Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Coach’s corner-Item

Het nadeel van de twijfel 21 september 2021

door: Ton Boot

De Europese Kampioenschappen volleybal zijn net geëindigd. Italië werd Europees kampioen. Ons mannenteam leek eindelijk weer eens een hoofdrol in de strijd om de prijzen te gaan spelen. Oranje werd verrassend eerste in één van de vier poules, gerenommeerde landen als Rusland en Turkije achter zich latend. Oranje was met iets bijzonders bezig.

Vlak voor de belangrijke kwartfinale tegen het kwetsbare Servië op 14 september werd de 25-jarige Fabian Plak, een cruciale speler, wegens het overtreden van de coronaregels van het team naar huis gestuurd. Nederland verloor – waarschijnlijk daardoor – met 3-0, na in de eerste en derde set nog riant op winst te hebben gestaan.

"In de topsport geldt – in elk geval voor mij – bij rekrutering en selectie van spelers het gezegde: het nadeel van de twijfel"

XL32-Coachscorner-1Hoe zo’n supereikel het kan verpesten voor zijn medespelers, de Italiaanse coach Roberto Piazza (en zijn staf), de volleybalbond en de talloze fans! Hoeveel energie, tijd, geld en geluk gooit de egoïst niet over de balk? Deze speler zal gezien de gigantische impact door coach Piazza nooit meer vertrouwd en waarschijnlijk ook nooit meer geselecteerd worden. In de topsport geldt – in elk geval voor mij – bij rekrutering en selectie van spelers het gezegde: het nadeel van de twijfel.

Atleten om disciplinaire reden naar huis sturen schijnt mode te worden. Al eerder deze maand speelde er zich een soortgelijk incident af bij het Nederlands voetbalelftal onder-19, dat in Katwijk bijeen was voor een oefeninterland tegen Italië. Hier werden niet minder dan vijf spelers door bondscoach Bert Konterman naar huis gestuurd wegens het niet nakomen van de corona-afspraken. Eén speler was al weggestuurd wegens herhaaldelijk te laat komen. Wat een soepzootje, wat een supereikeltjes. Oranje werd natuurlijk met 0-3 in de pan gehakt door hun Italiaanse leeftijdgenootjes...

Hier springt het grote aantal betrokken jeugdige spelers in het oog. Ook de ernst van het incident – overtreding van de coronamaatregelen – is opmerkelijk. Coach Konterman nam de enige mogelijke beslissing, wél een onverwachte en onaangename ervaring rijker.

"In elk geval is de teamcultuur totaal verziekt en verrot"

Het merkwaardige, zeg maar brutale, was dat de rest van het elftal het helemaal niet eens was met de onvermijdelijke beslissing van de coach. Hun verontwaardiging richtte zich niet tegen de boosdoeners, die hen in feite ernstig hadden benadeeld, maar tegen de ’te strenge’ coach! Over gebrek aan zelfkennis en zelfkritiek gesproken, over een misplaatste solidariteit gesproken. In elk geval is de teamcultuur totaal verziekt en verrot.

Hoe paradoxaal ook, toch een gouden kans. Geldt in de wereld van de topsport het adagium het nadeel van de twijfel, de jeugd krijgt natuurlijk het voordeel van de twijfel. Hoe vervelend en gênant het incident bij die jochies van Oranje onder-19 op zichzelf ook was, het moet als een leermoment in hun ontwikkeling als voetballer en als mens beschouwd en behandeld worden. Oranjecoach Bert Konterman zal met de respectieve clubcoaches hieraan moeten werken.

Bovenstaande lijkt op de onzinnige maatschappelijke discussie over coronamaatregelen, die door sommige wappies als een aantasting van de vrijheid worden geponeerd. Het tegendeel is waar. De regels geven de internationals juist de vrijheid om te bedanken voor de eer.

Het topsportleven is zo ondraaglijk simpel.

Ton Boot werd in 2000 door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste Nederlandse sportcoach van de twintigste eeuw. In 2004 werd hij door NOC*NSF gehuldigd als sportcoach van het jaar. Zeven keer was Ton Boot basketbalcoach van het jaar en in 1982 werd hij uitgeroepen tot de beste coach van de Jones Cup, het WK voor clubteams. Eind 2020 verscheen ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag zijn boek 'Voorkom de crisis - de methode Ton Boot'. Daarin gaf hij lezers een bijzonder inkijkje in zijn manier van werken gekoppeld aan het thema ‘het voorkomen van de negatieve spiraal’. Jarenlang schreef Ton Boot wekelijks een column voor De Telegraaf, waarin hij met zijn kritische blik de sportwereld in het algemeen en sportcoaches in het bijzonder op zijn karakteristieke manier een spiegel voorhield. Dat werk zet hij nu voor Sport Knowhow XL voort, onder de noemer 'Coach's corner'.

« terug