Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

“Zorg voor speciale functies voor jongeren” 13 november 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Roel Hollander, voorzitter van turnvereniging Turn4u.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Roel Hollander en ik ben bestuurslid bij turnvereniging Turn4u uit Utrecht. Ik heb zelf van kleins af aan geturnd en ondanks dat de trainingsintensiteit wel  wat omlaag is gegaan door de jaren heen - ik ben nu 27 jaar - is turnen nog steeds mijn grote passie. Tijdens mijn studietijd in Enschede was ik lid van een studententurnvereniging, die volledig werd bestuurd door studenten. Het was daar heel normaal om een jaar lang taken te doen voor een commissie of bestuurslid te worden. Voor sommigen beviel dat zo goed dat ze elk jaar weer iets nieuws uitzochten en soms zelfs hun studie een jaar op pauze zetten om fulltime te kunnen besturen. Zo ben ik ook jarenlang actief geweest in verschillende besturen en commissies en dan met name in de sport.’’

“Als ik te zijner tijd plaatsmaak voor een nieuwe bestuurder, dan ga ik ergens anders gewoon weer verder”

XL38DeJongeSportbestuurder-RoelHollander-12. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Als voorzitter ben ik voornamelijk verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het beleid, het contact met externe partijen en het leiden van het dagelijks bestuur.’’ 

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
 
“Het afgelopen jaar hebben we een heel goed gevuld bestuur gehad, met zes bestuursleden. Bijna alle bestuursleden zijn ouders van turn(st)ers, met uitzondering van onze penningmeester gedurende het eerst half jaar, die van buiten de vereniging kwam, en ikzelf. Het overgrote deel van onze leden is jonger dan 16 jaar, dus het ligt wel in de lijn der verwachting dat er voornamelijk ouders in het bestuur zitten.’’ 

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Bij Turn4u ben ik bestuurslid sinds bijna een jaar, maar daarvoor heb ik ook al meerdere jaren commissie- en bestuurswerk gedaan. We zijn mooie dingen aan het doen bij Turn4u en het is work in progress, dus daar blijf ik nog wel even. Als ik te zijner tijd plaatsmaak voor een nieuwe bestuurder, dan ga ik ergens anders gewoon weer verder. Besturen is een hobby voor mij en die je op veel plekken kunt beoefenen.”

Hollander-15. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“Na bijna een jaar geen commissie- of bestuurswerk te hebben gedaan, kreeg ik halverwege 2017 weer de behoefte om iets op te pakken. En met name iets bij een sportorganisatie leek me erg leuk. Wat is er dan mooier dan aan je eigen vereniging te mogen bouwen? Er was op dat moment ook grote behoefte aan nieuwe bestuursleden, dus toen was de keuze snel gemaakt.”

“De meeste sportbestuurders zijn zelf vrijwilliger en het kan erg frustrerend zijn als er te weinig ondersteuning vanuit de rest van de vereniging komt”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“Het is fantastisch om je eigen visie en ideeën voor de vereniging te kunnen realiseren en om dit samen met je medebestuurders en tientallen anderen binnen en buiten de vereniging te kunnen doen. Je komt daarbij voor allerlei verschillende uitdagingen te staan, zowel op organisatorisch als financieel en sociaal vlak. De diversiteit aan personen in het bestuur en in de commissies is vaak groot bij sportverenigingen en dat zorgt ervoor dat er altijd wel iemand is die weet hoe je een probleem het beste kunt aanpakken.”

XL38DeJongeSportbestuurder-RoelHollander-2“De grote uitdaging voor sportbestuurders de laatste jaren is het vinden van voldoende vrijwilligers om de vereniging draaiende te houden. De meeste sportbestuurders zijn zelf vrijwilliger en het kan erg frustrerend zijn als er dan te weinig ondersteuning vanuit de rest van de vereniging komt. Maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken. Jongeren benaderen om mee te helpen is er daar bijvoorbeeld één van.”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
 “Turn4u is een vrij jonge vereniging en de organisatie staat dan ook nog niet zo stevig als die van een vereniging die al decennia bestaat. Qua sportersaantallen en niveau gaat het erg goed, wat betekent dat we flink moeten aanpoten om ons zo te organiseren dat we alle sporters op hun niveau kunnen blijven faciliteren. We proberen dit samen met zo veel mogelijk ouders en leden te doen, zodat het niet alleen ons feestje wordt.”

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Ik raad alle jongeren aan om in ieder geval eens een functie in een commissie of bestuursfunctie te proberen, of zelfs losse taken voor hun vereniging op te pakken. Het is ontzettend leerzaam - een stuk praktijkervaring die je in je studie niet terug vindt - en voor de meesten ook erg leuk om te doen. Je krijgt met veel verschillende mensen te maken en het is vaak een laagdrempelige manier om met verantwoordelijkheid om te leren gaan.”

“Als verenigingen niet om jongeren vragen en geen opties aanbieden, zullen zij ook niet snel geneigd zijn zich aan te melden”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Zorg dat ze hun eerste stap zetten. Enthousiasmeer ze voor kleine taken of een commissie om mee te beginnen. Besturen klinkt ingewikkeld en formeel voor veel jongeren, maar door klein te beginnen kunnen ze ontdekken wat het echt inhoudt. En als ze er dan achter komen dat je je eigen ideeën mag uitvoeren als bestuurder, daar worden ze wel enthousiast van.” 

Hollander-210. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“We moeten met z’n allen gaan nadenken hoe we meer ruimte creëren in onze organisaties voor jongeren. Want het is ook een kwestie van vraag en aanbod. Als verenigingen niet om jongeren vragen en geen opties aanbieden, zullen zij ook niet snel geneigd zijn zich aan te melden. Het is al lastig genoeg om voldoende volwassenen te vinden die zich wel geroepen voelen. Een 16-jarige is misschien nog geen volleerd bestuurder, maar zal zeker ideeën, wensen en kwaliteiten hebben. Maak ruimte daarvoor, zorg voor speciale functies om jongeren op een laagdrempelige manier in de organisatie te betrekken.”

« terug

Reacties: 1

Lianne
21-11-2018

Roel,

Heel goed verhaal, wij zoeken ook nog nieuwe bestuursleden en zal toch eens kijken of we wat jongeren uit de club kunnen enthousiastmeren. Trouwens heel knap zoals jij met jouw enthousiasme de club sturing geeft. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst