Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Zet Racisme Buiten Spel 12 maart 2015

De Hogeschool van Amsterdam en de campagne Onderhuids organiseren het evenement 'Zet Racisme Buiten Spel', over voetbal en racisme. Voetbal verbindt, maar gaat ook gebukt onder intolerantie. Het aantal racistische incidenten stijgt. Zo werd onlangs de wedstrijd Feyenoord-AS Roma stilgelegd na het gooien van een banaan. Chelsea-fans in de Parijse Metro duwden een man uit de metro en scandeerden racistische leuzen omdat hij ‘zwart’ is. Een selfie van Nederlands elftal speler Leroy Fer leidde tot reacties op de social media over de huidskleur van de donkere spelers. En onlangs nog in Amsterdam, bij voetbalclub De Dijk, werd de entree van profvoetballer Seku Conneh door het publiek begroet met oerwoudgeluiden.

Racisme in het voetbal gaat echter verder dan oerwoudgeluiden. Ook in het sportcommentaar en bij de behandeling van scheidsrechters en coaches worden stereotypen gebruikt die in- en uitsluiting van etnische minderheden in de hand werken. Zo zijn er bijna geen ‘gekleurde’ coaches en scheidsrechters. Uit onderzoek blijkt dat commentatoren racistische stereotypen gebruiken: donkere spelers worden omschreven als snel en sterk, maar zonder tactisch vermogen. Deze vormen van racisme zijn meer onderhuids, maar verdienen structurele aandacht.

Tijdens ‘Zet Racisme Buiten Spel’ staat zowel openlijk als onderhuids racisme centraal. Dagvoorzitter is Humberto Tan. Sprekers zijn onder meer Henk ten Cate (oud-assistent-coach Barcelona en oud-trainer Ajax), Alami Ahannach (oud-Marokkaans International en voetbalcoach), Sjors Brouwer (KNVB manager Veilig Sportklimaat) en de documentairemaaksters Sunny Bergman en Anousha Nzume. Verder: Bas Gadiot speelt de IAT-test met de zaal, en Ali Karataš en Jacco van Sterkenburgh vertellen over hun onderzoek naar in- en uitsluiting van coaches en scheidsrechters, sportcommentaar en segregatie.

  • Locatie: Dr. Meurerlaan 8 (in de grote gymzaal), 1067 SM Amsterdam
  • Tijden: 12.45 u. (inloop), 13.15 u. (aanvang), 15.30 (einde)
  • Voor meer informatie: klik hier
  • Direct aanmelden: basante@ddvl.nl
« terug