Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Kennisbijeenkomst Sport & Health 13 november 2019

kennis
Ondermijnen sport en health zichzelf?
Het fenomeen sport was eerst van de elite. Toen was sport iets van het volk. Komt de sport nu in handen van de georganiseerde criminaliteit?

Datgene dat sport zo betekenisvol maakt, is tegelijk haar zwakte:

 • Moderne sport is open, inclusief en een ijzersterk merk in de zin van bekendheid en impact.
 • Veel mensen voelen zich aangetrokken tot sport. Er valt veel te winnen, maar soms staat er ook veel op het spel.

Met deze impact heeft de sport ongewild een prachtige infrastructuur geschapen om crimineel ondernemerschap zich te laten ontplooien. Sportorganisaties functioneren in toenemende mate als gelegenheidsgever tot matchfixing, onverantwoord gokken, witwassen van crimineel geld en economische slavernij en mensenhandel.

Ondermijning in het domein health neemt andere, subtielere verschijningsvormen aan:

 • Het grijze gebied tussen (grondstoffen voor) drugs en medicijnen.
 • Overmedicalisering als verdienmodel.
 • Financieringsmodellen voor producenten en zorgverleners die zorgonafhankelijkheid van de patiënt bevorderen en de ruimte voor preventie en eigen regie ontnemen.

Deze verschillende vormen van ondermijning hebben één en hetzelfde effect: het grote potentieel van sport als middel ter bevordering van de gezondheid wordt onvoldoende benut.

Als professionals hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid in het keren van dit fenomeen. In het belang van de vitaliteit van sport, positive health én de samenleving.

We stellen onszelf op de Kennisbijeenkomst een paar prikkelende vragen:

 • Welke vormen van ondermijning komen we in de praktijk het meeste tegen en hoe herkennen we die?
 • Wat voor morele afwegingskaders hebben wij om ons een oordeel te vormen over deze verschijnselen?
 • Wat voor instrumenten staan ons ter beschikking om het tij te keren?
 • Kunnen wij deze ontwikkeling aangrijpen om de sport verder te vitaliseren?
 • Hoe boeken we door en in de sport winst op het gebied van gezondheid?

Prof. drs. Philip Wagner trapt de bijeenkomst af door zijn visie op het onderwerp te delen. Daarna gaan we in kleine groepen, onder leiding van een professional uit het werkveld, het gesprek met elkaar aan. Door de tijd te nemen elkaars perspectieven op het thema te verkennen, ontdekken we samen mogelijkheden om door en in de sport winst te boeken op het gebied van gezondheid.

Voor wie?
Twee keer per jaar komen alumni van de Executive MBA Sport & Health en de Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport bij elkaar tijdens de Kennisbijeenkomst, waarin actuele ontwikkelingen worden beschouwd. De bijeenkomsten zijn kosteloos voor alumni van Wagner. De Kennisbijeenkomst staat ook open voor andere geïnteresseerden in dit onderwerp.

 • Locatie: KNVB Campus, Zeist
 • Tijden: 15.30 uur (ontvangst), 16.00 uur (opening), 18.15 - 19.00 uur (borrel)
 • Toegang: alumni zonder PE-registratie: Kosteloos (gebruik bij inschrijving de promocode: 6MLQHYC51G); alumni met PE-registratie: € 146,25, vrijgesteld van BTW (gebruik bij inschrijving de promocode: 5JZ9UJSIGA); niet-alumni: € 195, vrijgesteld van BTW.
 • Voor meer informatie: klik hier


NB: bij inschrijven na de Kennisbijeenkomst voor de Executive MBA Sport & Health worden de entreekosten in mindering gebracht op de opleidingskosten.

Certificaat
Deelnemers met PE-registratie ontvangen na afloop van de Kennisbijeenkomst Sport & Health een certificaat van deelname. De Permanente Educatie-punten die behaald worden met de Kennisbijeenkomst Sport & Health worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname levert 2 PE-punten op bij erkenning door de beroepsgroep. Je dient zelf je punten te registreren en eventuele aanvullende documenten aan te leveren.


« terug