Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Een vereniging is een miniatuursamenleving die gestuurd moet worden" 6 juni 2017

XL29IntroDeJongeSportbestuurderJongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Rienk Kan, secretaris van atletiekvereniging AV Heerenveen en oprichter van discgolfvereniging Citypark Flyers in Groningen

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Rienk Kan, ik woon in Friesland en ben derdejaarsstudent commerciële economie aan hogeschool Windesheim in Zwolle. Negentien jaar geleden kwam ik als vijfjarige voor het eerst aan 'waggelen' bij atletiekvereniging AV Heerenveen. Sindsdien is de club een alsmaar groter onderdeel van mijn leven geworden. Eerst rolde ik het trainerschap in, vervolgens het beheer van de online omgeving en sinds kort ook nog een bestuursfunctie. Een half jaar geleden kwam ik op een atletiek zomerkamp oud-tienkamper Pelle Rietveld tegen. Hij besmette me met het discgolf-virus. Na die tijd ben ik veel meer discgolf gaan spelen en flink minder atletiek gaan doen. In april 2017 heb ik met drie jongens in Groningen de discgolfvereniging Citypark Flyers opgericht. Automatisch ben ik zodoende toegetreden tot het bestuur."

XL20DeJongeSportbestuurderRienkKan-12. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Binnen beide verenigingsbesturen vervul ik de rol van secretaris. Alle ingekomen berichten komen bij mij terecht. Omdat ik nu inmiddels al negentien jaar op de atletiekvereniging loop weet ik inmiddels wel genoeg over het reilen en zeilen binnen de club. Op het HBO kun je geen dag zonder laptop overleven, hierdoor is het tikken van de notulen ook geen probleem. Bij voorkeur zijn ze de avond van vergaderen al af en verzonden naar alle belanghebbenden. Uiteraard ben ik bij het discgolf ook nauw verbonden. Hiervoor zal ik tevens de ledenadministratie gaan doen. Aanvankelijk zal dit nog meevallen in termen van hoeveelheid werk, maar het is onder andere aan mij om ervoor te zorgen dat ik het hier heel druk mee ga krijgen."

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"De gemiddelde leeftijd van ons atletiekbestuur ligt nog ruim onder de vijftig jaar. De voorzitter is eigenaar van een hardloopspeciaalzaak. Soms als ik een idee heb stap ik gewoon bij hem binnen en kunnen we uren praten over bijvoorbeeld de gewenste toekomst van de club. De vrouw die onze financiën beheert is werkzaam als accountant. De triatlon-, hardloop- en baanatletiekcommissie worden allen door hun voorzitters vertegenwoordigd. In dit laatste geval is er alleen al anderhalf jaar geen voorzitter, waardoor hier steeds een ander lid vanuit de commissie aanschuift bij vergaderingen als noodoplossing."

"We vergaderen met de atletiekvereniging op de club zelf, terwijl we met de Citypark Flyers bij een van de jongens thuis afspreken"

XL20DeJongeSportbestuurderRienkKan-2"De Citypark Flyers kent een hele andere samenstelling. Vier bestuursleden die het beleid bepalen. Alle drie de jongens zijn rond de dertig, dus ben ik ook hier het broekie van de bende. Beide besturen zijn eigenlijk in geen enkel opzicht te vergelijken. Zo vergaderen we met de atletiekvereniging op de club zelf, terwijl we met de Citypark Flyers bij een van de jongens thuis afspreken. Bovendien is het in het geval van de discgolfvereniging zo dat het beleid nog volledig uitgestippeld moet worden terwijl dit bij de atletiekvereniging al gedaan is."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"In beide gevallen zit ik er eigenlijk pas sinds kort in. Bij de atletiekvereniging formeel sinds december 2016, maar eigenlijk ben ik er al in september van het zelfde jaar ingestapt. Ik denk het nog een aantal jaren te blijven doen. De bestuurstermijnen verschillen van elkaar, in het ene geval drie jaar en in het andere één jaar. Gezien het plezier wat ik in de beide functies ervaar sluit ik meerdere termijnen zeker niet uit. Wel zal mijn leven in de komende jaren flink veranderen aangezien ik volgend jaar rond deze tijd hoop af te studeren." 

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Een sportvereniging is een ideale leerschool voor jongvolwassenen. Toen in de ALV ter sprake kwam dat er naar een nieuwe secretaris gezocht werd heb ik met de voorzitter samen gekeken of dit bij me paste en besloten om het te doen. Het is een kwestie van ervaring die ik niet snel op een andere manier op zou kunnen doen. Een bestuursfunctie is ook onderscheidend op je C.V. Geen vervelende bijkomstigheid wanneer je zoals ik over iets meer dan een jaar het werkveld wilt betreden." 

"Ik ken een groot deel van de vereniging bij voor- en achternaam en zij mij ook"

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
XL20DeJongeSportbestuurderRienkKan-3"Dat je invloed hebt op de dagelijkse gang van zaken van de vereniging waarvan je deel uitmaakt. Uiteraard heb je dit als lid ook tijdens de algemene ledenvergade- ring, maar als bestuur ben je verantwoor- delijk voor de eindbeslissingen. Verder bouw je een mooi netwerk op. Ik ken een groot deel van de vereniging bij voor- en achternaam en zij mij ook. Ook buiten de vereniging zit je met de bond en andere verenigingen om tafel. Je ontwikkelt jezelf ook. Zo schreef ik voor het eerst een projectplan dat daadwerkelijk gebruikt gaat worden in plaats van louter beoordeeld wordt en vervolgens de archieven ingaat. Dan ben je écht niet meer tevreden met een zeven." 

"Wel ben je veel afhankelijk van anderen. Je kunt ook niet alles alleen. Je blijft afhankelijk van vrijwilligers in de realisatie van projecten en evenementen. Net als jij hebben zij de vereniging naast hun dagelijkse bezigheden waardoor niet alles op de gehoopte termijn uitgevoerd kan worden. Ook is niet elk lid even gemotiveerd om vrijwillige taken voor de vereniging uit te voeren, het merendeel komt puur en alleen voor de sportbeoefening. Dit heb je simpelweg te respecteren. Als laatste is het hebben van mijn privételefoonnummer voor het secretariaat niet ideaal en af en toe best vervelend, maar dat is eigenlijk mierenneuken."

"In Finland heeft discgolf in een tijdsbestek van 5 jaar een fantastische groei doorgemaakt. In Nederland staan we aan de vooravond van een soortgelijke groei"

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"De grootste uitdaging is het opstarten en uitzetten van het beleid bij de Citypark Flyers in Groningen. Met behulp van deze vereniging willen we de discgolfsport in het noorden en natuurlijk de rest van Nederland groot maken. In Finland heeft discgolf in een tijdsbestek van vijf jaar een fantastische groei doorgemaakt. Ik denk dat we in Nederland aan de vooravond aan een soortgelijke groei staan. Er zijn een aantal jonge jongens, waartoe ik mezelf ook reken, die er tijd in steken om de sport bij de doorsnee Nederlander bekend te maken. De bekendheid van de sport is het grootste probleem. Wanneer mensen eenmaal een schijf in handen gehad hebben en het geluid van de basket gehoord hebben zijn ze verkocht. Over vijf jaar is discgolf in Nederland vijftig keer zo groot als het nu is. Er staan momenteel 65 Nederlanders ingeschreven bij de internationale frisbeebond. Een groter aantal - zo’n 200 - speelt wel, maar is geen lid." 

XL20DeJongeSportbestuurderRienkKan-4"Bij AV Heerenveen zijn er al enkele toekomstdromen vastgelegd. In de komende jaren is het de stiekeme bedoeling om deze te realiseren. Dit zijn met name materialistische zaken met als hoofddoel het uitbreiden van de trainingsmogelijkheden. Als voorbeeld hiervan hopen we deze zomer een houtsnipperpad rond de atletiekbaan aan te kunnen leggen. Dit om de drukte tijdens de spitsuren op de atletiekbaan - dinsdag- en donderdagavond - te drukken, maar ook ter blessurepreventie. Het is alleen niet zomaar een kwestie van houtsnippers storten, er komt een stuk meer bij kijken dan dat."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Voor de volle honderd procent! Bestuurder of bestuurslid klinkt als een groot woord en een grote daad, maar vanaf je achttiende mag je ook een auto besturen. Ik denk dat dit een goede leeftijdsgrens is om ook aan bestuursfuncties op verenigingsniveau te denken. In sportverenigingen is het zijn van bestuurder niet moeilijker dan onderwijs op HBO-niveau. Soms heb ik het idee dat ik in mijn bestuursfunctie meer leer dan op school. Ook zijn er natuurlijk verschillende functies die je uit kan oefenen. Ik denk dat een bestuursfunctie te allen tijde een goede aanvulling is aan een studie." 

"Bij het besturen van een vereniging ben jij het navigatiesysteem en is er geen eindbestemming, louter tussendoelen"

"Een auto besturen en van A naar B rijden is tegenwoordig geen probleem meer. Je wordt op je achttiende al capabel genoeg geacht om dit te doen en volgt gewoon het navigatiesysteem. Bij het besturen van een vereniging bén jij het navigatiesysteem en is er geen eindbestemming, louter tussendoelen. Uiteraard kan het voorkomen dat je een verkeerde afslag neemt, maar ook met een omweg kan je de tussendoelen bereiken. Ik denk dat dit voor vele jongeren een goede leerschool is. Helemaal van de weg af geraken zal je niet omdat je met drie tot zes anderen het controlepanel bent."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"De grootste drempel die er ligt is dat 'bestuur' klinkt als iets voor volwassenen. Dit terwijl de meeste jongeren zich vaak nog niet als volwaardig volwassen voelen. Naast een studie is het een prima uit te voeren tijdsbesteding. Het kost je zeker twee à drie uur in de week, maar heel veel meer ook niet, tenzij je zelf anders besluit. Een vereniging is een miniatuursamenleving die gestuurd moet worden. Om deze samenleving te leiden is het alleen echt niet nodig om een schat van ervaring te hebben. Een beetje common sense en volwassenheid is al voldoende, het missende deel leer je erbij."

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Tijdens de periode dat ik me oriënteerde op de bestuursfunctie stuitte ik op de bijdrage in ‘De jonge sportbestuurder’ van Jouke Dijkstra. Jouke trapte deze rubriek afgelopen zomer af. Tijdens het lezen dacht ik eerst dat Jouke het bestuursvak wel erg rooskleurig schetste met de zin 'Verenigingsbestuurder zijn heeft – naast dat ik het leuk vind – veel voordelen'. Toch moet ik nu bekennen dat ik, ongeveer een half jaar later, precies hetzelfde denk over het zijn van bestuurder. Het is leuker dan je denkt en zeker aan te bevelen om de uitdaging aan te gaan."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst