Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Voor EURO2020 zijn we op zoek naar zo’n 950 geschikte vrijwilligers" 3 december 2019

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Nina Seepers, voor de UEFA werkzaam als 'Long Term Volunteer' bij EURO 2020 en tot voor kort bij AZ werkzaam als 'Marketeer Generatie Z'.


1. Kan je jezelf kort introduceren? 
"Ik ben Nina Seepers, ben 26 jaar en woon in Amsterdam. Mijn studie International Leisure Management heb ik afgerond met een afstudeerstage bij ING op de afdeling Voetbalsponsoring. Vanuit daar heb ik twee seizoenen bij Almere City FC gewerkt als Commercial Promotional Officer waarna ik de overstap heb gemaakt naar AZ als Marketeer Generatie Z. En nu, per 1 december, werk ik voor de afdeling marketing van de KNVB." 

2. Je bent als vrijwilliger voor de UEFA werkzaam als 'Long Term Volunteer' bij EURO 2020. Hoe ben je hierin gerold?
"In het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling leek het me interessant om onderdeel te worden van dit unieke toernooi. Daarom heb ik gesolliciteerd op de functie Long Term Volunteer en na een sollicitatiegesprek mocht ik het team komen versterken." 

3. Waaruit bestaan jouw taken?
"Voor het toernooi zijn ontzettend veel vrijwilligers nodig. Met een team van Long Term Volunteers voeren wij de gesprekken met de verschillende kandidaten om ze vervolgens in te zetten bij de rollen die het beste bij ze passen. Vervolgens zijn we later tijdens het toernooi ook verantwoordelijk voor een eigen rol." 

"We zoeken samen met de stad Amsterdam ruim 2000 vrijwilligers, voor EURO2020 zijn we op zoek naar zo’n 950 geschikte kandidaten" 

4. Je zet je dus in voor het vinden, screenen en inplannen van vrijwilligers bij de wedstrijden in de Johan Cruyff Arena tijdens EURO 2020. Als ik kijk naar je c.v. op LinkedIn zie ik niet dat je ervaring hebt als recruiter. Waarom is de organisatie toch bij jou uitgekomen? 
"Als Marketeer Generatie Z ben ik verantwoordelijk voor een team van ruim 20 vrijwilligers (Fanzone & Juniorclubs) Daarnaast heb ik de nodige ervaring met wedstrijdorganisatie. Vandaar dat ik dus goed weet wat belangrijk is bij vrijwilligers en waar je op moet letten. Dit probeer ik ook te gebruiken tijdens de gesprekken met de vrijwilligers." 

XL41DeJongeSportbestuurder-NS-15. Hoe ga je te werk? En hoeveel vrijwilligers heb je al gevonden? En hoeveel vrijwilligers moet/wil je in totaal vinden?
"De vrijwilligers worden door middel van een 'voorselectie' uitgenodigd in de Johan Cruijff Arena voor een gesprek. Vervolgens hebben we een set van vragen waarmee we de kandidaat beter proberen te leren kennen. Op basis van dit gesprek geven wij als Long Term Volunteers een advies aan de organisatie van EURO2020 over de mate waarin iemand geschikt is en welke rol wij zouden adviseren. In totaal zoeken we samen met de stad Amsterdam ruim 2000 vrijwilligers, voor EURO2020 zijn we op zoek naar zo’n 950 geschikte kandidaten." 

6. Krijg je ook zekere taken als het evenement EURO 2020 bezig is? Moet je bijvoorbeeld die vrijwilligers ook gaan begeleiden of zijn daar weer andere mensen voor?
"Tijdens het toernooi vervullen wij, net als de andere reguliere volunteers een rol tijdens het toernooi. Net als de andere volunteers hebben wij bovenstaande procedure doorlopen en geeft een andere volunteer een advies over een geschikte rol. Hierin wordt bijvoorbeeld ook bepaald of iemand geschikt is als teamleider." 

Het is de bedoeling om jongeren - 24 jaar en jonger -  aan AZ te binden om vervolgens 'Fans for Life' te kweken

7. Naast het vrijwilligerswerk voor de UEFA werkte je tot voor kort bij AZ als 'Marketeer Generatie Z'. Kun je aangeven wat je werkzaamheden inhielden?
"Bij AZ hield ik mij bezig met alle jongerenmarketing. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk was voor de beide Juniorclubs van AZ, maar ook voor AZ eSports. Daarnaast ondersteunde ik verschillende reguliere campagnes zoals de Seizoenkaartcampagne. Bovenstaande werkzaamheden dienen als doel om jongeren (24 jaar en jonger) te binden aan AZ om vervolgens 'Fans for Life' te kweken." 

XL41DeJongeSportbestuurder-NS-28. Lukt het jou goed om jongeren bij AZ te betrekken? Op welke manier?
"We hebben de afgelopen tijd veel goede stappen gezet om meer jongeren te binden. Het is echter natuurlijk wel onderdeel van een langdurige strategie die zich over een aantal jaar moet uitbetalen. Wel denk ik dat ze bij AZ steeds beter in staat zijn om content te maken die aan sluit bij de doelgroep." 

9. Het behoorde vast niet tot je takenpakket bij AZ, maar stimuleerde je jongeren ook wel om vrijwilligers-/ bestuurswerk te gaan doen?
"Dit viel inderdaad niet echt in mijn takenpakket. Wel heb ik in mijn eigen voetbalteam ook een aantal meiden die inmiddels vrijwilligersfuncties doen voor de club. Hierin is het denk ik vooral belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft, ik probeer dus ook, waar mogelijk, zelf veel dingen op te pakken om vervolgens door te geven wanneer er iemand geïnteresseerd is." 

10. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik denk dat het goed is voor clubs/verenigingen om na te denken over het aanbod van bestuursfuncties. De traditionele bestuursfuncties zijn namelijk vrij intensief en daardoor is, denk ik, de drempel voor jongeren vrij hoog om in te stappen. Laat ze beginnen bij kleinere projecten om ze zo te enthousiasmeren over vrijwilligerswerk. En zorg dat je een soort 'begeleider' aanstelt om de doorstroom te verzorgen naar bestuursfuncties."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst