Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Het bestuurslidmaatschap moet vooral laagdrempelig zijn voor jongeren" 4 september 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Stefan Wouters, penningmeester Avanti-Turnivo


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Stefan Wouters, ik ben 32 jaar en woon in Reusel. Na mijn wethouderschap in de gemeente Reusel-De Mierden, van 2010 tot en met 2014, ben ik nu als penningmeester actief betrokken bij Avanti-Turnivo. Naast mijn vrijwilligersactiviteiten werk ik als fiscaal adviseur én kitesurfleraar. De combinatie stelt mij in staat om mijn passies te combineren.”

XL29 DeJongeSportbestuurder-StefanWouters3252. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Als penningmeester beheer ik de dagelijkse financiën. Naast de betaling van facturen en het personeel, de incasso van de contributies en het onderhouden van relaties met sponsoren, ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van begrotingen- en jaarrekeningen. Verder houd ik me bezig met het opzetten van onze digitale werkomgeving. Het werk is heel divers: het ene uiterste is het opstellen van financieel beleid op de lange termijn, het andere uiterste is een weekend achter de kassa zitten bij een turnwedstrijd.”

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
“Onze vereniging heeft op dit moment een bestuur bestaande uit drie leden: een voorzitter, penningmeester en een algemeen bestuurslid. Al geruime tijd zijn wij bezig om nieuwe bestuursleden aan te werven, helaas blijkt dat lastig.”

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Inmiddels ben ik vier jaar bestuurslid. Aan stoppen als bestuurslid denk ik nog niet: er loopt een aantal projecten gericht op het vereenvoudigen van bijvoorbeeld de ledenadministratie en het verder uitbouwen van onze digitale werkomgeving. Zodra deze projecten gereed zijn, komt de vraag of ik de juiste persoon ben om nieuwe zaken op te pakken óf om het stokje over te dragen.”

“Je levert als bestuurder niet alleen een bijdrage aan een goed draaiende vereniging, maar ook aan de sportparticipatie van anderen in de gemeenschap”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“Vanuit mijn fiscaal-juridische achtergrond ben ik benaderd om toe te treden tot het bestuur. Door toe te treden tot het bestuur kon ik de vereniging helpen om administratieve en juridische vraagstukken op te lossen.” 

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“De verenigingsbestuurder komt met diverse vraagstukken in aanraking. Denk daarbij aan het opzetten van aanbod voor mensen die om wat voor reden dan ook niet sporten, of het aanbieden van motorisch remedial teaching in het onderwijs. Onze vereniging zoekt daarbij de samenwerking met allerlei partners zoals gemeenten, scholen en zorginstellingen. Daardoor lever je als bestuurder niet alleen een bijdrage aan een goed draaiende vereniging, maar ook aan de sportparticipatie van anderen in de gemeenschap.”

“De uitdaging voor de komende jaren wordt de dialoog met leden over de rol van de vereniging: hoe dragen we deze samen?”

XL29 DeJongeSportbestuurder-StefanWouters6387. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
“Een van de knelpunten die ik signaleer is de wijze waarop leden aankijken tegen de vereniging. Ik heb het idee dat de vereniging steeds meer als ‘sportschool’ wordt gezien, waar je een contributie betaalt en vervolgens een product voor terugkrijgt. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de beschikbare vrijwilligers. De uitdaging voor de komende jaren wordt de dialoog met leden over de rol van de vereniging: hoe dragen we deze samen?”

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Jazeker! Hoewel het zwaar klinkt, ‘bestuurder’, is het ontzettend leuk én leerzaam om mee te helpen bij de organisatie van je sportvereniging. Je denkt mee over het organiseren van activiteiten, over de rol van jouw sportclub in de maatschappij en over hoe de vereniging van nog meer toegevoegde waarde voor haar leden kan zijn. Daarnaast ervaar je hoe trainers worden aangestuurd, hoe roosters worden gemaakt, hoe met begrotingen en budgetten wordt omgegaan. Een sportclub is wat dat betreft net een klein bedrijf, en een bestuursfunctie daarbinnen is een goede manier om kennis te maken met het management daarvan.”

“Laat jongeren groeien binnen het bestuur van een vereniging, begin met een afgebakende taak, zoals het organiseren van een activiteit”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Het bestuurslidmaatschap moet vooral laagdrempelig zijn voor jongeren. Daarbij is van belang dat de jonge bestuurder goed gecoacht en begeleid wordt: er gebeurt immers heel veel binnen het bestuur van een sportclub. Laat jongeren groeien binnen het bestuur van een vereniging, begin met een afgebakende taak, zoals het organiseren van een activiteit. Van daaruit kan het nieuwe bestuurslid doorgroeien en nieuwe taken op zich nemen.”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Onze vereniging is actief met loopbaanbegeleiding van trainers, assistenten en vrijwilligers. Vanuit de sportbond is er een ruim aanbod aan technische opleidingen voor trainers en assistenten, maar er is een beperkt aanbod aan (betaalbare) opleidingen voor bestuurders vanuit de sportbond. Denk daarbij aan praktische zaken als: hoe maak of lees ik een begroting, hoe voer ik sollicitatiegesprekken, hoe onderhoud ik mijn verenigingswebsite. Met dergelijke cursussen heb je als club jonge bestuurders nog meer te bieden. Het zou goed zijn als de sportbond ook op dat vlak met ondersteuning voor de verenigingen komt.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst