Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De Gezonde Sportkantine-Item

Coca-Cola pleit voor een gezonde sportkantine 22 september 2015

door: Leo Aquina | 22 september 2015

Voor veel mensen staat Coca-Cola symbool voor ongezonde consumptie. Toch wil Coca-Cola Nederland een rol spelen bij de bewustwording rondom gezondere voeding in de maatschappij. “Ik snap de reflex van de meeste mensen bij de naam Coca-Cola, maar daarmee ga je voorbij aan alles wat we te bieden hebben”, vertelt Therese Noorlander, directeur Public Affairs en Communicatie van Coca-Cola Nederland. Het bedrijf is lokaal actief en neemt daarin de uitgangspunten van De Gezonde Sportkantine in acht. Dit is een in opdracht van het ministerie van VWS opgestart project van de Stichting Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) om het aanbod in sportkantines gezonder te maken. “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om lokaal mee te denken en ervoor te zorgen dat mensen een bewuste keuze maken”, aldus Noorlander.

XL32GezondeSportkantineThereseNoordlanderTherese Noorlander was zelf tot acht maanden geleden als senior beleidsadviseur op het ministerie van VWS verantwoordelijk voor de portefeuille gezond gewicht. In die hoedanigheid was zij een van de bedenkers van het project De Gezonde Sportkantine. “Ik geloof enorm in dat project, omdat ik denk dat je mensen in hun eigen omgeving goed kunt stimuleren gezondere en bewustere keuzes te maken”, vertelt zij. Noorlander benadrukt dat de betrokkenheid van Coca-Cola niets te maken heeft met haar overstap.

“Coca-Cola is sowieso aanwezig in sportkantines. Het gaat ons om de vraag hoe wij opname van ons gehele assortiment in de sportkantine kunnen stimuleren. Dat assortiment bestaat in Nederland uit zestien producten. Dat is niet alleen de reguliere Coca-Cola die we al 130 jaar maken, maar het zijn ook gezondere alternatieven: frisdranken met en zonder suiker, vruchtensap- pen en water. We willen stimuleren dat mensen bewustere keuzes maken. Daar werd ook voor mijn komst al over nagedacht en dat werd ook al gedaan in sportkantines die hier voor open staan.”

"We willen mensen de kans bieden om bewust uit onze brede range aan producten te kiezen"

Als eerste met light
Toch blijft het vreemd: Coca-Cola als pleitbezorger van een gezonder leefpatroon. Het bedrijf wil toch zoveel mogelijk cola verkopen en die frisdrank staat bovenaan alle lijstjes van ongezonde suikerhoudende dranken? Noorlander. “Het gaat ons niet alleen om dat rode blikje cola regular. Coca-Cola was dertig jaar geleden de eerste in de voedingsmiddelenindustrie die met een light product kwam. Daarmee liet het bedrijf al zien verantwoordelijkheid te nemen. Natuurlijk willen wij producten verkopen, maar het is zeker niet onze bedoeling om iedereen aan dat rode blikje te helpen. Het kan ook Coca-cola light zijn, of Zero."

Betekent dit dat Coca-Cola het rode blikje wellicht in de toekomst ook niet meer zal aanbieden in de sportkantine? “Nee, want er is helemaal niets mis met cola regular. Natuurlijk, er zit suiker in, maar dat zit ook in chocomel of fristi en misschien nog wel meer. Het zou vreemd zijn als wij dat mensen gaan afraden om cola te drinken. Het Voedingscentrum heeft een richtlijn voor gezonde sportkantines en daarin passen ook suikerhoudende dranken. Daar houden wij ons aan. We willen mensen wel de kans bieden om bewust uit onze brede range aan producten te kiezen. Als Coca-Cola hebben we bijvoorbeeld een heel streng beleid als het om jongeren gaan. We maken geen reclame gericht op jongeren onder de 13 jaar.”

XL32GezondeSportkantine-2Advies
Wat doet Coca-Cola concreet als het gaat om een gezonde sportkantine? Noorlan- der:

“Onze buitendienst-medewerkers bezoeken sportkantines meerdere keren per jaar. Zij gaan met die kantines in gesprek over het assortiment en over de manier waarop zij specifiek aandacht kunnen besteden aan keuzes, zoals gezondere producten. We willen ervoor zorgen dat in die kantines de gezonde keus ook de makkelijke keus wordt. Je kunt denken aan communicatiemiddelen zoals posters, maar ook combinatieaanbiedingen van bijvoorbeeld een broodje gezond met een flesje water.”

De buitendienstmedewerkers geven advies en zijn daarnaast de voelsprieten van het bedrijf in de markt. Noorlander: “Zij zien waar vraag naar is in de kantines en op basis van die kennis en expertise kunnen wij bijvoorbeeld weer met groothandels nadenken over wat we gezamenlijk kunnen doen om het assortiment gezonder in te richten.”

"We willen mensen laten zien dat sporten en bewegen gewoon heel leuk is en dat het bovendien onderdeel kan zijn van een gezondere leefstijl"

Noorlander benadrukt dat Coca-Cola een lange geschiedenis heeft in de sport. “We zijn al sinds 1928 partner van de Olympische Spelen. We willen mensen laten zien dat sporten en bewegen gewoon heel leuk is en dat het bovendien onderdeel kan zijn van een gezondere leefstijl. Daar geven we ook weer invulling aan in ons recent afgesloten partnerschap met de KNVB. Daarin steunen we niet alleen het topvoetbal, maar willen we juist ook jongeren in beweging krijgen. Wij geloven dat we vanuit ons merk de kracht hebben om mensen die nog niet actief zijn te helpen richting de keus voor een gezonder leven.”

Voor meer informatie: eerdere artikelen over De Gezonde Sportkantine op Sport Knowhow XL

« terug

Reacties: 8

Tibbe Bakker
22-09-2015

In ons land komt prima drinkwater uit de kraan. Het is dus onlogisch om gezonde voeding te promoten via het drinken van water uit plastic wegwerpflesjes (die worden ingekocht bij de firma Coca Cola): duurzaamheid is namelijk vaak ook onderdeel van een gezonde sportkantine. Clubs zullen de verantwoordelijkheid moeten nemen om drinken van water uit de kraan te promoten en te accepteren dat dit dus niet bijdraagt aan de exploitatie van de kantine, maar wel aan de mate waarin zij duurzaamheid en gezonde voeding als thema serieus nemen. Coca Cola zou er beter aan doen mee te denken over oplossingen om dat gat in de exploitatie op te vullen met gezonde EN duurzame producten.   

Kaj van der Plas
22-09-2015

Een oud-ambtenaar die wordt geworven door Coca Cola en (daar ontkom je niet aan) extra effectief kan lobbyen ehm, ik bedoel constructief meedenken vanwege het netwerk dat ze aan haar vorige baan overhield. Dat stinkt, en dat het ministerie erin stinkt vind ik kwalijk.

Sander Vresen
23-09-2015

Dit is een goed initiatief van juist zo'n bekend merk. Er zouden meer bedrijven maatschappelijke lef mogen tonen. Kan een sportvereniging ook 

Van wilderen
23-09-2015

Coca-Cola toont leiderschap en zet zich op veel meer fronten in, maar vergeet er vaak over te communiceren. Laat nu de rest van de industrie volgen!!

Aike van Deursen
23-09-2015

"Een goed initiatief"? "Goed leiderschap"? Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Dit is volgens mij vrij duidelijk een schaamteloze poging van Coca-Cola om zich als fabrikant van hoofdzakelijk ongezonde suikerproducten toch nog zo veel mogelijk te assocïeren met 'gezond' en 'sport'. Ik vind het weerzinwekkend.

J. Nuijens
24-09-2015

“Nee, want er is helemaal niets mis met cola regular. Natuurlijk, er zit suiker in, maar dat zit ook in chocomel of fristi en misschien nog wel meer."

Verbijsterend dat Coca-Cola zich schaamteloos kan aansluiten bij de Gezonde Sportkantine. Het is net zo misleidend als de VW-diesels.

Dutchtone
27-09-2015

En dan het zogenaamde "gezonde" CapriSun aanbevelen waar Coca-Cola vorig jaar het "Gouden Wind-ei" voor heeft gewonnen voor de meest misleidende reclame dat jaar. Voor CC is alleen € belangrijk!

Doris voss
04-10-2015

Kijktip, Zondag met Lubach over Coca-Cola, JoGG en Olympic Moves, https://www.youtube.com/embed/MTvAwKaQN9o

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst