger Davids
05-05-2020

Beste Jesse, supermooi dat je zoveel doet voor de tennisvereniging. En nu al aan het 'verbinden' bent. Een belangrijke rol om de vereniging vitaal te houden. Mooie inspiratie voor andere, jonge sportbestuurders en ook de ouderen. Zou je dit als best practice willen plaatsen op Centercourt, ons vrijwilligersplatform? Vr groet, Roger Davids, voorzitter KNLTB

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst