Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Er gaan deuren voor je open die normaal gesloten blijven" 21 januari 2020

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Tessa van Breugel, secretaris van korfbalvereniging OJC ’98 uit Berkel-Enschot.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Tessa van Breugel, 25 jaar oud en geboren en getogen in het mooie Brabant. Recent ben ik afgestudeerd aan Tilburg University op de gebieden recht en organisatiewetenschappen. In mijn vrije tijd speel ik in het eerste team van korfbalvereniging OJC ’98 uit Berkel-Enschot. Sinds mijn 18e maak ik ook deel uit van het bestuur, de laatste jaren als secretaris. En het verveelt nog altijd niet!"

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Tot het takenpakket van secretaris behoren onder andere zaken als het verwerken van ingekomen e-mail en post, beheren van de bestuursagenda, voorbereiden van bestuursvergaderingen en ledenvergaderingen, notuleren tijdens vergaderingen en verspreiden van verenigingsinformatie onder de leden. Daarnaast ben ik de afgelopen jaren specifiek verantwoordelijk geweest voor het beleidsterrein ledenwerving." 

"Het pittigste onderdeel van mijn functie is het meekrijgen van leden en ouders met nieuwe beleidsplannen, ofwel het creëren van draagvlak"

3. Met welke taak heb je het meeste moeite? En welke taak vind je het leukst?
"De rol van secretaris is mij op het lijf geschreven. Als secretaris ben je een spin in het web. Samen met alle andere vrijwilligers moet je alles wat moet gebeuren en gebeurt binnen de vereniging in goede banen leiden. Het geeft veel voldoening als dat lukt. 

Het pittigste onderdeel van mijn functie is het meekrijgen van leden en ouders met nieuwe beleidsplannen, ofwel het creëren van draagvlak. Maar dat is tegelijkertijd natuurlijk ook een van de leukste en belangrijkste onderdelen van besturen." 

XL3DeJongeSportbestuurder-TvB-14. Hoe ziet de rest van dat bestuur er uit?
"OJC ’98 heeft een vijfkoppig bestuur: voorzitter, secretaris, penningmeester en twee algemeen bestuursleden. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering in oktober hebben we weer twee nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen. Van vergrijzing is binnen ons bestuur zeker geen sprake. Integendeel, ons bestuur bestaat uit drie twintigers, één dertiger en één vijftiger. Ons bestuur is dus jong en enthousiast, maar heeft tegelijkertijd meer dan voldoende ervaring."

5. Hoe ben je bestuurslid geworden? Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Het vrijwilligerswerk is mij met de paplepel ingegoten. Allebei mijn ouders zijn zelf al zolang ik me kan herinneren zeer actief binnen de vereniging. Mijn moeder is ook secretaris geweest, ruim 25 jaar zelfs. Een vereniging in stand houden doe je samen. Dat is mij toen ik jong was al bijgebracht. Vanaf mijn 16e ben ik daarom actief als vrijwilliger. Dat begon met dingen als training geven aan de Kangoeroe Klup, de korfballers tot 6 jaar. Later kwamen daar nog veel andere taken bij. Zo ben ik langzaam in het commissie- en bestuurswerk gerold." 

"Bestuurswerk geeft ontzettend veel voldoening!" 

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Als bestuurslid investeer je veel tijd en energie in je vereniging. Maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Ik heb de afgelopen jaren ontzettend veel toffe dingen mogen doen, mezelf op veel verschillende vlakken kunnen ontwikkelen en enorm veel geleerd. Van de leerzame ervaringen pluk je tijdens je studie of werk de vruchten. Je mag als bestuurder bovendien meepraten over zaken die er echt toe doen voor de vereniging. Er gaan deuren voor je open die normaal gesloten blijven. Bestuurswerk geeft ontzettend veel voldoening!" 

XL3DeJongeSportbestuurder-TvB-27. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Op dit moment zijn we binnen onze vereniging actief bezig met het moderniseren van ons vrijwilligersbeleid en het opzetten van een nieuwe ledenwervingsstrategie. Dit alles om de continuïteit van de vereniging te borgen. Als bestuur zetten we de grote lijnen uit en motiveren we anderen om ook hun steentje bij te dragen, maar het is lastig om iedereen mee te krijgen. De ervaring leert dat het vaak dezelfde mensen zijn die dingen oppakken. Een cultuuromslag moet daar verandering in brengen."

"Verenigingen moeten openstaan voor verjonging van het bestuur en jongeren op waarde schatten"

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Absoluut! En ik ben er ook van overtuigd dat er heel veel jongeren bereid zijn als bestuurslid hun steentje bij te dragen als ze gevraagd worden. Verenigingen moeten openstaan voor verjonging van het bestuur en jongeren op waarde schatten. Een frisse wind in het bestuur kan de vereniging een boost geven. De wereld om ons heen verandert in een razendsnel tempo. Dat heeft ook zijn weerslag op het verenigingsleven zoals we dat van oudsher kennen. Jongeren zijn in de ideale positie om aan de slag te gaan met de uitdagingen waar verenigingen anno 2020 mee te maken krijgen. Jongeren zelf moeten vooral niet bang zijn dat ze te weinig ervaring hebben. Door er gewoon voor te gaan, krijg je het besturen het snelst onder de knie. Al doende leert men!"

XL3DeJongeSportbestuurder-TvB-39. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Ik draag niet alleen mijn steentje bij aan de vereniging op bestuursniveau, maar ben ook nog graag actief binnen de club op andere gebieden. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang training gegeven, ga als leiding mee met het jaarlijkse jeugdkamp, beheer de website en sociale media-accounts van de vereniging, organiseer ledenwervingsactiviteiten en geef nog regelmatig korfbalclinics op basisscholen. Denk vooral niet dat je als bestuurslid niet meer actief mag zijn op uitvoerend vlak en alleen achter de schermen aan het werk mag zijn. Het een sluit het ander niet uit. Natuurlijk moet je op zoek gaan naar de juiste balans, maar in mijn ervaring is de beste bestuurder juist een bestuurder die midden in de vereniging staat. Geef het goede voorbeeld. Wees zichtbaar. Steek zelf ook de handen uit de mouwen. En vooral: weet wat er speelt binnen de vereniging! Daar word je een betere bestuurder van."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst