Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Sessie van Supervisie Sportbestuur 1 januari 2020

Veel sportbestuurders zijn als het ware in hun functie gerold. Ze liepen al jaren rond bij een club en/of waren goede bekenden van collega-bestuursleden. Ze zijn 'gevraagd' en vrij snel daarna zitten ze in het bestuur. In het beste geval vindt er vlak daarvoor nog wel een soort overdacht plaats, maar daarna moet de kersverse sportbestuurder aan de bak. En komt de ene kwestie na de andere op hem of haar af. Natuurlijk kunnen ze nog ruggespraak houden bij collega-bestuursleden, maar écht met vakgenoten wat dieper ingaan op basale vraagstukken die nu eenmaal ook spelen bij het besturen van een organisatie, dat komt er in de praktijk om uiteenlopende redenen niet vaak van. Terwijl de behoefte om te sparren - bijvoorbeeld met externe, deskundige buitenstaanders - er vaak wel is.
logoSupervisieSportbestuur638
Supervisie Sportbestuur organiseert voor sportbestuurders van zowel bonden als verenigingen sessies. Daarbij kunnen deelnemers aan die sessies cases en/of bestuurlijke vraagstukken over uiteenlopende onderwerpen inbrengen. Die cases en/of vraagstukken worden besproken, geanalyseerd en van bruikbare adviezen voorzien. Het bijkomende doel van de sessie is het (verder) ontwikkelen van bestuurlijk vakmanschap en met (zelf)reflectie greep krijgen op het eigen denk- en leerproces. De sessies van Supervisie Sportbestuur worden geleid door Johan Wakkie en Peter Hopstaken.

  • Locatie: keukentafel Tapijtschelp 69, 1112 DZ Diemen
  • Datum: in overleg met belangstellenden wordt een datum geprikt.
  • Tijd: 15.00 uur - 18.00 uur
  • Toegang: 79 euro (excl. BTW) per deelnemer.
  • Parkeren kan gratis (blauwe zone), metro- en treinstation Diemen-Zuid op 10 minuten loopafstand, tram 19 eveneens
  • Aantal deelnemers: 3 tot 5
  • Supervisiecoaches: Johan Wakkie & Peter Hopstaken
  • Setting/karakter: informeel
  • Aanmelden: info@skxl.nl

Coaches
JohanWakkie175FCJohan Wakkie is momenteel actief in de driehoek sport, cultuur en maatschappij, onder meer met Plan 4. Eerder was hij ruim twintig jaar directeur van de hockeybond waar hij eind 2014 afscheid van nam. Daarnaast was hij o.m. van 2006 tot 2012 voorzitter van het Jeugdsportfonds. Eerder was Wakkie o.m. interim-directeur van het NOC, hoofd personeelszaken bij de NSF, directeur van de Nationale Federatie van Werkers in de Sport, oprichter van de Bond voor Werknemers in de Sport (nu FNV Sport) en welzijnsambtenaar in Alphen aan de Rijn.

PeterHopstakenFC175linksPeter Hopstaken is sinds 2007 directeur/eigenaar van Sport Knowhow XL, informatieplatform voor de zakelijke sportwereld en in 2017 samen met Hans Koeleman gestart met het label Denktank Sport dat kleinschalige inspiratiesessies organiseert voor professionals die werkzaam zijn in de sportwereld. Eerder was Hopstaken van 1998 tot 2007 hoofdredacteur van SPORT Bestuur & Management (vakblad voor de sport). Daarvoor werkte hij als senior-consultant voor KPMG (1996-1998) en als senior-onderzoeker bij de Stichting Economisch Onderzoek (1987-1996). Hij begon zijn carrière als onderzoeker bij Stichting Spel & Sport (1986-1987), een van de voorlopers van NISB en daarmee van Kenniscentrum Sport & Bewegen.


Ervaringen van eerdere deelnemers

Casper Stokhuyzen - honkbal- en softbalvereniging OVVO
"De middag heeft mij veel inzichten gegeven, met name over alternatieve manieren om tegen verenigingen/leden/vrijwilligers aan te kijken. Het was ook erg waardevol om de inzichten van meer ervaren verenigings- en bondsleden te horen. Ik heb veel goede ideeën gehoord en zelf ook tips gehad en sta te popelen om ermee aan de slag te gaan bij OVVO. Ik vond het erg fijn dat we met een kleine groep waren, waardoor er tijd was om echt uitgebreid op iedere casus in te gaan. Het was niet gehaast en structureel erg logisch. Ook was de tijdsspanne erg goed, waardoor het niet vermoeiend of vervelend werd. Het was prettig dat het een ontmoeting van gelijken was en niet een hiërarchische oefening. Ik wist van tevoren niet precies wat te verwachten maar ben erg blij dat ik heb deelgenomen. Ik vond het een effectieve formule. Het is duidelijk dat Johan en Peter veel ervaring hebben en passie voor het sportleven in Nederland, dat stralen zij uit. Ga zo verder!"

Genio van Hoof - bestuurslid judobond
"De middag heeft me inzicht gebracht in de situatie waarin andere clubs zitten, zowel positief als negatief zoals ledenaantallen die verminderen maar ook bloeiende omgevingen. De opzet was goed. Voldoende ruimte voor creativiteit."

Job van Beekhoven - nieuw bestuurslid KNBSB - na een pilotsessie met Supervisie Sportbestuur:
"Heel prettig voor mij om eens van ervaren perspectieven uit de sportwereld feedback te krijgen. Ik denk dat dit concept absoluut zal voorzien in een behoefte"
« terug