Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"In het begin moest ik even wennen aan het 'tempo' van de vereniging" 31 maart 2020

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Aukje van Loon, commissielid Sponsoring bij Volley Tilburg.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik ben Aukje van Loon, 22 jaar en ik woon in Tilburg. Sport is eigenlijk zolang ik me kan herinneren een rode draad in mijn leven. Op de basisschool was ik het liefst aan het gymmen en op de middelbare school koos ik voor het extra vak 'Bewegen, Sport en Maatschappij'. Vanaf mijn 8e jaar ging ik volleyballen en doe ik dit nu nog steeds op een fanatiek niveau." 

"Tijdens mijn studie kwam ik er achter dat ik naast het commerciële, ook juist de maatschappelijke en beleidskant van sport heel interessant vond"

"Niet alleen sport beoefenen, maar ook nadenken en het bestuderen van sport triggerde mij. Ik vind het heel fascinerend hoe wij in Nederland ons vormen in groepen om sport te beoefenen en een rijk verenigingsleven hebben. Sport kan volgens mij op vele manieren van waarde zijn. Met deze interesse ging ik de studie SPECO Sportmarketing op de Fontys in Tilburg volgen. Tijdens mijn studie kwam ik er achter dat ik naast het commerciële, ook juist de maatschappelijke en beleidskant van sport heel interessant vond. Momenteel volg ik dan ook een eerste jaar van de universitaire master Sportbeleid en Sportmanagement in Utrecht. Daarnaast werk ik als verenigingsondersteuner bij Sportbedrijf Tilburg. In verband met de coronacrisis werk ik nu veel vanuit huis."

2. Welke taken heb je binnen de sponsorcommissie van Volley Tilburg? 
"Momenteel zijn we heel erg bezig met het vormgeven en organiseren van onze commissie. We ervoeren dat er voorgaande jaren nog geen duidelijk beleid was en dat nog niet alle afspraken, taken en verantwoordelijkheden op papier stonden. We proberen hier nu stappen in te zetten. Samen met de voorzitter van de commissie van vorig jaar hebben we een concept van een beleidsstuk gemaakt en willen we dit door gaan vertalen naar daadwerkelijke plannen en acties. Vooral het nadenken over beleid en strategie vind ik interessant en daar ben ik dan ook het liefst het meest mee bezig. Nu het seizoen vanwege de coronacrisis stil ligt, hebben we misschien wat meer tijd en ruimte om ons hierop te focussen." 

XL12DeJongeSportbestuurderAukje-13. Hoe lang ben je commissielid sponsoring bij Volley Tilburg? En hoe lang denk je het nog te blijven? 
"Ik ben nu een ruime anderhalf jaar onderdeel van de commissie. Ik verwacht dat ik dit voorlopig zeker nog wel blijf doen. Dit om mijn steentje aan de club bij te dragen en daarmee hoop dat we tot mooie resultaten gaan komen, maar ook omdat ik er zelf veel van leer en meer kennis en ervaring opdoe van het werkveld waar ik me in bevind." 

4. Wat was voor jou de reden om binnen de sponsorcommissie van Volley Tilburg toe te treden? 
"Ik ben me er van bewust hoe lastig het is om voldoende vrijwilligers te mobiliseren in de vereniging. Omdat ik de club een warm hart toedraag en er zelf veel van leer, was dat voor mij meer dan genoeg reden om iets voor de club te doen. Destijds werd ik hier door de club voor gevraagd, mede ook door mijn SPECO-achtergrond. Zoals ik al aangaf, leer ik er zelf dus ook heel veel van en draagt het bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling." 

"Je wilt als vereniging misschien veel, maar daar is wel de juiste mankracht, capaciteit en draagvlak voor nodig" 

5. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als commissielid? 
"Eén groot pluspunt is dat ik het ontzettend leuk vind om samen met anderen ergens aan te werken en resultaten te bereiken. Daarnaast geeft het je ook nog eens de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Een moeilijker punt vind ik - als het gaat om besluitvorming - dat het soms best lang kan duren voordat er iets daadwerkelijk van de grond komt. We zijn natuurlijk allemaal vrijwilligers die dit in onze eigen tijd doen. In het begin moest ik dan ook nog even wennen aan het 'tempo' van de vereniging. Daarnaast is het lastig om besturen en commissies goed gevuld te krijgen. Je wilt als vereniging misschien veel, maar daar is wel de juiste mankracht, capaciteit en draagvlak voor nodig." 

XL12DeJongeSportbestuurderAukje-26. Je schreef voor je SPECO-studie een scriptie over de wijze waarop traditionele sportverenigingen toekomstbestendig en betekenisvol kunnen blijven voor de samenleving. Hoe kunnen verenigingen dat, volgens jou?
"Dit vind ik een interessant onderwerp waar ook al veel onderzoek over beschikbaar is. Hier bestaan dan ook verschillende inzichten over. Mede door het schrijven van die scriptie, maar ook door de master die ik nu volg, ben ik hier vanuit verschillende invalshoeken over na gaan denken. Persoonlijk denk ik dat we de sportclub niet moeten zien als een 'losstaand' iets. Verenigingen zijn dan wel relatief autonome organisaties, maar er zijn allerlei (externe) factoren die de vereniging anno 2020 beïnvloeden. Er spelen allerlei maatschappelijke ontwikkelingen - denk aan individualisering, flexibilisering, commercialisering van de sport, enzovoorts - die invloed uitoefenen op de georganiseerde sport. Ik denk dat het belangrijk is dat de vereniging zich daar in eerste instantie bewust van is en op welke manieren hier al dan niet op ingespeeld kan worden. We zien nu bijvoorbeeld steeds meer lokale sportakkoorden verschijnen. Ook verenigingen zouden hier mogelijk iets in kunnen betekenen." 

"Niet elke vereniging heeft de oriëntatie en/of organisatiekracht om iets te kunnen/willen veranderen"

XL12DeJongeSportbestuurderAukje-3"Ik ben er inmiddels ook wel van overtuigd dat iedere vereniging een andere dynamiek heeft en dat de context een grote rol speelt. Niet elke vereniging heeft de oriëntatie en/of organisatiekracht om iets te kunnen/willen veranderen. Ik denk dus dat het ook nog afhankelijk is van het type vereniging."

7. Hoe pas je de kennis die je hebt verworven tijdens je studie in het algemeen en het schrijven van je scriptie in het bijzonder toe bij je werk als verenigingsondersteuner bij Sportbedrijf Tilburg? 
"De scriptie heeft mij veel inzicht gegeven in de maatschappelijke en bestuurlijke context van verenigingen. Hierdoor weet ik beter wat er speelt en hoe een vereniging acteert en reageert op bepaalde dingen. Dat helpt me ook als ik in gesprek ben met een vereniging. Ook de master die ik momenteel volg geeft mij veel inzicht in wetenschappelijke studies en theorieën, die ik in de dagelijkse praktijk terug zie. Dat maakt het ontzettend leuk en interessant!"

8. En (hoe)pas je alle kennis en ervaringen toe bij Volley Tilburg? Voor welke uitdagingen sta je bij Volley Tilburg vooral in dit jaar?
"Onze grootste uitdaging als sponsorcommissie is het binnenhalen van nieuwe sponsoren. We realiseren ons ook dat de traditionele manieren van sponsoring niet altijd interessant meer zijn voor bedrijven. Een bordje langs het veld voor 100 euro is niet meer voor alle sponsoren interessant genoeg. Door mijn vorige opleiding SPECO Sportmarketing probeer ik dus ook met een 'marketingbril' naar deze vraagstukken te kijken. Het mooiste is als we sponsoren aan ons kunnen binden die goed bij ons passen, waardoor er een logische match is en het voor zowel het bedrijf als de vereniging voordelen biedt. In de praktijk gaat dat nog moeizaam, dus daar moeten we volgens mij zeker nog tijd en energie in gaan steken. Daarnaast zullen de ontwikkelingen rondom corona ook consequenties met zich meebrengen voor de club. Ik ben benieuwd hoe het bestuur daarop gaat reageren." 

"Misschien kan er op lange termijn wel een netwerk met jonge bestuurders gevormd worden die kennis en ervaringen uitwisselen met elkaar"

10. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Absoluut! Het is niet alleen interessant, maar je leert ook vaardigheden en competenties die je in je werk of dagelijkse leven kan gebruiken. Veel verenigingsbesturen hebben misschien nu nog het imago dat daar veel grijze bolwerken zitten. Dat is in ieder geval wat ik veel lees. En dat terwijl besturen ook voor jongeren heel uitdagend en interessant kan zijn." 

XL12DeJongeSportbestuurderAukje-4"Het zou mooi zijn als steeds meer jongeren elkaar gaan inspireren en aanjagen om bestuurswerk te gaan doen. Misschien kan er op lange termijn wel een netwerk met jonge bestuurders gevormd worden die kennis en ervaringen uitwisselen met elkaar. Overigens hoeft niet alleen bestuurswerk waardevol te zijn, er zijn ook genoeg vrijwilligerstaken die interessant zijn waarmee je zowel jezelf kan ontwikkelen als dat je iets bijdraagt aan de vereniging!"

11. Je werkt bij het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg, je volgt een master Sportbeleid en Sportmanagement aan de Universiteit Utrecht, je bent commissielid bij Volley Tilburg. Heb je nog tijd over voor iets anders?
"Haha, het kost af en toe inderdaad wel veel tijd. Maar omdat ik eigenlijk alles meestal wel met veel plezier doe, voelt het niet altijd alsof ik 'aan het werk' ben. Het is soms wel druk, maar het zijn veel leuke dingen. Ik haal ook veel ontspanning uit het volleyballen zelf, ik speel zelf namelijk in het eerste team van Volley Tilburg. En ja, gelukkig heb ik ook nog tijd voor leuke dingen met familie en vrienden!"

"Ik wil iets doen dat een positieve impact heeft op de sportwereld/maatschappij"

12. Waar liggen je ambities professioneel gezien? Welke functie zou je (uiteindelijk) willen bekleden?
"Pfoe, ik vind het best lastig om dat nu al precies te zeggen. Ik werk in ieder geval met veel plezier bij het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg en denk dat ik hier nog veel kan leren. De verenigingswereld blijf ik heel interessant vinden. Wat ik ook wel echt heb gemerkt is dat ik iets wil doen dat een positieve impact heeft op de sportwereld/maatschappij. Ik denk dat sport van grote waarde is en ik zou het mooi vinden als zo veel mogelijk mensen dit kunnen ervaren!" 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst