Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Nationale Sportherdenking 4 mei 2021

Hoop, symboliek en eerbetoon: jaarlijkse ceremonie en kranslegging om de sporters te herdenken die de oorlog niet overleefden. Het thema van de Nationale Sportherdenking is dit jaar de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. Vanwege corona kunnen er maar dertig mensen op deze besloten herdenking komen. Daarom is er ook een livestream die hier te volgen is.

De Tweede Wereldoorlog is verantwoordelijk geweest voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Met behulp van sport en lichaamsbeweging werden zwaargewonde oorlogsslachtoffers begeleid bij hun terugkeer in de maatschappij.

Ruim 75 jaar later nemen de Invictus Games een vergelijkbare positie in, het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen. Ook hier wordt de kracht van sport gebruikt om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor hen die hun land dienen of gediend hebben. Helaas zijn Invictus Games dat ook dit jaar uitgesteld, voor de tweede keer al.

herdInhoud Nationale Sportherdenking
De Nationale Sportherdenking bestaat uit twee delen. Tussen 11.00 en 12.00 uur is er een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren, waar gesproken wordt over het belang van sport voor oorlogsveteranen. Gasten: o.a. Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020, en Marc van de Kuilen, in 2008 getroffen door friendly fire en nu spelend voor het nationale rolstoelbasketbalteam.

Vanaf 12.30 uur is de ceremoniƫle herdenking bij het beeld van Prometheus voor het Olympisch Stadion. Daar wordt gesproken door onder meer NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg en Simone Kukenheim, sportwethouder van Amsterdam.

Deze Nationale Sportherdenking wordt sinds 2005 georganiseerd.

Voor meer informatie: klik hier


« terug