Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik heb het liefst de volle controle over wat er gebeurt" 4 juni 2019

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Inge Stortenbeker, secretaris van volleybalvereniging Pegasus uit Nijmegen.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Inge Stortenbeker en ik ben 26 jaar oud. Ik speel in het eerste damesteam van volleybalvereniging Pegasus uit Nijmegen en ik zit sinds september 2018 in het bestuur als secretaris. In het dagelijks leven ben ik promovendus aan de Radboud Universiteit en doe ik onderzoek naar arts-patiëntcommunicatie." 

"Ze zeggen wel eens dat de secretaris 'de spin in het web' is van de vereniging"

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Als secretaris ben ik verantwoordelijk voor de zaalhuur van de club, zodat bijna 500 leden terecht kunnen voor trainingen en wedstrijden. Ik zorg voor correspondentie via de algemene mailbox, onderhoud contact met de gemeente en de volleybalbond (Nevobo) en post nieuwsberichten op onze website en social media. Verder hebben we de afgelopen tijd nieuwe beleidsplannen ontwikkeld en houd ik me bezig met nog wat andere projecten. Ze zeggen wel eens dat de secretaris 'de spin in het web' is van de vereniging. Ik hoop van harte dat het mij lukt die rol aan te nemen: op de hoogte van wat er speelt, aanspreekpunt voor leden en/of vrijwilligers, en op de achtergrond ondersteuningspunt waar nodig." 

XL20JongeSportbestuurderIS-1 copy3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"We zitten officieel met zijn vieren nu in het bestuur: voorzitter Paul, penningmeester Hans en commissaris technische zaken Mirjam. Verder is Marlous eindverantwoordelijk voor de commissies, maar zij neemt niet officieel zitting in het bestuur. De vacature voor relatiebeheerder staat al bijna een jaar open, maar die lijkt binnenkort ingevuld te worden, yes!" 

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben nu bijna een jaar lang bestuurslid. Officieel heb ik een termijn van twee jaar, maar heb nog geen flauw idee wat ik daarna wil. Het is in ieder geval belangrijk dat het bestuur me energie geeft en dat ik het idee heb dat ik wat kan bijdragen." 

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Er waren flink wat vacatures voor bestuurs- en commissieleden (nog steeds wel eigenlijk). In de eerste instantie dacht ik er niet aan om bij het bestuur te gaan. Ik was immers druk genoeg met mijn baan en stond vaak genoeg in de sporthal. Toch werd ik geprikkeld toen ik gevraagd werd voor het bestuur en ben ik uiteindelijk 'gezwicht' voor de overtuigingskracht van de toenmalige voorzitter. Een vereniging maak je samen met alle leden, en ik vind dat iedereen zijn of haar steentje eraan kan bijdragen." 

"Een grote sportvereniging draaiende houden is een grote uitdaging voor mij, maar precies daarom ook ontzettend leuk en leerzaam!"

"Bovendien vond ik het heel interessant om een heel ander soort taken te doen dan ik voor mijn werk doe. Onderzoek doen is relatief traag, met veel eigen verantwoordelijkheid en controle over je eigen project, met een langetermijnplanning zonder harde deadlines. Een grote sportvereniging draaiende houden is praktisch het tegenovergestelde. Een grote uitdaging voor mij, maar precies daarom ook ontzettend leuk en leerzaam!"

XL20JongeSportbestuurderIS-26. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Ik vind het geweldig om met een groep enthousiaste mensen ervoor te zorgen dat zo’n grote groep mensen bij ons kan sporten op zijn of haar niveau. Echt super nerd, maar ik word blij van het maken van schema’s en vind het tof als activiteiten slagen en mensen enthousiast zijn over wat we als vereniging doen (zowel binnen als buiten het veld). Daar ligt wel gelijk mijn valkuil: ik ben graag op de hoogte van wat er speelt, heb het liefst de volle controle over wat er gebeurt en wil iedereen tevreden houden. Nou, geloof me: dat gaat simpelweg niet in zo’n grote vereniging." 

"Bovendien is het verleidelijk om altijd bereikbaar te willen zijn, en altijd 'nog even' iets te regelen voor een ander. Ik ben nog steeds bezig om mijn eigen grenzen daarin te ontdekken en krijg beetje bij beetje een wat dikkere huid. Soms gaan dingen gewoon niet zoals je dat het liefst zou willen, maar dat hoort erbij. Het blijft vrijwilligerswerk!" 

"De bond en de gemeente helpen ons om op de juiste manier de vrijwilligers te vinden én te behouden"

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Komend seizoen staat voor ons in het teken van het werven van vrijwilligers. We willen de juiste mensen op de juiste plekken krijgen. De bond en de gemeente helpen ons daarbij om op de juiste manier de vrijwilligers te vinden én te behouden. Bovendien merken we een achteruitgang bij het aantal jongens in het volleybal. Komend seizoen willen we banden in de regio aansterken en zoveel mogelijk jongens weer aan het volleyballen krijgen." 

XL20JongeSportbestuurderIS-3 copy8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Het is een open deur, maar natuurlijk! Ik denk dat dit voor iedereen een kans is om jezelf te ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak en tegelijkertijd iets terug te doen voor de club. Ook als besturen je niets lijkt, zijn er nog zoveel andere manieren om jouw steentje bij te dragen."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"We hebben bij Pegasus vaak een relatief jong bestuur en onze vergaderingen zijn altijd ook vooral heel gezellig. Ik denk dat het belangrijk is de leergierigheid van jongeren te prikkelen en ze te laten ervaren dat besturen vooral ook heel leuk is. Overigens denk ik dat dit niet alleen voor jongeren geldt, maar voor mensen van alle leeftijden." 

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen? 
"Het valt mij op dat je als sportvereniging een groot netwerk hebt van verschillende partijen die ondersteuning bieden en waarmee je samenwerkt, zoals de Nevobo en de gemeente Nijmegen. Het is mooi om te ervaren dat veel mensen gemoeid zijn bij het reilen en zeilen van de club, zowel intern als extern. Ik denk dat het belangrijk is dat we als vereniging actief gebruik maken van dat netwerk en nog meer samenwerken met ook andere clubs in de regio. Tegenstanders in het veld, partners buiten het veld! Ik hoop dat het ons de komende tijd lukt de krachten te bundelen in de regio. Met als doel zoveel mogelijk verschillende mensen te kunnen laten volleyballen op welk niveau zij ook maar willen en kunnen spelen."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst