Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De blik van buitenstaanders-Item

"Veel kinderen willen later brandweerman worden of profvoetballer. Het zijn helden" 5 november 2019


Voormalige beleidsbepalers in de sportwereld kijken terug

Ooit werkten zij met volle passie in de sport. Als directeur van een sportbond, als voorzitter daarvan of werkend voor een andere sportorganisatie. Op een zeker moment verlieten zij die sportwereld en kozen ze voor een carrièreswitch naar een ander domein. Waarom maakten zij die stap? Hoe is het hen sindsdien vergaan? Hoe kijken zij terug? Wat kan de sportwereld leren van passanten die nu hun professionele sporen op een ander vlak verdienen?

Vandaag de blik van Frank Huizinga, o.m. voormalig woordvoerder betaald voetbal bij de KNVB.

Curriculum vitae Frank Huizinga

Werk in de sport

  • 1996 - 2003: persvoorlichter en manager communicatie bij Vitesse
  • 2003 - 2009: woordvoerder betaald voetbal bij de KNVB

Werk buiten de sport

  • 2009 - heden: woordvoerder bij Brandweer Nederland
  • 2014 - 2019: raads- en commissielid gemeente Renkum

1. Waarom heb je destijds besloten in de sportwereld te gaan werken, hoe ben je erin terecht gekomen?
"In 1996 kwam ik met een beetje geluk bij Vitesse binnen. Een vriend van mij had een jaar eerder met Vitesse gesproken over een baan in de communicatie en toen hij een jaar later opnieuw werd gepolst, was hij net ingestapt bij Sport 7, dat in augustus 1996 startte met uitzenden. Ik werd naar voren geschoven en na een gesprek met Karel Aalbers kon ik snel beginnen. Het waren hectische jaren in de overgang van Monnikenhuize naar Gelredome, de gooi naar de top en het sportieve verval, Europees voetbal en vervolgens de financiële perikelen. Het was een mooie tijd waar ik veel heb meegemaakt. Leerzaam. In 2003 verliet ik de club als Zilveren Vitessenaar en maakte de overstap naar de KNVB als woordvoerder betaald voetbal." 

"Soms voel je dat de houdbaarheidsdatum aan het verstrijken is"

Schermafbeelding 2019-11-04 om 13.38.342. Waarom heb je besloten om de sportwereld te verlaten?
"Om meerdere redenen. Na 13 jaar betaald voetbal was het ook wel tijd voor iets anders. Henk Kesler maakte bekend te stoppen als directeur betaald voetbal van de KNVB. Met hem werkte ik nauw samen. Maar de organisatie veranderde en de aansturing ook. Soms voel je dat de houdbaarheidsdatum aan het verstrijken is. Ik stapte vervolgens over naar een andere branchevereniging: die van Brandweer Nederland. Van de Zeister bossen naar de bossen in Schaarsbergen. Daar werd ik woordvoerder van de Raad van Brandweercommandanten en van Brandweer Nederland. Dat doe ik na tien jaar nog steeds." 

3. Ben je totaal ander werk gaan doen of zijn er in essentie niet zo veel verschillen?
"Ik dacht dat ik in een totaal andere wereld zou komen, maar qua werk viel die verandering wel mee. Althans in mijn job. Met veel nieuwsjournalisten uit mijn periode in het betaalde voetbal heb ik nog steeds contact en ook het werken in een koepelorganisatie kent veel overlap. Zowel het betaalde voetbal als het veiligheidsdomein hebben maatschappelijke impact en spelen politiek en bestuurlijke verhoudingen er een grote rol, met alle mediabelangstelling dat daar bij hoort." 
"En ik heb de afgelopen jaren nog iets anders gedaan: gemeenteraadslid en commissielid van GemeenteBelangen in Renkum. Erg leuk om te doen, maar ook een kans om als lokale partij de rol van sport in de lokale samenleving te promoten. Ik heb mij daar hard voor gemaakt. In een tijd waarin we meer en meer individualiseren zijn verenigingen de plaatsen waar mensen - op ongedwongen wijze en vrijwillig - bij elkaar komen. Ons motto daarbij is dat sport heeft bewezen een leerschool te zijn voor jong en oud en zo het cement vormt in de samenleving. Sport als middel én als doel." 

"Topsporters met honderdduizenden volgers op Twitter en Instagram hebben in feite de media nauwelijks meer nodig om hun eigen verhaal te vertellen"

4. Waarin verschilt meer in het algemeen werken in de sportwereld van werken in je huidige omgeving?
"De brandweer – waar totaal zo’n 30.000 mensen werken - is natuurlijk serious business. Je kunt letterlijk het verschil maken, het gaat soms om leven en dood. De betrokkenheid, passie en trots is enorm, en wordt vaak overgedragen van vader op zoon of dochter. De mensen zijn dagelijks bezig om van incidenten en van elkaar te leren. Hoe kan het beter, maar ook hoe kan het veilig?" 

"In het voetbal - met name het clubvoetbal - is het natuurlijk meer de waan van de dag die regeert, met alle publicitaire druk die daar bij hoort. In het voetbal gaat het om vermaak, ook belangrijk, maar het heeft wel een andere lading. Meer dan een half miljoen mensen die kijken naar een praatprogramma over voetbal, ik vind dat uniek. Een programma als Veronica Inside is natuurlijk een geniaal concept. En de wijze waarop Ajax nu omgaat met social media en de club wereldwijd op de kaart zet." 

XL37DeBlikVanBuitenstaanders-FrankHuizinga-2"Er is in relatief korte tijd natuurlijk wel veel veranderd: topsporters met honderdduizenden volgers op Twitter en Instagram hebben in feite de media nauwelijks meer nodig om hun eigen verhaal te vertellen. Het zijn merken. En zij hebben daarmee invloed en een voorbeeldrol." 

"Soms had ik wat dichter bij mezelf kunnen blijven. Loyaliteit is goed, maar daarin moet je niet doorslaan"

5. Zie je ook overeenkomsten tussen je huidige werkomgeving en die van de sportwereld?
"Topsporter en hulpverlener: het is allebei onmogelijk zonder bevlogenheid en passie. Ieder met hun eigen typische cultuur. Veel kinderen willen later brandweerman worden of profvoetballer. Het zijn helden. In beide branches gebeurt echt wat en dat maakt het werk in de communicatie natuurlijk heel leuk en uitdagend. Mensen zijn er ook in geïnteresseerd, willen erbij horen." 

6. Als je met de kennis en ervaring van nu terugkijkt naar toen, wat zou je dan anders gedaan hebben toen je nog in de sport werkte?
"Soms had ik wat dichter bij mezelf kunnen blijven. Loyaliteit is goed, maar daarin moet je niet doorslaan. Dat maakt je ook een sterkere adviseur. Je leert met de jaren zeg ik maar."

XL37DeBlikVanBuitenstaanders-FrankHuizinga-37. Aan wie met wie je gewerkt hebt in de sportwereld denk je met veel genoegen terug en waarom?
"Jos Vaessen kwam bij Vitesse binnen toen het bij de club een grote chaos was. Wat een ervaren bestuurder was dat. Hij runde daarnaast nog het CBR, Vitesse deed hij erbij. Vaessen was in staat om sterke mensen om zich heen te verzamelen en ze ook veel vertrouwen te geven. Bij de KNVB werkte ik met Henk Kesler, een heel ander persoon. Hij was heel direct, maar kon er ook goed tegen als we het niet met hem eens waren. En bij Vitesse was dat uiteraard Karel Aalbers. Die plande gewoon een wedstrijdevaluatie op Eerste Paasdag, terwijl de rest van Nederland aan het paasontbijt zat. Bijna elke zaterdagochtend hing hij al vroeg aan de lijn om de kranten door te nemen. Hij had natuurlijk iets met communicatie en marketing. Ik kreeg de kans van hem om mij te ontwikkelen, maar hij was natuurlijk ook veeleisend."

8. Wat kan de sportwereld volgens jou leren van de wereld waarin je nu werkt?
"Innovatie is binnen de brandweer een van de belangrijke pijlers. Technologische ontwikkelingen nemen een vlucht. Dat biedt veel kansen en mogelijkheden voor het werk en kan er sneller, efficiënter maar ook veiliger worden optreden. In het voetbal is het allemaal wat traditioneler, daar is de innovatie - behalve de VAR- minder zichtbaar. En wat opvalt is dat de sport in de lokale gemeenteraden nog steeds niet de aandacht krijgt die het verdient. Dat vind ik jammer." 

"Ik ga met mijn zoon nog naar elke thuiswedstrijd van Vitesse. Tegenwoordig wil mijn dochter trouwens ook mee"

9. Denk je ooit nog eens terug te keren in de sportwereld? 
"Dat lijkt mij erg leuk, maar ik heb het in mijn huidige baan ook naar mijn zin. En omdat ik het niet helemaal kan missen, ga ik met mijn zoon nog naar elke thuiswedstrijd van Vitesse. Tegenwoordig wil mijn dochter trouwens ook mee."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst