Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Wielrennen: The Female Gaze | Lezing/debat/fashionshow 30 juni 2015

Hoewel Nederland een aantal zeer succesvolle vrouwelijke topwielrenners heeft, is de blik – the gaze - primair op de mannen gericht. Op 30 juni wordt in het Akademietheater in Utrecht de focus verlegd naar de vrouwen en het vrouwenwielrennen.

Met lezingen en een debat over vragen als ‘wat heeft de fiets betekend voor de bevrijding en emancipatie voor de vrouw?’ Maar ook: ‘kijken vrouwen anders naar de Tour de France dan mannen?’, ‘hoe kan kunst het vrouwenwielrennen aantrekkelijk(er) maken’ en ‘kan vrouwelijkheid getoond worden zonder dat de vrouw geseksualiseerd wordt’? Lezingen worden o.m. gegeven door prof. dr. Annelies Knoppers (‘Fiets en Emancipatie’) en dr. Inge Claringbould (‘Gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de fiets?’).

Er is ook een feestje te vieren. Want terwijl heel Utrecht geel kleurt en het feest van de Grand Depart wordt gevierd, voltrekt zich in anonimiteit een jubileum: 50 jaar dameswielrennen in Nederland. Twee grondleggers van het vrouwenwielrennen - Ineke van IJken en Anneke van Doesburg - én de wereldkampioen van 1975 (Tineke Fopma) praten deze middag mee.
 
Locatie: Akademietheater HKU, Janskerkhof 17, 3512 BM Utrecht
Tijden: 14.00 u. - 17.30 u.
Organisatie: HKU en Universiteit Utrecht
Toegang: vrij
Voor meer informatie: cycling-society.org

« terug