Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Begin klein en groei in de rol van bestuurder" 26 maart 2019

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Koen Withagen, voorzitter van CS030 (Cycle Sport Utrecht)


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Koen Withagen, 25 jaar en ik woon in Utrecht. Ik ben twee jaar lid van CS030 (Cycle Sport Utrecht). Ik heb eerst anderhalf jaar in de activiteitencommissie gezeten waarna ik begin februari 2019 ben verkozen tot voorzitter van deze mooie wielrenvereniging."

"In eerste instantie heb ik de boot een beetje afgehouden omdat ik momenteel naast mijn werk ook aan het afstuderen ben voor de master fysiotherapiewetenschappen"

2. Je bent dus nog nét maar toegetreden tot het bestuur van CS030. Hoe is dat ervan gekomen? Ben je ervoor gevraagd, was er een sollicitatieprocedure of heb je jezelf aangeboden?
"Dat het snel gegaan is kun je wel zeggen. Tijdens een van mijn eerste trainingsritten in 2017 fietste ik naast de vorige voorzitter – Anouk Suwout – en vertelde ik met een knipoog dat ik me nog wel ooit in het bestuur zou willen fietsen. Niet wetende dat het twee jaar later zo ver zou zijn. In eerste instantie heb ik de boot een beetje afgehouden omdat ik momenteel naast mijn werk ook aan het afstuderen ben voor de master fysiotherapiewetenschappen, maar nadat ze me eind september vroeg om er eens vervroegd over na te denken was ik eigenlijk al meteen verkocht. Het zaadje was gepland en ging groeien. Ik moest het alleen even organisatorisch rond zien te krijgen. Toen bleek dat ik stage kon gaan lopen in Utrecht - en daardoor weinig reistijd zou hebben - heb ik meteen 'ja' gezegd." 

XL11-JongeSportbestuurderKW-13. Waarom ben jij ervoor geschikt of word jij geschikt geacht deze functie uit te oefenen?
"Met een organisatieadviseur als vader en projectmanager als moeder is mij van jongs af aan het organisatorische enthousiasme bijgebracht. Dat stimuleerde mij dan ook altijd om iets terug te doen voor een vereniging waar jezelf veel plezier uithaalt. Zodoende ben ik op mijn veertiende begonnen met vrijwilligerswerk bij de plaatselijke tennisvereniging onder de vlag van het KNLTB-project WhoZnext. Hierbij leerde ik op een speelse manier omgaan met het organiseren van feestjes en jeugdkampen. Daarna ben ik tijdens mijn bachelor bestuurlijk betrokken geweest bij de vereniging voor paramedische opleidingen, waarbij het al serieuzer werd met het schrijven van beleidsplannen maar waar er ook zeker nog ruimte was om me bezig te houden met het organiseren van feestjes." 

"Ik denk dat de stap naar het voorzitterschap een mooi vervolg is op al het voorgaande en een mogelijkheid om mij te focussen op de beleidsmatige kant en iets minder op de uitvoerende kant. Ik zie deze rol ook als een mooie kans om verder te groeien binnen een wereldje waar ik veel voldoening uithaal. Waarom ze mij geschikt achten, is een vraag voor anderen. Maar ik hoop dat het komt door mijn enthousiasme en kunde gecombineerd met een vleugje Brabantse nuchterheid en gezelligheid."

"Ik hoop dat ik het gezicht van de vereniging kan zijn waar je je als wielrenner graag bij aansluit om je hobby bij uit te oefenen" 

Schermafbeelding 2019-03-24 om 21.59.054. Welke taken liggen er primair op jouw bordje? 
"Als bestuur zullen wij ons primair bezig gaan houden met de continuïteit van de vereniging. Hieronder vallen bijvoorbeeld de beleidsplannen, ledenadministratie en financiële administratie. Persoonlijk zal ik me bezig gaan houden met de langetermijnvisie die de club ontwikkeld heeft en zal ik het gezicht naar derden zijn. Zo zal ik de club vertegenwoordigen bij gesprekken met de KNWU of overkoepelend Wielerplatform. Naast de serieuze zaken hoop ik ook dat ik het gezicht van de vereniging kan zijn waar je je als wielrenner graag bij aansluit om je hobby bij uit te oefenen." 

5. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"We hebben een klein maar fijn bestuur, bestaand uit een secretaris (Corien Flint), een penningmeester (Laurens van den Hoek) en dan ik als voorzitter. Hiermee vormen we het bestuur van CS030. Corien is naast haar bestuursfunctie ook actief als trainer voor de wielrenners die op allerlei vlakken beter willen worden, Laurens traint mee met de cyclo-groepen en ikzelf focus me op het rijden van wedstrijden. We hebben dus alle drie een andere achtergrond binnen de vereniging. Ook op het werkzame vlak zijn we alle drie verschillend maar de passie voor wielrennen is toch echt wat ons drieën bindt."

6. Welke plus- en eventuele minpunten verwacht je tegen te komen in je functie als voorzitter? 
"Ook voor jongeren zit er maar 24 uur in een dag die efficiënt ingedeeld moet worden. Voor mezelf zie ik het dan ook als uitdaging om mijn afstuderen en bestuursfunctie te combineren met het blijven trainen voor wedstrijden. Doordat afspraken met derden toch vaak in de avond zijn en ik overdag werk/studeer is het heel goed plannen wanneer je kunt gaan trainen. Een pluspunt is dat je de vereniging op een heel andere manier leert kennen en dat er projectjes lopen waarvan je het bestaan niet eens afwist. Zo werden we laatst gevraagd of onze ploegenwagen gebruikt kon worden om een vrijgekomen plekje op een wielrenbeurs in te vullen. Het is toch supergaaf dat wij als vereniging tussen de grote wielrenmerken kunnen staan!"

"We zouden heel graag op termijn een eigen trainingsaccommodatie willen waarbij we onze leden veilig en verantwoord kunnen laten trainen"

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Omdat we als wielrenvereniging gebruik maken van de openbare weg zal veiligheid altijd hoog in het vaandel staan bij ons. Wekelijks komen er zo’n 150 à 200 fanatiekelingen trainen die zich zullen verspreiden in groepjes van maximaal veertien renners door de stad en omstreken. Als vereniging zouden we heel graag op termijn een eigen trainingsaccommodatie willen waarbij we onze leden veilig en verantwoord kunnen laten trainen. Een van de uitdagingen zal zijn om zo’n accommodatie te verwezenlijken." 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
XL11-JongeSportbestuurderKW-3"Jazeker, wat ik vaak van vrienden om me heen hoor is dat het te veel tijd kost of dat ze er geen ervaring mee hebben en de stap om het echt te gaan doen dus te groot is. Wanneer je ambitie wel bij besturen ligt maar je de stap te groot vindt begin dan klein, want ook een commissie moet bestuurd worden en ook een trainingsreisje moet geregeld worden. Begin klein en groei in de rol van bestuurder. Trek de stoute schoenen aan en neem de stap." 

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik heb geen cijfers over het aantal jongeren dat actief is in een bestuur, maar of het nou op sportief, studenten- of studiegebied is, ik denk dat er onder jongeren vooral het besef moet komen dat het besturen van een vereniging onwijs leuk en leerzaam kan zijn. Het is een manier om jezelf te ontwikkelen op allerlei vlakken die je later weer kunt gebruiken op de arbeidsmarkt. Wat jongeren kan stimuleren is wanneer er workshops worden aangeboden waarbij een koppeling wordt gemaakt naar de arbeidsmarkt. Denk hierbij aan een workshop waarbij je van jezelf een profielschets moet maken om te bekijken welke rol binnen een bestuur het beste bij je past. Deze profielschets kun je natuurlijk weer heel goed gebruik bij een sollicitatie." 

"Zorg ervoor dat besturen een feestje blijft!"

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat je er niet alleen voor staat als bestuurder. Ten eerste omdat je een fijn team om je heen hebt waarmee je het bestuur vormt. En ten tweede omdat iedere vereniging staat of valt bij vrijwilligers. Sprekend voor CS030 - met 160 vrijwilligers - ben ik er van overtuigd dat je altijd gebruik kunt maken van de bereidwilligheid en ervaring van je leden. Doe dat en zorg ervoor dat besturen een feestje blijft! Lijkt het je leuk om eens mee te fietsen of benieuwd naar wat onze vereniging allemaal te bieden heeft? Neem eens een kijkje op www.cs030.nl of mail naar bestuur@cs030.nl." 

« terug

Reacties: 2

Annemieke Beute
27-03-2019

Heel veel succes Koen, als 4e voorzitter van onze mooie club!

Jelle
12-04-2019

Mooi, inspirerend en enthousiasmerend stuk! Go Koen! 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst