Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Promotie Sandra Meeuwsen 24 september 2020

Op 24 september promoveert Sandra Meeuwsen aan de Vrije Universiteit Brussel tot doctor in de filosofie met het proefschrift Kritiek van de Sportieve Rede - Een filosofische archeologie van de moderne sport. Omdat Brussel in termen van de coronacrisis momenteel 'code rood' heeft, verdedigt Sandra Meeuwsen haar proefschrift vanuit het Olympisch Stadion, met intimi als publiek.

De veel geroemde ‘kracht van sport’ kent helaas ook een keerzijde, waar de sport zich liever van afwendt: geweld, racisme, seksuele intimidatie, doping, matchfixing en ondermijning. Hoe valt deze bijzondere ambiguïteit van de moderne sport te begrijpen? Wat is de betekenis van de spanning tussen de productieve en destructieve krachten in de sport? En is een gezonde evolutie van de moderne sport nog wel mogelijk? In ‘Kritiek van de Sportieve Rede’, het doctoraatsproefschrift van Sandra Meeuwsen, staan deze vragen centraal. De studie bevat een archeologische analyse van de waarheidsproductie over sport vanuit drie dominante ontologische paradigma’s: de moreel prioritaire ‘sport-als-spel’ mythe, het agonale ‘sport-als-strijd’ paradigma en het verboden discours over ‘sport-als-seks’.
SandraMeeuwsen_doct_cov2_proef2
De verdediging vindt plaats op 24 september 2020 om 15.00 uur vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam en is live te volgen via www.sandrameeuwsen.nl.

Promotor: Prof. Dr. Marc Van den Bossche, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte VUB

Doctoraatsjury, bestaande uit:

  • Prof. Dr. Sonja Lavaert, VUB
  • Prof. Dr. Bart Vanreusel, KU Leuven (emeritus)
  • Prof. Dr. Martine Prange, Tilburg University
  • Assistent Professor Dr. Yoni van den Eede, VUB
Curriculum Vitae
Sandra Meeuwsen (Curaçao, 1966) ontdekte tijdens haar studie Filosofie aan de Radboud Universiteit (1984-1990) de baanatletiek (800 – 3000 m), vanaf 1992 verbreed naar de triathlonsport. In de laatste discipline presteerde zij in Nederland op top 10 niveau en was zij ook actief als trainer-coach. Sinds 1994 werkt zij als beleidsprofessional in de sport, eerst bij NOC*NSF en vanaf 2008 als changemanager voor landelijke beleidspartners, sportfederaties, gemeenten, sportbedrijven, provincies en ministeries. Daarnaast doceert zij wetenschapsfilosofie binnen de Master Strategy & Leadership (AOG School of Management) en de Executive MBA Sports & Health aan de Wagner Graduate School te Groningen.

« terug