Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2018-Item

Arjen de Ruyter 11 januari 2018

XL39UtrechtMarathonArjenDeRuyter copy

Wensen
2018 is wat de sport betreft een confronterend jaar. Geen WK voetbal waarbij het land verbroedert en saamhorig is. Geen eindeloze voorbeschouwingen met de reportages vanuit trainingskampen over de hamstring van Arjen Robben of Bert Maalderink die aan de bondscoach vraagt wat er net op het veld met de keepers werd besproken. Ik wens dus een hele spannende Eredivisie met Ajax als winnaar.

Als sportief hoofdgerecht zijn er dan de Spelen. Eindelijk heeft het IOC doorgepakt en het Russisch Olympisch Comité geschorst. Maar wat een bende! Ik probeer mijn kinderen fair play bij te brengen op de voetbalvelden, volleybalvelden, in turnhallen, bij het windsurfen en het hardlopen. Hoe leg ik deze valsspelerij uit? Mijn wens is dat de Armstrongs en Poetins van deze wereld zich realiseren dat ze de sport misbruiken en dat hun gedrag niet aan de volgende generatie is uit te leggen.

Leven als topsporter
Toch verheug ik me op de Spelen die me menig nachtelijk uur slaap gaan kosten. Een aantal hoogtepunten ga ik zeker live bekijken. Bij het skiën de afdaling voor mannen, het snowboarden, en de schaatsers. Met een aantal schaatsers heb ik door mijn werk direct contact. Ik krijg af en toe een inspirerend kijkje in de keuken. 

"Je moet wel helemaal lijp zijn om vier jaar te trainen voor twee wedstrijden"

Het leven als topsporter in een schaatsploeg is natuurlijk jaloersmakend. Maar je moet wel helemaal lijp zijn (in positieve zin) om vier jaar te trainen voor twee wedstrijden. Andere toernooien vergeten we voor het gemak. Eerst kwalificeren op het slagveld van het OKT en dan in Korea hopen dat je de goede weg hebt bewandeld, in vorm bent en niet tegen een verkoudheid bent aangelopen twee dagen voor dé race. Hoeveel druk kan een mens aan? 

Maar dat maakt de Spelen ook zo mooi! Kjeld Nuis, twee maal de Spelen misgelopen. Ondertussen 'al' 28 jaar, maar heeft kans op meerdere afstanden. In extremis is er de Japanner uit Salland, Jan Smeekens. Alles op de 500 meter. In 34 seconden en een paar tienden moet het gebeuren. Alles of niets. De 12 duizendsten van Sochi herinneren we ons allemaal. Nu dus maar in Gangneung. 

Zowel Kjeld als Jan werden in 2017 wereldkampioen. Ik appte Jan naar de andere kant van de wereld dat ik natte ogen had. Op het moment van schrijven moet de slachting op het OKT nog plaatsvinden maar ik wens dat deze twee topsporters hun missie kunnen voltooien.

"Om mensen aan het lopen te krijgen ben ik runtember gestart. Ieder dag minimaal 7 kilometer hardlopen. Geen excuses!"

Utrecht Science Park Marathon
Dichter bij huis, en in mijn persoonlijke invloed, ligt het hardlopen. Als organisator van de Utrecht Science Park Marathon (ik wens onszelf een kwalitatief en kwantitatief goed evenement toe) is één van de doelstellingen het stimuleren van de breedtesport. We bieden doelbewust meerdere afstanden aan zodat niemand een excuus heeft om niet deel te nemen. 

Om mensen aan het lopen te krijgen ben ik runtember gestart. Ieder dag minimaal 7 kilometer hardlopen. Geen excuses! Om te laten zien dat het kan, als je maar gemotiveerd bent, een goede planning hebt en er tijd voor maakt.

Voornemens
Mijn voornemen is om in 2018 opnieuw vlogs te maken van mijn runtember-avontuur en dan samen met anderen hard te lopen die maand.

Als actieve sporter wil ik zo lang mogelijk gezond blijven. Sporten helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te zijn. In januari wil ik de marathon lopen. Als windsurfer wil ik in de zomer het IJsselmeer oversteken. Tot slot wil ik op 31 december kunnen terugkijken op meer dan 1.600 kilometer hardgelopen kilometers. Meer dan ooit sinds mijn tweede hardloopleven.

Arjen de Ruyter heeft meer dan twintig jaar ervaring als marketing- en communicatiedeskundige met onder meer veel ervaring op het gebied van 'branding'. Hij is sinds 2005 eigenaar van sportmarketingbureau 20Knots en sinds 2014 eigenaar/organisator van de Utrecht Science Park Marathon. Voor 2005 werkte hij onder bij Heineken waar hij ervaring opdeed als manager internationale sponsoring in onder andere het Champions League-voetbal.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst