Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2018-Item

Bert van Oostveen 11 januari 2018

BertVanOostveen300bronvermelding2018 heeft de potentie een mooi sportjaar te worden, zowel op het gebied van beleid als van sportplezier.

Ik ben benieuwd naar de plannen van de nieuwe minister Bruno Bruins, die terecht het belang van de sport voor de volksgezondheid benadrukt, plus het plezier, de trots en saamhorigheid die sport kan brengen. Welke accenten gaat hij leggen? En na de gemeenteraadsverkiezingen maken de winnende partijen overal in het land nieuwe collegeakkoorden die hopelijk goede kansen bieden voor de sport. Maar dat gaat niet vanzelf en ik zie nog wel wat beren op de weg.

Twee circuits
Als het gaat om het landelijk beleid, dan verbaast het me toch dat er twee aparte circuits worden opgetuigd voor een sportakkoord en een preventieakkoord. Sport en preventie dienen wat mij betreft hand in hand te gaan: die kun je niet los van elkaar zien. En laat zo’n akkoord alsjeblieft geen janboel worden van alle grote en kleine wensen die het regeerakkoord niet hebben gehaald, maar een paar heldere kerndoelen bevatten die praktisch haalbaar en meetbaar zijn.

Ik hoop dat de recente beleidsdoorlichting van het beleid van minister Schippers - die binnenkort gepubliceerd wordt - ook voor het ministerie van VWS handvatten geeft om het nieuwe sportbeleid in elk geval beter meetbaar te maken. Sport als middel en sport als doel: het wordt vaak door elkaar gebruikt en zo kun je moeilijk de impact meten. Laat staan budgetten lospeuteren van andere departementen waar sport als middel wordt ingezet om doelen in andere domeinen te bereiken.

"Als de 'gemiddelde' Nederlander duurzaam gaat sporten en bewegen, kan dat 25.000 tot 100.000 euro opleveren aan maatschappelijke winst per individu"

Maatschappelijke winst
Kenniscentrum Sport heeft het onlangs samen met Ecorys uitgezocht: als de 'gemiddelde' Nederlander duurzaam gaat sporten en bewegen, kan dat 25.000 tot 100.000 euro opleveren aan maatschappelijke winst per individu. Wordt het niet eens tijd dat we daar serieus aandacht aan gaan besteden, wat sport kan opleveren voor de BV Nederland? Dat vraagt om sectoren die meer gaan samenwerken om de effecten van sport en bewegen optimaal te benutten. Denk aan onderwijs, cultuur, ruimtelijke ordening, zorg, welzijn, economische zaken…

En dat is zeker niet alleen een oproep aan de landelijke politiek, maar juist ook voor het lokale niveau. Ik ben zeker van plan nog sportdebatten bij te wonen in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en daar zal ik dit punt vast naar voren brengen. Kenniscentrum Sport heeft al eerder een waardevolle bijdrage geleverd aan de toolkit voor campagneleiders met handige thematische factsheets waarmee je als lokale sportvereniging goed in kaart kan brengen hoe gezond en sportief je eigen gemeente is. 

In de komende maanden naar de verkiezingen op 21 maart zullen we via Allesoversport.nl relevante informatie blijven delen. Ons portal heeft al één miljoen bezoeken gehad sinds de start; ik wens dat in 2018 nóg meer professionals en publieksbezoekers bij ons komen én terugkomen voor onafhankelijke, onderbouwde publicaties die hen helpen in hun werk en bij het streven naar een gezonde leefstijl.

"In Leeuwarden wordt begin augustus de eerste editie van de TAFISA European Sport for All Games gehouden in het kader van Culturele Hoofdstad 2018"

Ik verheug me ook op de mooie sportevenementen die we in 2018 in het vooruitzicht hebben. Ik noem bijvoorbeeld het WK Veldrijden in februari in Valkenburg, de Volvo Ocean Race in juni in Den Haag, het EK Beachvolleybal in juli. Vergeet ook niet de bijzondere breedtesportevenementen: de Urban Sports Week begin juli in Amsterdam. Dat event trok bij de eerste editie in 2016 al meer dan honderdduizend bezoekers die genieten van sporten als free running, bmx en skateboarding. En de primeur voor Friesland niet te vergeten: in Leeuwarden wordt begin augustus de eerste editie van de TAFISA European Sport for All Games gehouden in het kader van Culturele Hoofdstad 2018. Als net gevraagd ambassadeur van deze Games wens ik de organisatie toe dat dit nieuwe event vol traditionele sporten midden in de zomervakantie even succesvol wordt als bijvoorbeeld die Urban Sports Week, een inspirerend sportief uitje voor het hele gezin.

Bert van Oostveen is sinds 1 december 2017 directeur-bestuurder van Kenniscentrum Sport. Eerder was hij tot 1 september 2017 gedurende een jaar werkzaam als directeur-bestuurder van de Stichting EK Vrouwen 2017. Daarvoor gaf hij zes jaar leiding aan de sectie betaald voetbal bij de KNVB. Van Oostveen werkt al vanaf 1996 bij de KNVB. Daarvoor was hij werkzaam voor het CDU (in Bonn) en bij de KLM personeelsvereniging. Hij studeerde politicologie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en deed een postdoctoraal human resource management.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst