Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Jonge mensen kunnen een organisatie nieuw leven in blazen" 15 oktober 2019

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Benjamin Sietsma, hoofd opleiding bij de regionale voetbalopleiding van Be Quick 1887.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben sinds 1 juni 2019 actief als hoofd opleiding bij de regionale voetbalopleiding van Be Quick 1887 in Haren, Groningen. Bij mijn aanstelling was ik 24 jaar oud en daarmee volgens velen het jongste hoofd opleiding van Nederland, echter dit weet ik niet zeker. Daarnaast heb ik de afgelopen elf seizoenen ervaring opgedaan als trainer/coach bij BBC Burgum (nu FC Burgum), Be Quick 1887, sc Heerenveen en FC Groningen. Bij deze laatste club ben ik nog steeds actief als assistent-trainer bij O15 en hoofdtrainer bij de O11+. Ik heb het CIOS doorlopen in Heerenveen en vorig seizoen mijn bachelor Sportkunde behaald op de Hanzehogeschool te Groningen. Ik ben in het bezit van UEFA B (TC-II) en wil graag op termijn de cursus UEFA A en HO A volgen bij de KNVB."

"Om voor al mijn taken de kwaliteit te bewaken zijn er vier kernwaarden: 'plezier', 'wij boven ik', 'discipline' en 'de absolute wil om te winnen'"

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?
"Ik ben verantwoordelijk voor alles wat voetbal(beleid) betreft binnen de opleiding (jeugdteams). Dit betreft een behoorlijke diversiteit aan taken: van het aanstellen van de trainer/coaches, het periodiseren van thema’s, het organiseren van inspiratieavonden tot het samenstellen van het trainingsrooster. Om voor al mijn taken de kwaliteit te bewaken zijn er vier kernwaarden: 'plezier', 'wij boven ik', 'discipline' en 'de absolute wil om te winnen'. De kernwaarden vormen een ‘rood-gele draad’ door de gehele opleiding."

XL35DeJongeSportbestuurder-BenjaminSietsma-1"Het Gelijke Kansen project is één van de taken, die mij vanuit zowel de KNVB als Be Quick 1887, dagelijks bezighoudt. Be Quick 1887 wil voor iedere jeugdspeler de best mogelijke voorwaarden bieden."

3. Wat vind je goed aan het Project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal van de KNVB. Zitten er ook nadelen aan het project?
"Bij iedere (voetbal)vereniging waar selectie plaatsvindt wordt onderscheid in kansen gemaakt. Wanneer een 9-jarig kind lid bij een vereniging is en goed kan voetballen, dan is de kans groot dat hij/zij in het hoogste selectieteam wordt geplaatst. Een ander kind - met dezelfde leeftijd maar minder voetbalkwaliteiten - heeft een minder grote kans om geselecteerd te worden voor dat hoogste team. In principe logisch en geen probleem zal je denken. Echter het verschil in faciliteiten bij het hoogste selectieteam en de lagere teams zijn vaak erg groot: het selectieteam traint vaker, met betere ballen, meer materiaal, een gediplomeerde trainer (in plaats van een vader of moeder) enzovoorts. De reden: die betere speler heeft meer ‘talent’ dan die andere speler. Toch? In ieder geval… Zo wordt er gehandeld." 

"Die betere speler krijgt betere aandacht, niet geheel zonder reden. Echter, wie zegt dat het potentieel van die speler die beter is hoger ligt dan die speler die nog druk aan het oefenen is? We hebben allemaal geen flauw idee. Als ik daar zicht op had, dan vloog ik vandaag nog naar Barcelona, dan hadden ze me daar nodig…. Wetenschap toont aan dat vroege selectie een vrijwel onmogelijke missie is. Laten we dus zoveel mogelijk kinderen op de beste mogelijke manier beïnvloeden en van de sport laten genieten. Een hele uitdaging, want de rol van de trainer/coach wordt versterkt. Hij/zij dient nu om te gaan met (huidig) niveauverschil, meer spelertjes en dus meer persoonlijkheden. Uitdaging? Ja. Van belang? Ja!! Zowel op maatschappelijk niveau, als op het gebied van talentontwikkeling."

"Ik ben nu voornamelijk bezig met ‘quick wins’ en kan mijn visie snel omzetten in actie. Maar ik ben ook benieuwd wat ik kan betekenen op langere termijn"

4. Hoe ziet de rest van dat bestuur er uit?
"Ik krijg aansturing van de technische commissie, zij houden zich wekelijks bezig met alle dagelijkse zaken binnen Be Quick 1887 op het gebied van voetbal. De technische commissie wordt aangestuurd door het bestuur die verantwoordelijk is voor de gehele vereniging."

5. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
XL35DeJongeSportbestuurder-BenjaminSietsma-2 copy"Nog geen halfjaar! Hoofd opleiding lijkt mij een functie voor de lange termijn, echter de voetbalwereld is een onvoorspelbare. Ik ben nu voornamelijk bezig met ‘quick wins’ en kan mijn visie snel omzetten in actie. Maar ik ben ook benieuwd wat ik kan betekenen op langere termijn."

6. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Organiseren, managen, coördineren zijn zaken die mij interesseren. Samen tot iets komen, waar we op lange termijn van kunnen genieten. Dingen beter doen. In deze rol kan ik direct impact hebben."

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Prestatief voetbal - Be Quick 1887 speelt op landelijk niveau met de eerste jeugdteams - hand-in-hand te laten gaan met ontwikkeling op de lange termijn."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ja! Toon lef! Besef dat je op deze manier je visie kwijt kunt en deze verder kunt ontwikkelen. Deze functie geeft mij een breder beeld van de sportwereld, wat mij vast en zeker gaat helpen om mijn toekomstige functies beter uit te kunnen voeren. En organisaties: jonge mensen kunnen een organisatie nieuw leven in blazen! Een ambitierijke bestuurder is nuttig voor nu, maar zeker voor de lange termijn!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst