Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De Gezonde Sportkantine-Item

Wethouder Van der Burg zet deur voor zaalsportbonden open 8 september 2015

door: Marc Hoeben | 8 september 2015

Meer zeggenschap in de accommodaties kan leiden tot verschillende voordelen, denken zaalsportbonden KNGU (gymnastiek), NHV (handbal), NeVoBo (volleybal) en NBB (basketbal). Zij hebben dit jaar de handen ineengeslagen en hopen gezamenlijk op te kunnen trekken in bijvoorbeeld gesprekken met gemeenten. Een prima zaak, vindt Eric van der Burg, de wethouder Sport, Zorg, Ouderen, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van hoofdstad Amsterdam.

XL30GezondeSportkantineEricVanDerBurg300De zwembond (KNZB) ging de zaalsportbonden voor en schoof al eens aan bij Van der Burg voor een kopje koffie en het aftasten van de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het gebruik van de accommodaties.

“Dat was een goed gesprek, ze kwamen ook zelf met een plan. In deze tijd staan we zeker open voor zulke gesprekken, over het geheel of gedeeltelijk in handen brengen van de exploitatie bij sportverenigingen. Het is natuurlijk niet zo dat ze dan maar de sleutel krijgen en het verder kunnen uitzoeken. Wij blijven als gemeente een verantwoordelijkheid houden over de sportvoorzieningen voor onze burgers. Je zult er een goede balans in moeten vinden. Maar als clubs zelf zeggen dat ze meer verantwoordelijkheid willen dragen, dan ben ik daar in principe een voorstander van.”

Open uitnodiging wethouder
Van de zaalsportbonden heeft Van der Burg nog niemand op bezoek gehad. Maar wat niet is, dat kan nog komen, denkt hij. Zeker gezien de plannen in Amsterdam. De timing is perfect. “De sporthallen vielen altijd onder de verschillende stadsdelen. Maar dat gaat veranderen. Na 1 januari komen ze onder mijn verantwoordelijkheid te vallen. Dit is dus echt een mooi moment om de gesprekken aan te gaan, in de komende maanden. Ik weet nu al dat ik een volle agenda heb dit najaar. Maar voor zulke gesprekken zal ik ruimte vrijmaken, dat mogen de clubs en bonden van me verwachten.”

"De korfballers van Blauw Wit hebben een eigen hal en regelen alles zelf. Dat gaat echt prima"

Uit zijn woorden spreekt een open en enthousiaste benadering van het onderwerp. Toch heeft ook Van der Burg wel enige reserves. “Er zit zeker een spanningsveld. We hebben in Amsterdam heel mooie voorbeelden, van hoe goed het kan gaan. De korfballers van Blauw Wit hebben een eigen hal en regelen alles zelf. Dat gaat echt prima. Hoe meer we van zulke situaties hebben, des te beter het is. Zo hebben we ook een voetbalclub in Zunderdorp, ze beheren zelf de velden en dat is ook helemaal in orde."

"Maar andere clubs willen meer zeggenschap in accommodaties die voornamelijk door de gemeente worden gefinancierd, zonder dat daar echt iets tegenover staat. Dan wordt het toch een lastiger verhaal. Soms betaalt een voetbalclub maar tien procent van wat het in werkelijkheid kost en dan willen ze toch meer te zeggen hebben over het gebruik. Maar als het zo is, willen wij als gemeente de mogelijkheid hebben om de velden bijvoorbeeld te verhuren voor bedrijfsvoetbal.”

Discussie over tarieven
Van der Burg ziet in Amsterdam meer ruimte voor clubs met initiatief, slagkracht en goede ideeën. Het zou hem alleen ook verbazen als de discussie zich beweegt in een andere richting, namelijk over de tarieven. Onlangs stelde NBB-directeur Frank Berteling op Sport Knowhow XL dat de tarieven van sporthallen in veel gevallen misschien wel omlaag zouden kunnen. Van der Burg:

XL30GezondeSportkantine-2“Van de vijf grote steden hebben we hier in Amsterdam het laagste tarief, ondanks een recente verhoging van 250.000 euro in het totaal, waarmee we het iets meer kostendekkend hebben gemaakt. Dat is nog altijd ons uitgangspunt. Als gemeente willen we de toegankelijkheid van de accommodaties zo groot mogelijk houden en hoeven we er geen winst over te maken.”

Amsterdams budget: 2,5 miljoen
Amsterdam loopt voorop in het kader van het convenant Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). “We zijn niet alleen lid, maar ook ambassadeur. We hebben het uitgebreidste programma van Nederland, met een budget van 2,5 miljoen euro. We zijn in samenwerking met groothandel Sligro bezig met een concept voor gezonde voeding in sportkantines. Obesitas is echt een groot probleem. We willen er alles aan doen om dat tegen te gaan. Dat betekent het stimuleren van meer bewegen, in combinatie met een gezonde leefstijl en dus ook verantwoorde voeding in sportkantines.”

"Het is niet altijd makkelijk, je hebt soms te maken met commerciële exploitanten die er anders over kunnen denken"

Van der Burg is gevoelig voor clubs en bonden die een rijker aanbod in de kantine gebruiken als argument voor de discussie over meer zeggenschap in de accommodaties. Het mes mag van hem zeker die kant op snijden. “Dan is het natuurlijk handig als zaalverenigingen samen optrekken. Het is niet altijd makkelijk, je hebt soms te maken met commerciële exploitanten die er anders over kunnen denken. Wij richten ons als gemeente in eerste instantie op de mensen die wel willen. En we kunnen dat op verschillende manieren stimuleren. In een pakket van een accommodatie zitten vaak verschillende subsidies.”

Voor meer informatie: eerdere artikelen over De Gezonde Sportkantine op Sport Knowhow XL

« terug

Reacties: 3

Henny Nieberg Voorzitter WG7-OMS NOC-NSF (overdekte multifuntionele sportaccommodaties)n
08-09-2015

Een goed initiatief om sportverenigingen zelf een sporthal te laten beren, eventueel exploiteren. Als het om één sportsoort gaat dan zijn er nu al vele voorbeelden. Vooral de binnen breedte sportsoorten maken gebruik van sporthallen. Hierdoor is de bezettingsgraad hoog. De binnensportverenigingen willen juist een eigen thuis hebben en zijn dan bereid om het beheer op  zich te nemen. DE huidige sporthallen voorzien niet in deze functie. Als de eigenaar bereid is om deze functie aan te brengen , dan zal de bereidheid er zijn. Over wie wat doet zullen duidelijk transperante afspraken gemaakt moeten worden.

Ik meng me graag in deze discussie.

Sporthal Gaasperdam Hans Uiterwijk
22-09-2015

Als niet-gemeentelijke verenigingshal in Amsterdam, Sporthal Gaasperdam, hebben wij, Stichting Sporthal Gaasperdam, moeite de exploitatie gezond te houden. Wij hebben zowel de kantine als hal en dojo in eigen beheer. We draaien prima met de kantine maar de totale opbrengsten (kantine en verhuur) zijn te gering door de lage bezettingsgraad van de verhuur overdag. Wij hebben een prima bezetting in de uren vanaf 17.00 uur en in de weekende als de verenigingen van de hal gebruik maken. Wij hanteren (verplicht) de tarieven voor sportverenigingen die door de gemeente Amsterdam zijn vastgesteld. Maar die zijn (te) laag. Als compensatie daarvoor zijn we afhankelijk van continue verhuur overdag aan het onderwijs zoals dat bij de start van de sporthal uitrgangspunt was en ook toenmalig door de gemeente werd geeist. Door het vertrek van het onderwijs uit onze hal, niet uit onvrede van deze huurders, in tegendeel, maar vanwege het feit dat die onderwijsinstellingen hun eigen sportlocatie konden bouwen, zijn we die noodzakelijke inkomsten kwijt geraakt. In de afgelopen jaren zijn er belangrijke huurders vertrokken. Zo heeft de Scholen Gemeenschap Reigersbos naast ons een eigen hal gebouwd op 20 m afstand, vertrok de HES (HvA) voor sportonderricht naar het Science Park (Sportcentrum Universum) achter de Kruislaan en is m.i.v. dit seizoen onze laatste grotere huurder ROC DE Berkhoff verkast naar het ROC centrum op het Europaplein tegenover de RAI. Duidelijk is dat het beheer van sporthallen door particulieren heel veel voordelen biedt maar dat de invulling/opbrengst overdag essentieel is en gegerandeerd moet zijn in welke vorm ook..Een schoolsporthal bouwen naast een bestaande sporthal, kan voor laatstgenoemde betekenen dat deze haar deuren moet sluiten.

Jochem
12-04-2017

'gezonde voeding in sportkantines'

Dat is een goed streven. Zodoende extra opmerkelijk dat het kantine-aanbod in de gemeentelijke sporthallen niet direct opvalt door het gezonde assortiment...
 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst