Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd" 21 mei 2019

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Merle Ruijgrok, wedstrijdsecretaris van RUS, de Rugbyende Utrechtse Studenten.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Merle Ruijgrok, ik ben 21 jaar en ik woon en studeer in Utrecht. Ik ben sinds anderhalf jaar lid van RUS, de Rugbyende Utrechtse Studenten. Sinds september 2018 bekleed ik de functie van wedstrijdsecretaris." 

"Naast mijn vaste bestuurstaken, ben ik ook verantwoordelijk voor het contact met onze sponsoren en het werven en behouden van nieuwe leden" 

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?
"Als wedstrijdsecretaris onderhoud ik het contact met de tegenstander, regel ik scheidsrechters voor de thuiswedstrijden en zorg ik dat het veld gereserveerd wordt. Verder ben ik verantwoordelijk voor het contact met externe verenigingen en Rugby Nederland. Daarnaast houd ik de teammanagers, trainers en captains op de hoogte en organiseer ik oefenwedstrijden voor de nieuwe leden."

XL15JongeSportbestuurderMerlinRuijgrok-1"Binnen RUS is het zo dat ieder bestuurslid verantwoordelijk is voor twee commissies. In mijn geval zijn dat de sponsorcommissie en de nieuwe leden-commissie. Naast mijn vaste bestuurstaken, ben ik dus ook verantwoordelijk voor het contact met onze sponsoren en het werven en behouden van nieuwe leden." 

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Wij vormen een vijfkoppig bestuur bestaande uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, wedstrijdsecretaris en commissaris materiaal."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben sinds september 2018 wedstrijdsecretaris en dat blijf ik tot eind juni. Onze bestuurswissel wordt dit jaar vervroegd, zodat komende besturen voortaan de zomer als 'inwerkperiode' hebben. Komend jaar blijf ik echter wel bestuurslid, maar zal ik een andere functie bekleden: die van voorzitter." 

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Bij RUS vraagt het oude bestuur het bestuur voor het opvolgende jaar. Ik werd dus gevraagd en vond het een eer. Ik wilde me graag inzetten voor de vereniging. Kort nadat ik lid werd, ben ik bij de sponsorcommissie gegaan. Ik vond het leuk om op die manier actief betrokken te zijn bij de vereniging en wilde graag meer doen voor RUS. Toen ik voor het bestuur werd gevraagd, hoefde ik daar niet lang over na te denken." 

"Ik merk dat ik het lastig vind om bestuur te combineren met mijn studie"

XL15JongeSportbestuurderMerlinRuijgrok-26. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?
"Ik merk dat ik het lastig vind om bestuur te combineren met mijn studie. In drukke periodes van het bestuur is studeren vaak hetgeen dat erbij inschiet. Het absolute pluspunt vind ik het leren kennen van nieuwe mensen, zowel binnen als buiten de vereniging. Aan het begin van het jaar is er een grote groep nieuwe meiden bij RUS gekomen en ik vind het leuk om hen te leren kennen en bij de vereniging te betrekken." 

"Rugby is een relatief kleine sport in Nederland en het is elke keer weer lastig om iemand te vinden die de wedstrijd kan fluiten"

XL15JongeSportbestuurderMerlinRuijgrok-37. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Het vinden van scheidsrechters voor de wedstrijden. Het eerste team krijgt vaak een scheidsrechter toebedeeld, maar het tweede team niet. Rugby is een relatief kleine sport in Nederland en het is elke keer weer lastig om iemand te vinden die de wedstrijd kan fluiten. Verder blijft de AVG een uitdaging. Gelukkig is het voor twee van mijn bestuursgenoten hun tweede bestuursjaar en hebben zij de nodige kennis en ervaring kunnen overdragen." 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Jazeker! Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd. Als bestuurslid krijg je te maken met dingen die je tijdens studie of werk niet tegenkomt. Het is een uitdaging, maar ik vind het ontzettend leuk om te zien wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen, terwijl je dat van tevoren niet altijd verwacht." 

9. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"RUS is de enige damesrugbyvereniging van Nederland. Met meer dan 70 dames die lid zijn en twee teams in de landelijke competitie zijn we een unieke vereniging!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst